Škofje in kardinali bodo sinodo sklenili konec tedna. Foto: Reuters
Škofje in kardinali bodo sinodo sklenili konec tedna. Foto: Reuters
Papež Frančišek
Papež je lani ob vrnitvi z obiska v Riu de Janeiru dejal, da homoseksualcev ne bi smeli soditi ali jih potiskati na rob družbe. Foto: Reuters

Sinoda se je začela 5. oktobra in na njej škofje z vsega sveta razpravljajo o tem, kako naj se Cerkev odzove na spremenjeno življenjsko stvarnost družin in parov. Lotevajo se kočljivih vprašanj obravnave vnovič poročenih ločencev, sestavljenih družin, homoseksualnosti, umetne oploditve, splava, podpore materam samohranilkam, nasilja in spolnih zlorab v družinah.

V lanski raziskavi, ki jo je naročil papež Frančišek, se je pokazalo, da večina katoličanov zavrača Cerkvene nauke glede spolnosti in kontracepcije.

V ponedeljek so v javnost poslali vmesno poročilo, v katerem so med drugim zapisali, da imajo homoseksualci "sposobnosti in vrednost, ki jo lahko ponudijo krščanski skupnosti". A kot je dejal budimpeški kardinal Peter Erdö je zdaj vprašanje, kako to sprejeti, "ne da bi pod vprašaj postavili doktrine o družini in zakonu".

"Brez zanikanja moralne problematike, ki je povezana s homoseksualnimi zvezami, se zavedamo, da obstajajo primeri, kjer medsebojna podpora, vse do žrtvovanja, predstavlja dragoceno pomoč za življenje partnerja. Cerkev poleg tega posebno pozornost posveča otrokom, ki živijo z istospolnimi pari," dodaja dokument.

Prelom ali izdaja?
Nekatere organizacije za pravice istospolno usmerjenih so pozdravile spremembo v razmišljanju Vatikana. Vodilna ameriška organizacija Human Rights Campaign je sporočila, da gre za "dramatično spremembo tona", medtem ko je britanska katoliška organizacija za pravice gejev Quest nekatere dele sporočila iz Vatikana označila za "prelomne".

Seveda sprememba v odnosu do homoseksualcev ni požela naklonjenosti med konservativnimi organizacijami in Glas družine je vmesno poročilo označil za izdajo. Eden izmed soustanoviteljev John Smeaton ga je označil za "enega najhujših dokumentov v zgodovini Cerkve".

"Kar je jasno odmevalo ..., je bila nujnost pogumnih pastoralnih izbir," je po tednu dni razprav v Vatikanu dejal Erdö. O temeljnem dokumentu, katerega podlaga bo vmesno poročilo, bodo odločali konec tedna, škofje, kardinali in laiki - ti nimajo glasovalne pravice - pa ga bodo zdaj pripravljali v ločenih delovnih skupinah.

Sprememba pogleda na razveljavitev zakona
Pred sinodo so se pokazala huda razhajanja med konservativnimi in naprednejšimi kardinali v Cerkvi, ki so se grenko prepirali predvsem okoli vprašanja, ali bi bilo treba zrahljati prepoved dostopa do obhajila za vnovič poročene ločence.

Erdö je ob predstavitvi vmesnega poročila dejal, da glede na reformne predloge ne bi bilo "splošne" odprave te prepovedi, temveč bi se o tem odločalo od primera do primera, "v skladu z zakonom o postopnosti". Prepoved bi si bilo tako na odgovornost škofa, mogoče zamisliti "po poti pokore". "Vsega ali ničesar" pa ne sme biti, izpostavlja poročilo.

Budimpeški kardinal je še razkril, da so "različni" udeleženci spregovorili v prid temu, da bi bila cerkvena razveljavitev zakona - danes drag in naporen postopek - dostopnejša in bolj prilagodljiva.