Na pot iz Afrike in Bližnjega vzhoda proti Evropi se zaradi vojn in nestabilnih razmer podaja vse več prebežnikov. Foto: Reuters
Na pot iz Afrike in Bližnjega vzhoda proti Evropi se zaradi vojn in nestabilnih razmer podaja vse več prebežnikov. Foto: Reuters
Ladje
Italijo je danes znova doseglo več sto migrantov. Kot je sporočila obalna straža, so s potapljajočega se napihljivega čolna rešili 112 ljudi. Na Sicilijo je dospelo 446 migrantov. Foto: Reuters
Matteo Renzi
Matteo Renzi je dan pred izrednim zasedanjem voditeljev Evropske unije nagovoril italijanski parlament in dejal, da bi se morale države EU-ja skupaj bojevati proti tej težavi. Foto: Reuters
Pred vrhom EU-ja pozivi k reševanju težav prebežnikov

Kot so za tuje medije povedali nekateri od 28 preživelih prebežnikov tragične nesreče, kjer je v nedeljo v Sredozemskem morju, na poti iz Libije v Evropo, umrlo približno 800 ljudi, je bila velika večina migrantov zaklenjenih v podpalubju ali na srednji palubi. "Tiste, ki so imeli najmanj denarja, so stlačili v podpalubje povsem na dno in jih zaklenili," je v pogovoru za italijanski dnevnik Corriere della Sera povedal najstnik iz Bangladeša Abdirizak. Ko se je čoln prevrnil, so bili ljudje, zaklenjeni v podpalubju, obsojeni na smrt.

"Vsi so kričali, se prerivali, udarjali s pestmi - prestrašeni. Od spodaj smo lahko slišali tiste, ki so bili zaklenjeni in so klicali na pomoč. Ne vem, kako, a nekako nam je uspelo splavati ven, tik preden je čoln potonil," je še povedal Abdirizak, 17-letni prebivalec Bangladeša Rijaul pa je povedal, da je bila večina ljudi na čolnu Afričanov in da niso znali plavati. Preživeli 16-letnik iz Somalije je povedal, da je bil čoln dolg 20 metrov in da je bilo na njem več kot 800 ljudi. Povedal je, da naj bi tihotapci sprva nameravali na čoln spraviti kar 1.200 ljudi, a to preprosto ni bilo mogoče.

27-letni kapitan iz Tunizije, ki so ga že prijeli in ki ga želi italijansko tožilstvo med drugim obtožiti večkratnega umora iz malomarnosti, naj bi bil pod vplivom mamil in alkohola. Preživeli so povedali, da je kapitan vse od izplutja kadil hašiš in pil vino. Poleg kapitana je bil aretiran tudi 25-letni član posadke iz Sirije.

Renzi: Potrebna je stabilizacija držav južno od Libije
Dan pred izrednim vrhom evropskih voditeljev, ki bo posvečen reševanju vse bolj pereče krize s prebežniki v Sredozemlju, je italijanski premier Matteo Renzi nagovoril poslance, ki so se z minuto molka poklonili približno 800 žrtvam nedeljske tragedije v Sredozemskem morju. "Dotoka migrantov, ki v čolnih vsak dan plujejo proti Evropi, se je treba dolgoročno lotiti pri koreninah, to je v sami Afriki. Afrika mora postati ključni element italijanske in svetovne politike," je dejal Renzi in izrazil prepričanje, da mora Evropska unija skupaj z Združenimi narodi izdelati strategijo za stabilizacijo držav južno od Libije.

Renzi je države članice Evropske unije pozval k skupnemu boju proti trgovcem s sužnji 21. stoletja. "Boriti se proti tihotapcem z ljudmi pomeni boriti se proti trgovcem s sužnji 21. stoletja. Ne gre samo za vprašanje terorizma, ampak tudi človeškega dostojanstva," je še dodal Renzi in dejal, da bi morali Evropska unija in Združeni narodi namesto splošnih izjav v države, kot sta Sudan in Niger, poslati ekipe, ki bi se pogovorile z ljudmi in jih tako že na začetku odvrnile od potovanja.

Italijanski premier se je zavzel tudi za okrepitev reševanja na morju in boljše ukrepe na izredne dogodke, opozoril je na nujnost krepitve operacij Triton in Pozejdon ob obali Grčiji ter napovedal, da bo Italija predlagala, da azilne postopke od zdaj vodi evropska ekipa, saj je to stvar vseh 28 držav članic, ne le ene.

Italija bi prevzela vodenje mednarodne misije
Obrambna ministrica Roberta Pinotti pa je ob tem povedala, da je Italija pripravljena prevzeti vodenje mednarodne misije, če bodo to podprli Evropska unija in Združeni narodi. "Pogajanja z EU-jem in ZN-om za mednarodni mandat za boj proti trgovcem s smrtjo in potopitev njihovih ladij, preden izplujejo na morje, potekajo," je že v torek povedal minister za notranje zadeve Angelino Alfano.

Evropske velesile bi morale dejavneje pomagati
O problematiki prebežnikov je za BBC spregovoril tudi namestnik grškega obrambnega ministra Kostas Isichos, ki je dejal, da morajo "velike sile" Evrope prevzeti več odgovornosti za krizo, ki se dogaja v Sredozemlju, in mora sever Evrope narediti več, da bi rešil in nastanil pomoči potrebne migrante. Povedal je, da Grčija skupaj z Italijo in Španijo pripravlja skupno stališče, ki ga bodo predstavili na četrtkovem sestanku.

Tudi posebni poročevalec Združenih narodov o človekovih pravicah migrantov Francois Crepeau je poudaril, da bi se morale premožnejše države zavezati, da bodo v naslednjih petih letih sprejele milijon sirskih beguncev in tako pripomogle k zmanjšanju števila katastrof, ki se dogajajo na morju. "Če ne bomo zagotovili uradnih mehanizmov za prebežnike, se bodo ti zatekali k tihotapcem. Neukrepanje Evrope je pravzaprav tisto, kar ustvarja priložnosti in trg za tihotapce," je dejal.

AI poziva k humanitarni operaciji
Pred četrtkovim izrednim vrhom se je oglasila tudi nevladna organizacija Amnesty International, ki je krizo prebežnikov v Sredozemlju označila za evropsko sramoto. Zapisali so, da je odločitev za konec operacije Mare Nostrum pripomogla k dramatičnemu povečanju smrti prebežnikov, ob tem so pozvali k takojšnji vzpostavitvi humanitarne operacije, ki bi reševala življenja na morju tako, da bi z ladjami in letali izvajali patrulje.

"Evropski voditelji imajo zgodovinsko priložnost, da končajo humanitarno tragedijo ogromnih razsežnosti," je povedal direktor AI-ja za Evropo in Srednjo Azijo John Dalhuisen, dodal je še: "Malomarnost Evrope pri reševanju na tisoče migrantov in beguncev, ki zaidejo v nevarnost v Sredozemskem morju, je podobna temu, da bi gasilci odklonili pomoč ljudem, ki skačejo iz goreče stavbe. Odgovornost vlad ne more biti le pogasitev ognja, ampak tudi pomoč tistim, ki so stopili prek roba."

Pred vrhom EU-ja pozivi k reševanju težav prebežnikov