Papež Frančišek je prinesel svež veter v Rimskokatoliško cerkev, ki jo zadnja leta pretresajo številni škandali. Foto: EPA
Papež Frančišek je prinesel svež veter v Rimskokatoliško cerkev, ki jo zadnja leta pretresajo številni škandali. Foto: EPA
Papež Frančišek
Papež Frančišek je opravil prvo pastoralno potovanje - obiskal je Brazilijo, kjer je v Riu de Janeiru potekal 28. svetovni dan mladih, ki se ga je udeležilo več kot dva milijona romarjev. Foto: Reuters
Papež spravljivo do gejev

"Če je en človek gej in išče Boga ter je dobrega srca, kdo sem jaz, da bi ga sodil?" se je vprašal papež med 80-minutnim intervjujem z novinarji na krovu letala med vrnitvijo z 28. svetovnega dneva mladih v Riu de Janeiru.

Papeževo samoizpraševanje je veliko bolj spravno kot stališča njegovih predhodnikov, ki so znali ostro nasprotovati homoseksualcem in njihovim prizadevanjem za enakopravnost pred zakonom. Papež Frančišek s svojim nastopom, izjavami in dejanji razbija monolit vatikanske kurije, zaverovane v tradicijo in konservativnost Rimskokatoliške cerkve.

Večja vloga ženskam, a ne duhovniško posvečenje
V odkritosrčnem pogovoru z novinarji, ki so Frančiška spremljali na njegovem prvem pastoralnem obisku zunaj Italije, se je marca izvoljeni papež dotaknil tudi vprašanja ženskih duhovnic.

"Ne moremo omejiti vloge žensk v Cerkvi samo na ministrantke ali predsednice karitasa, lahko so veliko več," je bil začetni odgovor Argentinca, ki pa je vseeno jasno zavrnil možnost ženskih duhovnic. "Glede posvetitve žensk. Cerkev je o tem spregovorila in rekla ne. Ta vrata so zaprta."

Težava niso geji, temveč lobiji
Pet mesecev po izvolitvi, ko je bil izbran za naslednika odstopljenega Benedikta XVI., je Frančišek dejal, da mora družba v popolnosti sprejeti homoseksualce, četudi Rimskokatoliška cerkev uči, da je homoseksualno dejanje grešno. "Katekizem Katoliške cerkve to zelo dobro obrazloži. Govori, da jih ne smemo zapostavljati zaradi tega, temveč morajo biti vključeni v družbo."

Ob teh do homoseksualcev spravljivih tonih pa je Frančišek znova obsodil gejevski lobi. "Težava ni v tej (spolni) orientaciji. Moramo biti bratje. Težava je v lobiranju za to orientacijo oziroma lobiranje pohlepnih ljudi in političnih lobijev, prostozidarskih lobijih in številnih drugih. To je najhujši problem."

"Priznavamo, da obstajajo geji v Vatikanu"
Papež je moral odgovarjati na vprašanje o Battistu Ricci, ki ga je imenoval na visok položaj v vatikanski banki in ki naj bi imel homoseksualne odnose z moškimi prostituti. Kot je pojasnil, je odredil preiskavo teh navedb, "vendar nismo našli ničesar o njem". "Nisem videl še nobenega v Vatikanu, ki bi imel na osebni izkaznici zapisano, da je gej. Priznavamo pa, da obstajajo," je dejal papež.

Te izjave bi po navedbah opazovalcev lahko dale nov zagon v pojasnjevanju afere "Vatileaks", ki naj bi pripeljala tudi do odstopa papeža Benedikta XVI. V ozadju afere naj bi bil namreč po navedbah italijanskih medijev ravno "gejevski lobi".

Boj za vpliv in moč v največji Cerkvi
Odkar je papež Frančišek postal voditelj največje verske skupnosti na svetu, so v Vatikanu začeli priznavati vpliven gejevski lobi, ki želi obvladovati vplivno in tudi premožno Rimskokatoliško cerkev, ki ima kar 1,2 milijarde vernikov. V okviru omejevanja gejevskega lobija znotraj Cerkve sodijo tudi odločno preiskovanje in nadzorstvo razvpite vatikanske banke IOR.

"Ne vem, kaj bo nastalo iz banke. Nekateri pravijo, da je bolje, da banka ostane, drugi, da bi to moral postati dobrodelni sklad, tretji so za to, da se banka zapre," je bil papežev odgovor o usodi banke IOR, s tem je pritrdil, da so zares odprte prav vse možnosti, tudi zaprtje skrivnostne banke, kjer se je pral denar in o katerih dejavnostih in vlaganjih tudi papež ne ve kaj dosti. Frančišek je poudaril, da mora biti vsaka ustanova znotraj Cerkve "poštena in pregledna".

Papež spravljivo do gejev