Izbor Svet
Protest proti ameriško-izraelski navezi. Foto: Reuters
Trumpova odločitev, da preseli veleposlaništvo ZDA, je izzvala proteste po mulimanskih državah. Foto: Reuters
       Trump bi s selitvijo veleposlaništva dokončno potrdil, da so ZDA popolnoma proizraelske; do zdaj so sicer bile dosledno proizraelske, a so vsaj ohranjale neki videz nepristranskosti s tem, da niso preselile svojega veleposlaništva.       
Jeruzalem ima močan verski, politični in simbolni pomen. Njegov končni status naj bi bil določen v okviru pogajanj med Izraelom, ki ga ima v celoti pod nadzorom, in Palestinci. Foto: Reuters
Primož Šterbenc meni, da Trump s svojo potezo izziva kaos na Bližnjem vzhodu. Foto: Youtube
       Lahko tudi rečemo, da je Trump kot velik podjetnik oz. akter v poslovnem svetu spoznal, da imajo v ameriškem poslovnem svetu izjemno pomembno (neproporcionalno) vlogo ameriški Judje, zato se nagiba k Izraelu.       
Eden od tistih, ki je ostro obsodil ameriško napoved, je tudi iraški klerik Moktada Al Sadr. Foto: Reuters
Palestinci so nad napovedjo razjarjeni. Foto: Reuters
       Vsekakor pa je Trump do sedaj pri vodenju ameriške zunanje politike pokazal, da raje kot izvedenskim mnenjem sledi svojim lastnim interesom in tudi subjektivnim kapricam.       
Izrael je zahodni del mesta zasedel leta 1948, vzhodnega pa 19 let kasneje. Njegove suverenosti nad vzhodnim delom mesta mednarodna skupnost ne priznava. Foto: Reuters
       Ni mogoče izključiti možnosti, da bi selitev veleposlaništva pomenila kapljo čez rob za Palestince na okupiranem palestinskem ozemlju, ki že dolgo izjemno trpijo in vedo, da palestinska oblast oz. Mahmud Abas kolaborira z Izraelom. Zato bi lahko izbruhnila tretja palestinska intifada.       
Do Trumpa si noben ameriški predsednik, med katerimi so vsi podpirali Izrael, ni drznil Jeruzalema priznati za glavno mesto Izraela. Foto: Reuters

Dodaj v

Trump s selitvijo veleposlaništva "razkril hipokrizijo svetovnih voditeljev"

Pogovor s politologom dr. Primožem Šterbencem
8. december 2017 ob 06:28
Jeruzalem,Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob Trumpovi napovedi selitve veleposlaništva ZDA v Jeruzalem Hamas svari pred "odprtjem vrat v pekel", medtem ko so svetovni voditelji zmernejši, a vseeno izrazito kritični.

Politolog in sociolog Primož Šterbenc, docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem in strokovnjak za islam, v pogovoru za MMC opozarja, da so prav opozorila svetovnih voditeljev, naj Trump ne dreza v osje gnezdo, del hipokrizije in sprenevedanja, ki se dogaja že vsaj od 15 do 20 let.

A preden preidemo na implikacije Trumpove kontroverzne odločitve, je treba podrobneje razložiti, zakaj je selitev veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem tako povedna simbolna poteza. Za muslimane, prvenstveno sunitske (ti tvorijo 85 odstotkov vseh svetovnih muslimanov), je tretje najsvetejše mesto, takoj za Meko in Medino, in sicer zato, ker tam stoji t. i. Plemenito svetišče (Haram Al Šarif), ki je sestavljeno iz Kupole na skali in mošeje Al Aksa.

Kupola na skali je pomembna, ker je povezana z "nočnim potovanjem" preroka Mohameda iz Meke v Jeruzalem, poleg tega pa naj bi se prerok s tega mesta dvignil k Bogu skozi sedem nebes, v katerih naj bi srečal prejšnje preroke, med njimi tudi Abrahama (Ibrahima) in Mojzesa (Muso). Treba pa je dodati, da je v neposredni bližini Plemenitega svetišča tudi najsvetejši kraj za Jude – Tempeljski grič (Har Habajit), kjer je nekoč stal Salomonov tempelj, sedaj pa na tem mestu stoji zgolj še zahodni zid nekdanjega templja (Zid objokovanja).

Potrditev Jeruzalema kot izraelske prestolnice
Če bi Trump preselil ameriško veleposlaništvo v Jeruzalem, bi s tem posredno sporočil, da ZDA priznavajo Vzhodni Jeruzalem za glavno mesto Izraela oz. da Vzhodni Jeruzalem, ki je del palestinskega okupiranega ozemlja, pripada Izraelu, razlaga dr. Šterbenc. "S tem bi potrdil izraelsko razglasitev Vzhodnega Jeruzalema za 'večno in nedeljivo prestolnico Izraela', poleg tega bi kršil mednarodno pravo, saj je Varnostni svet OZN-a v odgovor na izraelsko razglasitev 20. avgusta 1980 sprejel resolucijo št. 478, ki je izraelsko razglasitev opredelila kot kršitev mednarodnega prava."

"Trump bi s selitvijo veleposlaništva dokončno potrdil, da so ZDA popolnoma proizraelske; do sedaj so ZDA sicer bile dosledno proizraelske (zmeraj so npr. ščitile Izrael pred sankcijami OZN-a), a so vsaj ohranjale neki videz nepristranskosti s tem, da niso preselile svojega veleposlaništva," pravi naš sogovornik. "S takšno potezo bi Trump tudi onemogočil delovanje lastne administracije v zvezi z izraelsko-palestinskim sporom, ki naj bi prav v naslednjem mesecu obelodanila svoj 'mirovni načrt' - po selitvi veleposlaništva predvsem Palestinci tega načrta ne bi več resno jemali."

Mimogrede - Trump je iskanje miru na Bližnjem vzhodu sicer poveril svojemu zetu, pravovernemu Judu Jaredu Kushnerju. Istemu Kushnerju, katerega fundacija je financirala gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu.

Trump pa bi s selitvijo veleposlaništva tudi formalno v veliki meri onemogočil še nadaljnji potek 24 let starega mirovnega procesa, ki temelji na podmeni, da bo nastala palestinska država z glavnim mestom v Vzhodnem Jeruzalemu.

Vodi Trumpa preračunljivost ali nepoučenost?
Ob nepredvidljivosti in impulzivnosti novega ameriškega predsednika je težko reči, kaj je glavni razlog za zadnjo Trumpovo potezo – gre za nadaljnjo gonjo proti muslimanom, dobrikanje Izraelu, kljubovanje mednarodni skupnosti, za golo provokacijo? Po Šterbenčevem mnenju Trump kaže, da si tako ali drugače prizadeva uresničiti svoje predvolilne obljube, med katerimi je bila tudi tista o selitvi veleposlaništva ZDA. "Upoštevati je treba, da v skladu s konceptom odstavljenega Steva Bannona sledi podmeni, da je v svojem delovanju odgovoren prvenstveno tistim, ki so ga izvolili," meni Šterbenc.

"Poleg tega je že vse od začetka Trumpovega predsednikovanja jasno, da je močno proizraelski, kar je na primer pokazal s tem, da je za veleposlanika v Izraelu določil Davida Friedmana, ki je Jud in močno proizraelski ter protipalestinski. Poleg tega je Trumpov zet Jared Kushner pravoverni Jud – zato je tudi Trumpova hčerka Ivanka prestopila v judaizem. Trump je že do zdaj izraelskemu premierju Netanjahuju dajal povsem proste roke glede politike do Palestincev; edino, česar še ni storil, je bila prav selitev veleposlaništva."

"Lahko tudi rečemo, da je Trump kot velik podjetnik oz. akter v poslovnem svetu spoznal, da imajo v ameriškem poslovnem svetu izjemno pomembno (neproporcionalno) vlogo ameriški Judje, zato se nagiba k Izraelu," pravi Šterbenc, ki ugiba, da so nemara svoj del prispevala tudi Trumpova precej očitno protimuslimanska stališča.

Razume vse implikacije?
Velja pa razmisliti, ali Trumpova administracija in Trump sam sploh razumejo vso težo take poteze, ki jo nekateri regionalni komentatorji označujejo za "primer izjemne nepoučenosti in ignorance". "Na to vprašanje je težko odgovoriti," pravi Šterbenc. "Vsekakor pa je Trump do sedaj pri vodenju ameriške zunanje politike pokazal, da raje kot izvedenskim mnenjem sledi svojim lastnim interesom in tudi subjektivnim kapricam."

Povedano drugače: Ni nujno, da se Trump sploh zaveda, kako lahko nekaj tako banalnega, kot selitev tujega veleposlaništva, "odpre vrata v pekel", če se zatečemo k retoriki Hamasa. Trump bi s selitvijo veleposlaništva nedvomno močno razburil večji del Arabcev in muslimanov, kar je tudi razlog, da voditelji arabskih in muslimanskih držav svarijo pred takšno potezo. Turški predsednik Erdogan mora na primer še posebej paziti na svojo religiozno-tradicionalistično volilno bazo.

A, kot opozarja Šterbenc, je treba vedeti, da mnogi voditelji arabskih držav (npr. egiptovski predsednik Al Sisi in savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman) v ozadju zelo tesno sodelujejo z Izraelom oz. da so do sedaj pokazali, da jim je v resnici bolj malo mar za Palestince.

"Ni mogoče izključiti možnosti, da bi selitev veleposlaništva pomenila kapljo čez rob za Palestince na okupiranem palestinskem ozemlju, ki že dolgo izjemno trpijo in vedo, da palestinska oblast oz. Mahmud Abas kolaborira z Izraelom. Zato bi lahko izbruhnila tretja palestinska intifada. Vendar pa bi Palestinci zaradi izraelskega spreminjanja okupiranih ozemelj v smeri večjega nadzora mnogo teže vodili upor," pravi dr. Šterbenc, ki je prepričan, da bi ob selitvi veleposlaništva radikalne islamistične skupine (Al Kaida, IS) še laže rekrutirale svoje članstvo, za katere je eden glavnih razlogov za pridruževanje skrajnežem prav palestinski problem.

Razkritje hinavščine
Svetovni voditelji se tega zavedajo, zato tudi opozorila Trumpu, naj nikar ne posega po enostranskih ukrepih (generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres) ter da je poteza selitve veleposlaništva "obžalovanja vredna" (francoski predsednik Emmanuel Macron), "neodgovorna" (turško zunanje ministrstvo) in "škodljiva" (slovensko zunanje ministrstvo).

Šterbenc tovrstna opozorila označuje za dvolična. "Prav ti svetovni voditelji (tudi voditelji članic EU-ja), ki so sedaj tako kritični glede selitve veleposlaništva ZDA, do zdaj niso storili tako rekoč nič, da bi ustavili izraelsko kontinuirano in flagrantno kršitev mednarodnega prava. Izrael je prav s to kršitvijo namreč na Zahodnem bregu in v t. i. anektiranem Vzhodnem Jeruzalemu naselil 700.000 judovskih naseljencev ter zgradil "obvozne ceste" in "varnostni zdi", s tem pa je že preprečil možnost nastanka suverene in življenjsko sposobne palestinske države, ker palestinska entiteta nima več ozemeljske povezanosti," je kritičen.

"Ne pozabimo, da so (bili) voditelji članic EU-ja in ZDA v skladu s 1. členom Četrte ženevske konvencije pravno obvezani ustaviti izraelske kršitve mednarodnega prava. Povedano drugače, sedaj vsi opozarjajo, kako bi selitev veleposlaništva ustavila mirovni proces, pri čemer pa zamolčijo, da je ta mirovni proces že nekaj let zgolj še diplomatski konstrukt oz. farsa, ker suverena palestinska država v resnici ne more več nastati. Je pa res, da so ti državniki v hudi zadregi, ker razen diplomatskega pretvarjanja nimajo več pravih rešitev. Nastanek ene same skupne države Judov in Palestincev z enakimi pravicami za vse bi bil namreč zaradi moči sionističnega projekta (vzpostavitev judovske države) težko doseči."

Naš sogovornik meni, da bi bila zaradi tega Trumpova poteza na neki način pozitivna, saj bi otežila še nadaljnje pretvarjanje državnikov, da je "rešitev dveh držav", v skladu z delitveno resolucijo GS OZN 181/II, še mogoča.

"Nekdo bi moral zavpiti, da je cesar vendar gol … Vseeno pa je mogoče domnevati, da se bo pretvarjanje nadaljevalo. Dejstvo pa je, da bo nerešen palestinski problem ostal trajen vir nestabilnosti na Bližnjem vzhodu oz. v neposredni bližini Evrope. In kot že rečeno: reševanje tega problema na pravičen način, ne pa zravnanje zahodnega Mosula in Rake z zemljo, bi v pomembni meri odpravljala razloge za nastajanje radikalnih islamističnih skupin, kot sta Al Kaida in Islamska država."

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
MZ
# 08.12.2017 ob 07:28
Če niste bili zadnjih 15-20 let v jami, je bilo možno hipokrizijo politikov opaziti že bistveno pred zadnjo Trumpovo potezo. Za svetovne vditelje pa je jasno, da rožice sadijo na papirju, sicer pa so zelo pragmatični in imajo za vsakogar različna merila.
Urko
# 08.12.2017 ob 07:55
Trump s selitvijo veleposlaništva "razkril hipokrizijo svetovnih voditeljev"

Za hipokrizijo imamo v slovenščini veliko bolj primerno in pomensko močno besedo - hinavščina.
james blake
# 08.12.2017 ob 06:52
palestinci so arabci- da to razčistimo. palestinski narod ne obstaja, gre za politično terminologijo, ki ustreza, kako že, hipokriziji vseh, še najbolj pa avtorju prispevka oz. tistim, ki jih navaja. palestina, ozemlje, ki so ga tako poimenovali rimljani, ko so na tem področju pobili do zadnjega juda vse (judeja je bila prej). danes je hipokrizija največja s strani zahodno-evropskih držav, ki so denarno podprle največjo nataliteto v zgodovini človeštva (podobna slika, vendar v manjšem obsegu je bila rodnost albancev na Kosovu, tem je uspelo, saj so bili srbi nanjo popolnoma nepripravljeni), z denarjem za vsakega arabca več, kot so ga namenile otroku v svoji lastni državi. podpreti Trumpa ali ne. jaz sem se odločil, da je to prva pozitivna poteza od vseh njegovih obupnih (uničenje naravnih parkov, dovolitev gradnje nepotrebnih naftovodov, posmeh klimatskim spremembam, prosto nošenje orožja,..tega je, da ne veš kje začeti)
hogar13
# 08.12.2017 ob 07:16
@ Bili
Kako lahko z branjenjem povečaš svoje ozemlje? Ali braniš svoje ali pa napadeš in osvajaš. V drugem primeru potem ne gre več za branjenje....
topol
# 08.12.2017 ob 07:04
Naj še enkrat vprašam: ali res kdo misli, da vsako jutro prebereš eno poglavje iz korana in se nato vojskuješ cel dan? To naj bi veljalo za islamsko državo. tako nam govorijo. Prišli so fanatiki od vsepovsod in jih je kar nemogoče premagati.
Dobro pa vemo, da vojskovanje zahteva predvsem denar. Stane oprema in orožje. Potrebna je oskrba, potrebno je usposabljanje, potrebno je izvidovanje oziroma obveščevalna dejavnost. Potrebne so strukture upravljanja ozemlja.
Vse to kar so naredili nam jasno kaže, da je za njimi stal močan aparat s sredstviin izkušnjami.
koristni
# 08.12.2017 ob 06:37
Namerno provociranje ....
presenečen
# 08.12.2017 ob 08:54
"srčno" se zavzemam za druge kulture, med tem nimam odnosa do svoje lastne kulture, ki me je spravila na svet, še več kultura v kateri živim se mi zdi celo nepotrebna in odveč. Čas je da naš prostor poselijo nove kulture..

Prosim vzemite kot parodijo.
sammys
# 08.12.2017 ob 06:37
Verjetno ne bodo ravno vrata v pekel, je pa sigurno to popolnoma nepotrebna komplikacija za že tako nestabilnem bližnjem vzhodu. Namesto, da bi svoje napore vlagal v konstruktivne premike na tem območju, bi raje še bolj destabiliziral celotno zadevo. V ZDA je dejstvo, da so Judi bolj volilna in donatorska baza demokratov, pa se vendar republikanci veliko bolj obnašajo pro-izraelsko. No, je pa dejstva, da je en izmed večjih Trumpovih prijateljev in donatorjev Sheldon Adelson iz Nevede Jud in se ZELO rad vpleta v Izraelsko politiko - tako da še vedno nekako velja pravilo "follow the money".
mrgo12345
# 08.12.2017 ob 07:48
Kot nek relevanten argument za "dejstvo", da Jeruzalem pripada muslimanom, navajajo, da je to njihovo tretje(!) sveto mesto. A ni židovsko pa prvo sveto mesto? Po tej logiki bi lahko vrnili kristjanom Carigrad. Da o Kosovem sploh ne govorimo...

Čakam, da muslimani razglasijo Rim za četrto sveto mesto.
Mirko Tipka
# 08.12.2017 ob 07:31
Billi
# 08.12.2017 ob 06:46
"na okupiranem palestinskem ozemlju"

zakaj se to ozemlje smatra za okupiranega, če so ga pridobili med vojno v kateri so se branili?


Organizacija združenih narodov je 29. novembra 1947 sprejela ločitveni načrt, ki je ozemlje Izraela razdelil na dve državi: eno judovsko in eno arabsko
(vir wikipedia)
SF0100
# 08.12.2017 ob 08:30
Tale dr. Šterbenc je ena pojava, težko rečem, da ni pristranski in anti ZDA
Miham
# 08.12.2017 ob 08:29
sem pa mislil, da so Izraelci ustanovili Jeruzalem in da je bila tam prej zidovska vera od muslimanske...

ampak kaj ves
dongo
# 08.12.2017 ob 07:52
@billi
Ti pa se spoznaš na tamkajšnjo situacijo kot zajec na boben. Najprej si preberi kaj na to temo, da ne boš še naprej klatil neumnosti. Pa vsaj minimalna izobrazba o mednarodnem pravu ti ne bi škodila. Bog te nima rad...
Franc Jozef
# 08.12.2017 ob 08:42
"Jeruzalem so pred 3k leti ustanovili Judje. To je njihovo glavno mesto. Kaj je tu spornega???"

Ameriko so do 16. stoletja naseljevali izključno Indijanci. Vse belce je torej potrebno zmetati v Atlantik, naj plavajo nazaj v Evropo. Kaj je tu spornega???
zofija1
# 08.12.2017 ob 07:36
Nostradamus je napisal (prost prevod), ko bo na Jutrovem konec bojev, bo tudi konec sveta!
ishgilliath
# 08.12.2017 ob 14:34
neprilagojen
sicer ce si tako dobrosrcen in pameten, lahko gres v Jeruzalem in sprehodis se po mestu z Che Guevara majico na sebi, prvo pojdi v Izraelski del, da dozivis odnos nato pa v palestinski del, ce se vrnes bos razumel zakaj mora biti cel Jeruzalem Izraelski

Boš tako dober in še nam pojasnil, kaj točno naj bi se zgodilo, če bi hodil z majico Che guevare po palestinskih četrtih Jeruzalema?
Enakost za vse
# 08.12.2017 ob 11:15
ishgilliath # 08.12.2017 ob 11:01 Verjetno bi ti z veseljem prepustil Ljubljano, Ajdovščino, Celje, Ptuj itd. Italijanom, ker vendarle so te kraje prvi ustanavljali in v njih živeli Rimljani (in Italijani se imajo za edine legitimne naslednike Rimljanov,

Ker so na območju današnje Slovenije živeli pred Rimljani tudi Veneti, ki so jim Rimljani zamenjali ime za Slovane (Slavi=sužnji) ni treba iskat Slovencev v Pripjatskih močvirjih, ker so na teh ozemljih, pa tudi širše, živeli že pred Rimljani. Tudi v močvirju, koliščarji, so ena veja Venetov. Škoda je le to, da smo prevzeli germansko verzijo, da smo s selili iz kvapajestemkje na te prostore in že naslednji dan ustanovili državo Karantanijo in kronali svoje kneze. In to je segalo čez Koroško, Južno Tirolsko, del Švice, pa tudi v Istro in Kvarner. Samo Slovenci požrejo ves zgodovinski drek, ki jim ga tujci servirajo
Enakost za vse
# 08.12.2017 ob 11:09
feminist # 08.12.2017 ob 10:55 ni se mi zapisalo; priseljevanje judov na ozemlje se ej zacelo kar enkaj desetletij pred zacetkom vmesavanja ZDA in takrat bi muslimani to lahko preprecili;

V resnici pa se Judje niso priseljevali kar skozi migracije, ampak so s pomočjo bogatih ameriških judovskih rodbin že pred WWI kupovali zemljišča v Judeji in na njih ustanavljali judovske skupnosti (kibuc) in se ukvarjali s poljedstvom in obrtjo. Območje, kjer je sedaj Tel Aviv je bilo močvirje, ki so ga Judi kupili in začeli počasi izsuševati in graditi, Arabci pa so bili v Jaffi v glavnem kot trgovci in so zemljišča, ki so jih imeli PRODAJALI Judom. Seveda se je po WWI in kasneje po WWII vmešavala zahodna sila, ki je zemljišča "talala" kar z ravnilom in tako marsikateri državi povzročila veliko škode.
Enakost za vse
# 08.12.2017 ob 11:01
SamoRes # 08.12.2017 ob 07:26 Tisti, ki zagovarjajo okupatorski Izrael in kršitve mednarodnega prava, tudi verjetno nimajo nič proti, da je Hrvaška zasidrana na polovici Piranskega zaliva.

Seveda ne, saj Drnovšek takrat ni imel "jajc", da bi rekel, da je bila edina mednarodno priznana meja med Slovenijo in Hrvaško meja cone B, ki je v celoti pripadala Sloveniji. Tudi Zemljepis za srednje šole iz leta 1948 izdaja Učila Zagreb ima meje med Slovenijo in Hrvaško vrisane po meji cone B. Ostale mejne točke pa bi bile lahko določljive po katastru, če ga Hrvati ne bi ponaredili na območju Istre in tudi na SV delu meje. Zato so Hrvati kupili Geodetski zavod z vsemi dokumenti vred. če so Izraelci okupatorji, so Arabci tudi okupatorji, samo dlje časa.
zeus.zeng
# 08.12.2017 ob 10:33
Palestinci za ostale arabce veljajo za nekaj kar bi bilo najboljse da uredi Izrael sam. Povezovanje Palestincev z problemom ISISa in Al Kajde je ena najvecjih Sterbencevih zablod.
-------------------
Štrbenc je aktualno problematiko čisto dobro opisal Nastanek ISIL-a pa je druga zgodba , ki vse pove o ameriško-izraelski in savdski strategiji oboroževanja para formacij za dosego njihovih interesov oz. ciljev . To že dolgo ni več skrivnost ker tega nihče več ne prikriva . Bo pa nastal problem , ko se bodo z rusko in kitajsko podporo okrepile Iran , Sirija in Irak ter Turčija .... Takrat Izrael ne bo imel več nobenih šans - in zgodba iz 1.stoletja se bo zopet ponovila .
HRAST60
# 08.12.2017 ob 09:07
Mirko Tipka
Organizacija združenih narodov je 29. novembra 1947 sprejela ločitveni načrt, ki je ozemlje Izraela razdelil na dve državi: eno judovsko in eno arabsko
(vir wikipedia)

Točno tako !!! VENDAR , vendar ga takrat Palestinci niso sprejeli in napovedali sveto vojno proti Judom dokler jih ne iztrebijo . Če bi takrat ponujeno sprejeli bi sedaj imeli svojo državo , Jeruzalem bi bilo mesto z posebnim statusom in ne bi postalo glavno mesto Izraela .
So pa namesto miru sledile 1 vojna proti Izraelu , pa 2 , ........in vsakič so popušili . In vedno bodo...To je tako kakor da rineš z glavo skozi zid - na gre . Včasih je treba tudi stopiti korak nazaj in ne biti trmast kot mula......
Drugače pa - Tramp ma jajca in je samo udejanil tisto kar so sprejeli že mnogo let prej pa se bivši predsedniki niso upali uresničiti.
Miham
# 08.12.2017 ob 08:37
nekaj za Kajo

LINK
Gepard007
# 08.12.2017 ob 08:28
@Mirko Tipka: Ne bo držalo. To kar si ti prilimal implicira delitev Izraela kot državo na arabski in izraelski del. Palestino oz. njen del so si Izraelci priključili kasneje in ta del se v članku smatra kot okupirani. Nekaj podobnega kot naša Gorica, ki je sedaj italijanska a se tule na forumu eni bolj sekirajo za Palestino kot pa slovensko ozemlje...
zeus.zeng
# 08.12.2017 ob 08:24
Baba Tečna
Zdaj zažigajo zastavo, potem se bodo pa čudili, če jim bo Trump vrgel kakšno bombo....
---------------
torej je potrebno biti vdan in hlapčevski proti nekomu , ki krši vse človeške zakone in se zraven še žaljivo obnaša medtem, ko grozi z mombardiranjem . no ja - slovenclji ta način razmišljanja lahko izvozimo na tone in kubike ....
ishgilliath
# 08.12.2017 ob 14:48
neprilagojen

No, ko si že v naletu pa še pojasni, kaj ima Iranska revolucija s Palestinci? Sej ne, da gredo zgodovina komunistične gverile in palestinskega upora praktično z roko v roki in da so Che, Ho chi minh, Baader in podobni še vedno nadvse spoštovani liki tam...
Pa btw, levičarska scena je tudi v Iranu izredno močna, oblasti pa tudi ne bi moglo bolj brigat, katerega revolucionarja nosi nek tujec na svoji majici. To ti lahko pa iz prve roke povem.
moj komentar
# 08.12.2017 ob 14:09
No ja. Zanimivo. Zmedeni levičarji podpirajo muslimane oziroma religijo "miru in ljubezni,strpnosti, solidarnosti, itd.".

Zmedeni desničarji pa si jih v milijonih naseljujejo po celi Evropi.
Le kdo bi jih razumel.....
kreden2
# 08.12.2017 ob 12:04
Ja madona, kako lahko pričakujejo ljudje realen pogled na globalne probleme planeta od nekoga, ki jamra, ker mu je fotr za začet biznis podaril samo miljon dolarjev? Sicer pred štiridesetimi leti, kar je danes verjetno vredno ene 20 miljonov. Najbolj so mi pa smešni tukaj gor, kao neki liberalni desničarji, ki verjamejo v univerzalno pravičnost kapitalizma, ker kao če bom tut jest čist zares pridno delal, bom tut jest lahko Trump. Pol bom pa tut jest bogat. To zgleda tko, kot da bi kura sama nož prinesla v klavnico.
gesan
# 08.12.2017 ob 11:27
Seneca
# 08.12.2017 ob 07:34
Koliko bo spet mrtvih zaradi te za enkrat še povsem nepotrebne odločitve?
.........................
Sploh se ne gre za to!
Gre se predvsem za biznis s prodajo orožja.
Ko bo pa skoraj vse porušeno, pa bodo prišli biznismanijaki z gradbenimi stroji in svojimi sužnji, da bodo gradili po svoje in za dolg, ki ga bo nemogoče odplačat naslednjih 2000 let.

In potem jim bo svetovna skupnost, ki jo baje zelo skrbi za zdravje in mir ljudi nasploh, priskrbela "ugodne" kreditne pogoje, da se bodo zakreditirali za celo vesolje in jih bodo na ta način imeli v svoji pesti...do nove vojne, ki bo spet dobrodošel biznismanijanizem...

In tako ima cca tisoč največjih svetovnih prevarantov na legalen način za bedake skoraj 10 milijard folka na planetu!
ishgilliath
# 08.12.2017 ob 11:01
semaino

Verjetno bi ti z veseljem prepustil Ljubljano, Ajdovščino, Celje, Ptuj itd. Italijanom, ker vendarle so te kraje prvi ustanavljali in v njih živeli Rimljani (in Italijani se imajo za edine legitimne naslednike Rimljanov, podobno kot Izraelci Kanaancev) stoletja pred našimi slovanskimi predniki...
zeus.zeng
# 08.12.2017 ob 10:24
feminist
in ker so muslimani to dopustili je sedaj situacija taksna kot je...
-------------------
Muslimani so biti premagani zaradi zahodnega predvsem ameriškega orožja in niso nikakor ,, nekaj dopustili ,, kar se ti je nesramno zapisalo . Predpostavljam da nisi kristjan , ki ti načeloma niso nesramni - drugače bo pa seveda potrebno k spovedi - kristjanov je namreč ( seveda razen kadar ne kolonoializirajo ) sama ljubezen in poštenost ...
ishgilliath
# 08.12.2017 ob 10:16
james blake
palestinci so arabci- da to razčistimo. palestinski narod ne obstaja, gre za politično terminologijo

Palestinci imajo genetsko več skupnega z lokalnimi judi, kot pa z Arabci z arabskega polotoka in so večinoma tako potomci plemen (judovskih, krščanskih itd.), ki so poseljevale to območje, ampak so kasneje ob širjenju muslimanskih imperijev sprejela islam.

Kar se pa narodnosti tiče ti pa očitno ni jasna sama definicija naroda: skupnost ljudi, navadno na določenem ozemlju, ki so zgodovinsko, jezikovno, kulturno, gospodarsko povezani in imajo skupno zavest. Palestinci sami sebe ne dojemajo enako, kot ostale Arabce, imajo svoje specifične kulturne posebnosti, svojo zgodovino, drugačen izvor, drugačno narečje arabščine, naseljujejo zelo omejeno območje, so gospodarsko in politično vezani in skratka izpolnjujejo vse pogoje za to, da bi se jih imenovalo narod. In newsflash: narod je že po defaultu politična oz. sociološka terminologija...
zeus.zeng
# 08.12.2017 ob 10:10
Miham
sem pa mislil, da so Izraelci ustanovili Jeruzalem in da je bila tam prej zidovska vera od muslimanske...
ampak kaj ves
----------------------
V dokazovanju politične zgodovinske ,, resnice ,, načeloma prevlada argument moči nad močjo argumenta. Gledano strogo zgodovinsko pa ostaja dejstvo , da je na območju sedanjega Izraela obstajala dežela Hannan ( Kanaan po staro egipčansko ) , južneje od Tira je živelo egejsko pleme filistejcev ( v staro židovskem jeziku Pelištim - staro egiptovsko pa Peleset - t.j. Palestina ) . Prebivalci : Filistejci , Hananejci , Amoriti , Feničani , Habiri , ki so bili verjetno predniki sedanjih židov - torej kar pisana ,,druščina ,, .... Oslabitev Egipta 11-10.st. pred .št. je omogočila nastanek posameznih neodvisnih držav . ko je David zavzel in okupiral Jeruzalem je nastalo izraelsko - judejsko kraljestvo , ki ni bilo dolgo trdno in je rezultiral v dolgotrajnih bojih med Izraelom in Judejo dokler niso Asirci (9.8.7. st. pr.n.š.) odpeljal v ujetništvo izraelskega kralja Osija . Leta 597 so Jeruzalem zavzeli Babilonci , potem pa so tam zavladali že Rimljani .
Hočem reči , da židje res težko dokazujejo to njihovo prepričanje da so avtohtoni prebivalci na tem področju - posebno ker jih ni bilo tam niti zadnjih skoraj 2000 let ....
ishgilliath
# 08.12.2017 ob 09:49
Jeruzalem so pred 3k leti ustanovili Judje. To je njihovo glavno mesto. Kaj je tu spornega???

Ne ga niso, ustanovili so ga semitski kanaanci, ki so predniki tako judov, kot tudi palestincev. Kaj tukaj ni jasno?
MiD
# 08.12.2017 ob 08:59
Jeruzalem je sveto mesto najprej za Jude, potem za kristjane in šele veliko kasneje za muslimane!

Dokler Arabci (ne govorimo o Palestincih, ki kot narod ne obstajajo) tega ne bodo priznali, dokler ne bodo priznali države Izrael, tako dolgo tudi konstruktivnega dialoga med judovsko državo in (med seboj sprtimi) arabskimi (muslimanskimi) sosedi ne bo! Dokler bo javno izražen cilj arabskih sosedov uničenje države Izrael, na Bližnjem vzhodu ne bo miru!
Trump je naredil to kar je obljubil svojim judovskim podpornikom. Zagotovo je vedel, da bo to (verjetno bolj kratkotrajno) sprožilo veliko protestov in nasilja. Po drugi strani pa to predstavlja dodaten pritisk na Palestince, da bi v svojih (upravičenih?) zahtevah nekoliko popustili.

Bolj kot ZDA so licemerske druge države, ki jso jih vsa usta polna podpore Palestincem, za njih pa ne naredijo nič. Nobenih investicij v gospodarstvo, nobenih šol... samo skromna humanitarna pomoč in podpora z oboroževanjem njihovih (terorističnih) policij...
Mr.Bong
# 08.12.2017 ob 08:48
Izraelu je zmanjkalo placa za nova židovska naselja, pa so se z amerosi dogovorili za to provokacijo z namenom da palestinci 'napadejo' Izrael s kakšno raketo. Potem posnamejo par mrtvih izraelcev in razlog, da celotno Palestino zravnajo z zemljo je tu. Potem pa veselo gradit nove bloke in bajte.....
ishgilliath
# 08.12.2017 ob 15:07
neprilagojen

Prijateljski nasvet - ko naslednjič ne boš znal argumentirat svojih trditev lahko kar mirno napišeš samo "nimam pojma o čem govorim", ker res nismo na predvolilnem soočenju, da bi se bilo treba takole sprenevedat...
zeus.zeng
# 08.12.2017 ob 15:01
neprilagojen
sicer ce si tako dobrosrcen in pameten, lahko gres v Jeruzalem in sprehodis se po mestu z Che Guevara majico na sebi, prvo pojdi v Izraelski del, da dozivis odnos nato pa v palestinski del, ce se vrnes bos razumel zakaj mora biti cel Jeruzalem Izraelski
----------------
se opravičujem ampak te tvoje miselne akrobacije pa ne razumem čisto dobro . Torej če bi me z majico Che-ja v izraelskem delu pretepli in zaprli , si zato zaslužijo cel Jeruzalem. Žal mi je - tukaj te pa ne sledim čisto dobro ...
moj komentar
# 08.12.2017 ob 13:12
Trump je iskanje miru na Bližnjem vzhodu sicer poveril svojemu zetu, pravovernemu Judu Jaredu Kushnerju.

Iskanje miru s kantico bencina v roki....
KLIPAN
# 08.12.2017 ob 11:55
Samo še 1x več se je zopet pokazalo kdo si prizadeva za kaos , uničenja, nove vojne....
Samo poglejte kaj je Amerika naredila sveto v zadnjih dveh desetletjih.
Sicer pa, kaj drugega pričakovati od največje svetovne vojaške diktature, največje zaveznice
šeriatskega islama in ene najbolj zadolženih držav sveta?
Vojne ji zagotavljajo posel za elito in dokler bo Amerika taka kot je, miru na svetu ne bo.
KovacevaKobila
# 08.12.2017 ob 11:17
Kanaan pripada Judom ... Jeruzalem so pred 3k leti ustanovili Judje. To je njihovo glavno mesto. Kaj je tu spornega???

Očarljivo ironično.

Ko si za to, da se sedanjost prilagaja stanju iz antične zgodovine ... hkrati pa braniš Trumpa - predsednika države, ki je staroselcem zaplenila zemljo pred le nekaj stoletji.
carlos_carlos
# 08.12.2017 ob 10:55
Situacija je podobna kot v Bosni.

Genetsko en narod oz. vsaj daljnji predniki so eni in isti in tri veroizpovedi.
nonparel
# 08.12.2017 ob 10:17
Ameriški bogata elita Judov ima glavno besedo in vpliv tako pri demokratih kot pri republikancih. Zato je ameriška politika že vseskozi zlizana z Izraelom, skupaj pa tvorijo glavni generator (v tej združbi je tudi SA) nestabilnosti na BV in seveda tudi širše po svetu, tudi v Evropi.
ishgilliath
# 08.12.2017 ob 09:56
james Blake
danes je hipokrizija največja s strani zahodno-evropskih držav, ki so denarno podprle največjo nataliteto v zgodovini človeštva

Zahodne države so tudi podprle največjo demografsko transformacijo območja, ko so se v Izrael v začetku 20. stoletja selile množice judov iz celega sveta. Iz popisa prebivalstva iz leta 1922 je recimo razvidno, da je bilo judov v Palestini vsega 11%... Kdo zdaj poskuša koga "outnumber-at"?
MikM
# 08.12.2017 ob 07:19
Kanaan pripada Judom ...
cairns
# 08.12.2017 ob 18:07
Primož Šterbenc meni, da Trump s svojo potezo izziva kaos na Bližnjem vzhodu

Ta mladi gospod očitno ne ve da na BV kaos traja že najmanj 1000 let. Šele Izrael je ta kaos nekako umiril in dosegel da arabci ne morejo delati kar hočejo.

Izjave tega mladega gospoda pa dokazujejo da obstaja kaos samo še v njegovi neizkušeni glavi.
moj komentar
# 08.12.2017 ob 14:59
ZDA so z ustvarjanjem kaosa in hujskanjem na vojne vseskozi gospodarsko in vojaško jačale in svoje vojne baze širile po celem svetu. Bližnji vzhod jim v zadnjem času polzi iz rok in potrebno je ustvariti večjo vojno, ki bi ZDA omogočila ponovni poln nadzor.
Podobno se dogaja na vzhodu Evrope, kjer so Ukrajino izbrale za pritisk na Rusijo in njeno izolacijo od ostanka Evrope. Z ustvarjanjem spora med EU in Rusijo želijo ZDA ohraniti svoj nadzor in obstanek znotraj Evrope, hkrati pa preprečevati gospodarsko sodelovanje EU in Rusije.
ishgilliath
# 08.12.2017 ob 14:29
Canis.Lupus

Palestinci so uradno priznali državo Izrael že leta 1993, kje ti živiš?

cairns
Organizacija združenih narodov je 29. novembra 1947 sprejela ločitveni načrt, ki je ozemlje Izraela razdelil na dve državi: eno judovsko in eno arabsko

Drži, a so ponujejo sprejeli samo Židi. Arabci pa so hoteli vse.


Seveda ga Arabci niso sprejeli, ko pa nikakor ni bil v razumnem razmerju z demografsko ali lastniško sliko Palestine v tistem času. Arabci so bili še po analizi iz leta 1945 prevladujoči lastniki zemlje v vseh provincah britanske Palestine, medtem ko so bili židje močneje zastopani samo v nekaterih obmorskih območjih (okoli Haife, jaffe in Tiberiasa) in delih Galileje. Židje so bili lastniki samo 17% vse zemlje v Palestini. Kljub temu je plan Združenih narodov predlagal delitev, po kateri bi Izraelu pripadla tudi nekatera povsem večinsko Arabska ozemlja (Safad, del Tulkarma in Ramale) in večina nenaseljene južne Paalestine, ki je bila tradicionalno beduinsko ozemlje, do katerega židje niso imeli nobenih kredibilnih zahtev. Skratka, delitev bi veliko huje prizadela Arabske lastnike zemlje, kot pa idovske, tako da je povsem jasno, zakaj arabcem načrt ni bil všeč.
Sicer pa je še bolj očitna demografska slika, saj so bili Židje večina zgolj v Jaffi (ne v mestu, mesto je bilo večinsko arabsko), močno manjšino pa so predstavljali še v Haifi in manj izrazito v Jeruzalemu. Še leta 1945, po dveh desetletjih agresivne priseljenske politike (sem prepričan, da mnogi tukaj lahko razumete arabske skrbi zaradi masovne imigracije pripadnikov tujega naroda, tuje religije in tujih navad, ne da?) so židje šteli manj kot tretjino prebivalstva. Leta 1922, pred holokavstom in širjenjem sionističnega nacionalizma, jih je bilo tam 11%. Oziroma, drugače rečeno, po delitvi bi tudi v "judovski" državi arabci (če k njim prištejemo še beduine) predstavljali absolutno večino. Res, lepa in pravična delitev je to bila, ni kaj
marko02
# 08.12.2017 ob 14:10
Ko bo zmanjkalo muslimanov, bodo sovražniki postali judje .... tako kot je že nekoč bilo...

In kdaj bo zmanjkalo muslimanov ?
cairns
# 08.12.2017 ob 12:51
Eden od tistih, ki je ostro obsodil ameriško napoved, je tudi iraški klerik Moktada Al Sadr.

Razen verbalnega napada arabci itak niso sposobni nič drugega. Tista zlata kupola islamskega ideološkega objekta pa bi morala biti v kratkem odstranjena za vedno. Naj jo muslimani prestavijo kamor želijo. Da so jo muslimani postavili ravno na mesto kjer je bil Samolomonov tempelj pa je žalitev za vse ljudi in ne samo za Žide.
borut-blas
# 08.12.2017 ob 12:50
@veza
pa kaj koga briga kdo je kaj zasedel ?
važno je kdo je sposoben to zadržati ..
američani so zasedli vietnam, irak, afganistan pa so morali iti ali pa bodo ravnokar zbežali
tudi v koreji ne bodo več dolgo - kitajska se bo dogovorila s korejama in dosegla , da gredo američani domov
veza , sprijazni se - prihaja kitajska in z njo rusija, amerka je propadla zgodba
Kazalo