Izbor Svet
K2
K2 imenujejo tudi divja gora, saj je vzpon na vrh izredno težaven že poleti, kaj šele pozimi ob nizki temperaturi in močnih vetrovih. Foto: EPA
Karakorum
V pakistanskemu Karakorumu so štirje od štirinajstih osemtisočakov. Foto: EPA
Denis Urubko
Urubko je kot 15. človek na svetu osvojil vseh 14 osemtisočakov in je v tokratni odpravi veljal za najbolje pripravljenega alpinista. Foto: MMC RTV SLO
Krzysztof Wielicki
67-letni Krzysztof Wielicki je izrazil razočaranje nad Urubkom, ki je postavil vrh pred njuno prijateljstvo. Foto: MMC RTV SLO
Adam Bielecki
Bielecki je bil v paru z Urubkom pri osvajanju K2, na katerem je že stal poleti leta 2012. Foto: Reuters
K2
Večina alpinistov je prepričana, da je K2 nemogoče osvojiti sam in pozimi, saj je za zimski vzpon potrebna skupina dveh ali treh alpinistov. Foto: Reuters
Poljska odprava
Člani odprave so iz Poljske odleteli konec decembra lani in nameravajo v Pakistanu ostali nekje do sredine marca. Foto: Reuters
K2
Česnova smer na K2, ki je bila prva izbira poljske odprave. Foto: MMC RTV SLO
K2
Vrh K2 je izpostavljen močnim vetrovom, ki pozimi ob temperaturah do - 60 stopinj Celzija še okrepijo občutek mraza. Foto: EPA

Dodaj v

Želja po prvi zimski osvojitvi K2 močnejša od timskega duha in prijateljstva

Poljska odprava želi opraviti še zadnji zimski prvenstveni vzpon na osemtisočaka
27. februar 2018 ob 18:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Poljska odprava na K2 bo prvi zimski vzpon na drugo najvišjo goro na svetu skušala izpeljati brez enega najboljših alpinistov na svetu Denisa Urubka, ki je kolege razočaral s solističnim naskokom na vrh.

Želja po prestižni alpinistični lovoriki - prvi zimski osvojitvi še zadnjega pozimi neosvojenega osemtisočaka – je povzročila dramatičen zaplet v poljski odpravi, ki se je konec lanskega leta odpravila v Pakistan, da bi postavila piko na bogati poljski tradiciji zimskega himalajizma.

V odpravo za osvajanje dragulja Karakoruma so poljski alpinisti povabili tudi Urubka, izjemno izkušenega ruskega plezalca s poljskim potnim listom, ki se lahko pohvali z vsemi 14 osvojenimi osemtisočaki, od tega se je na dva, Makalu in Gašebrum II, prvi povzpel tudi pozimi.

V odpravi pod vodstvom legendarnega poljskega alpinista Krzysztofa Wielickega je bil Urubko eden od ključnih mož, za katerega se je skupaj z Adamom Bieleckim ves čas pričakovalo, da bosta zaradi najboljše pripravljenosti prva izbira za par, ki bo iz zadnjega tabora napadel vrh.

44-letni Urubko in 34-letni Bielecki sta že med odpravo opravila izjemen podvig, ko so ju konec januarja skupaj še z dvema poljskima alpinistoma s helikopterjem prepeljali do 180 kilometrov oddaljenega vznožja Nanga Parbata. Tam sta sredi noči preplezala več kot tisoč metrov višinske razlike in rešila francosko plezalko Elisabeth Revol, medtem ko njenemu poljskemu kolegu Tomazsu Mackiewicu, ki je bil še več kot tisoč metrov višje, niso mogli pomagati.

Zapravljen čas na Česnovi smeri
Po vrnitvi z reševalne avanture so s kolegi nadaljevali napad na K2 po Česnovi oziroma Baskovski smeri, a se je plezanje zaradi krušenja kamenja izkazalo za težavnejše, kot so najprej mislili. Pri tem se je nesrečno poškodoval Rafal Fronia, ki se je moral zaradi zlomljene roke vrniti v domovino. Neprijetno izkušnjo je imel tudi Bielecki, ki se lahko čeladi zahvali, da jo je po padajočem kamnu odnesel samo z razbitim nosom, ki so mu ga nato zašili v baznem taboru.

Adam Bielecki po nesreči v Česnovi smeri.Krajšo in strmejšo Česnovo smer so člani odprave zamenjali za Ambruzzijevo, s katero se srečata na predelu Rame nekje na 8000 metrih višine. Gre za daljšo smer, toda bolje zaščiteno pred padajočim kamenjem, ki so jo že od začetka predvidevali kot drugo možno smer za vzpon na vrh. Večina članov odprave jo je spoznala že lani poleti na ogledni odpravi, po njej pa je skupaj s Česnovo smerjo opravljenih tudi večji del vzponov na K2.

Sprememba smeri je malce zamaknila približevanje vrhu, saj je bilo treba iz Česnove smeri odstraniti vse vrvi, šotore, kline in drugo opremo, ki so jih potrebovali za plezanje po Ambruzzijevi smeri.

Kot se je izvedelo, je sprememba načrta ujezila Urubka, za katerega se je pozneje izkazalo, da ga še bolj kot druge priganja čas, saj še ni opustil prepričanja, da se zanj zima v Karakorumu konča konec februarja, čeprav je novembra lani v pogovorih z novinarji dejal, da se bo podredil skupnemu cilju odprave, ki je napad na vrh načrtovala na začetku marca, ko naj bi nastopile tudi ugodnejše vremenske razmere.

V nekaterih krogih zimskega alpinizma namreč velja prepričanje, da meteorološka zima traja od 1. decembra do 28. februarja, ko je zadnji dan, da se vzpon prizna za zimski, vendar večina alpinistov vseeno priznava za konec zime 21. marec, ko se konča koledarska zima.

Želja po vrhu močnejša od skupinskega duha
Čeprav so po Ambruzzijevi smeri nato lepo napredovali in sta se z Bieleckim povzpela do 7400 metrov, tretji tabor pa postavila 200 metrov nižje in tam tudi prespala, pa je nezadovoljstvo v Urubku očitno naraščalo, saj se mu je zdelo, da napredujejo prepočasi, zato je tudi kritiziral kolege.

Člani odprave želijo vrh osvojiti brez uporabe dodatnega kisika, kar zahteva drugačen pristop, pri katerem Wielecki vse stavi na dobro aklimatizacijo, ki zahteva postopno "obleganje" gore s postavljanjem in povezovanjem vmesnih taborov, ki omogočajo plezalcem, da se za kratek čas ogrejejo, spočijejo in nekaj prigriznejo, preden se odpravijo naprej proti vrhu.

Trije pari alpinistov so skupaj s pakistanskimi alpinisti postavljali tabore in fiksirali vrvi, da bi nato ob prvi vremenski priložnosti napadli iz četrtega tabora, ki so ga načrtovali na 7600 metrih. Urubko se očitno takrat ni strinjal z odločitvijo Wileckega, da ju z Bieleckim, potem ko sta pred tednom dni vzpostavila tretji tabor, pošlje nazaj v bazni tabor.

V soboto, 24. februarja, se je Urubko po zajtrku, ne da bi koga obvestil ali prosil za dovoljenje, sam in brez radijske zveze odpravil proti vrhu. Še pred tem je v petek zvečer prepričeval Bieleckega, naj se mu pridruži, vendar je drugi najmočnejši član odprave zavrnil ponudbo in mu odvrnil, da je bolje počivati in počakati na primerno vreme. "Imel je burno razpravo z vodjo odprave in nato se je brez besed odpravil proti vrhu," je za AFP povedal pakistanski nosač, ki je del odprave.

Takrat je Wielicki v telefonskem pogovoru za National Geographic dejal, da je Urubkovo dejanje zelo sebično. "Denis meni, da gre samo zanj, a ni tako. Vse nas je ogrozil. Če se mu kaj zalomi, mu bomo seveda pomagali," je bil jezen poljski alpinistični veteran.

Do njegovega poskusa so bili kritični tudi drugi, ki so mu vseeno želeli uspešen podvig, a opozarjali na izjemno tvegano in nevarno potezo. "Tak poskus je popolnoma samomorilski in nevaren," je za AFP dejal pakistanski plezalec in njegov prijatelj Mirza Ali, ki se mu zdi Urubkovo dejanje neprimerno njegovemu statusu izjemnega profesionalca.

"Besen, če ne bi poskusil"
Na poti je Urubko v prvem taboru srečal poljska kolega, a zavrnil pogovor z Wielickim po radijski zvezi in nadaljeval pot. Wielicki je vseeno naročil pakistanskim alpinistom, naj v drugi tabor prinesejo jeklenke s kisikom, in članom svoje odprave naročil pripravo na morebitno pomoč kolegu.

Urubko je v ponedeljek uvidel, da se ne more prebiti do vrha, in je zato sestopil. Po vrnitvi v bazni tabor so v izjavi za javnost sporočili, da se je v skladu s svojim prepričanjem glede konca zime odločil zapustiti odpravo, s čimer so se drugi strinjali, saj niso več videli možnosti za sodelovanje po njegovem samovoljnem poskusu.

V kratkem pogovoru za poljski kanal TVN24 je Urubko dejal, da je videl priložnost, da nekaj stori in ne da samo čaka v baznem taboru. “Poskušal sem osvojiti vrh in s tem sem zadovoljen. Brez tega bi bil besen,” je dejal in pojasnil, da so mu težke in nevarne vremenske razmere preprečile uspešen naskok, zato je bila vrnitev edina prava odločitev.

Sam ne obžaluje svojih dejanj, saj pravi, da drugi niso nobeni angeli. Čudil se je, zakaj mu je Wielecki, potem ko mu je dovolil povzpeti se do tretjega tabora, ukazal vrniti se v bazni tabor.

Poljski veteran je po razhodu povedal, da jim je Urubko povzročil skrbi, ker se je sam odločil za tako nevarno početje, po srečni vrnitvi pa so si oddahnili. Vseeno je že takoj vedel, da mu bo moral pokazati vrata, saj je po njegovih besedah prekršil preveč pravil, pričakoval pa je, da se bo za odhod odločil tudi sam, kar se jepotem tudi zgodilo.

Videoposnetek Denisa Urubka med plezanjem z Adamom Bieleckim po Dimniku in Črni piramidi v Ambruzzijevi smeri.Žrtvovanje prijateljstva za "trapasto" idejo
In kaj Wielecki meni glede ideje o koncu zime? Ne vem, kje je prišel do te trapaste ideje, da se zima konča 28. ali 29. februarja. Kot pravi, so to samo številke, ki nimajo zveze s koledarjem, po katerem na severni polobli zima traja od 21. decembra do 21. marca. Ne razume tudi, zakaj se je odločil za tako samovoljen podvig, saj je že od začetka vedel, da je vse usmerjeno v napad vrha v prvi polovici marca.

V pogovoru za poljsko televizijo TVP INFO je dejal, da se mu zdi neverjetno, da je za dosego svojega cilja žrtvoval njun prijateljski odnos, ki traja že več let.

Priznana alpinista Simone Moro in Cory Richards, ki sta se z Urubkom 2. februarja 2011 prva pozimi povzpela na 8035 metrov visoki 13. najvišji vrh na svetu, Gašebrum II, svojemu kolegu priznavata njegove sposobnosti in ga uvrščata med najboljše alpiniste na svetu.

Moro, ki je z Urubkom plezal več kot desetletje, a se nato z njim razšel, je decembra lani pred odhodom poljske odprave v Pakistan v pogovoru za portal Phytom.com za nekdanjega soplezalca dejal, da ima sovjetsko miselnost, kar je treba upoštevati, ko se z njim podaš na odpravo, vendar je izredno močen in neustrašen. Čeprav je z njim opravil nekaj uspešnih vzponov, meni, da je kljub njegovi kakovosti z njim treba ravnati previdno, da ne naredi kakšne neumne ali nevarne napake.

Richards je bil malce bolj prizanesljiv do Urubka, ki ga je označil za svojeglavega, a z močno voljo in prepričanjem o svojem prav, kar ga uvršča med daleč najboljše osvajalce osemtisočakov.

Moro je že takrat dejal, da bo moral Wielicki pokazati odločno vodenje, še posebej v odnosu do Urubka. Italijanskemu alpinistu se je zdelo tudi nespoštljivo, da je pred odpravo dejal, da Broad Peak in Gašebrum I še nista bila osvojena pozimi, saj so se Poljaki na vrhova povzpeli v prvih dnevih marca.

"To je tako nespoštljivo do tistih, ki so mu dali poljsko državljanstvo, ki so ga povabili in plačali njegovo sodelovanje v zimski odpravi na K2," je bil Moro kritičen do nekdanjega soplezalca.

V novembrskem pogovoru za Phytom.com je Urubko namreč dregnil v žerjavico, ko je znova dejal, da je prava zima od 1. decembra do 28. ali 29. februarja, vendar hkrati zagotovil, da pri tokratni odpravi njegovo mnenje ne šteje, saj bo podrejen nalogi, pri čemer si resnično želi osvojiti vrh. "Po odpravi bomo z Wielickim videli, kaj smo opravili," je bil takrat še optimističen Urubko, ki se je moral zdaj neslavno posloviti od misije.

Člani poljske odprave so se medtem že sprijaznili z nepredvidenim slovesom svojeglavega kolega, a svoje moči že usmerjajo naprej in potrpežljivo čakajo na pravi trenutek, ki bi lahko glede na vremensko napoved nastopil prihodnji teden. Wielicki tako pričakuje, da jim bo vreme naklonjeno med 3. in 6. marcem, ko bodo tudi oni popolnoma pripravljeni za napad na vrh.

Posnetek Rafala Fronie med približevanjem snežnega plazu, ko si je zlomil roko.


Vzpon Denisa Urubka in Janusza Golaba po Česnovi oziroma Baskovski smeri, preden so se člani odprave preusmerili na Ambruzzijevo smer.


Gregor Valenčič
Prijavi napako
Komentarji
samy joe
# 27.02.2018 ob 19:03
Dobro napisano.
pazi_mina
# 27.02.2018 ob 19:13
Super članek
Kenzu
# 27.02.2018 ob 20:08
Gregor Valenčič super članek, prosim za obveščanje o tem res vrhunskem dosežku še naprej
elektrupunk
# 27.02.2018 ob 19:12
se pa v drugem videu lepo sliši kako vrhunsko pripravljen alpinist diha na veliki višini ..noro..
Ghurka
# 27.02.2018 ob 20:30
Vso ta drama me preseneča, K2 je za svojo višino precej povprečen in spada med srednje zahtevne gore..
hahahahhahha ..pa ti pojma nimaš,stari.raje ne piši nič ko take bedarije.
rokers
# 27.02.2018 ob 20:11
Lepo, da končno preberemo tak članek tudi na javnem mediju. Gregor Valenčič pohvala za članek, ker je bil tako zanimiv in presenetljivo obširen, jaz nisem opazil nobenih slovničnih napak. Je pa ta boj Urubka za nek datum smešen, a kdaj prav neke številke, detajli naredijo koga nesmrtnega. Je pa še to zanimivo: a se še komu zdi, da je za tura na K2 v zimskih razmerah presenetljivo malo snega? Res da nisem še bil v Himaliji, a sem si pogledal ogromno filmov in že poleti je več snega. Mogoče ga več zapade po monsunu, ker to zgleda kar suho.
malikaliber
# 27.02.2018 ob 20:06
V gorah je petelinjenje nevarno...
Glas_razuma
# 27.02.2018 ob 19:35
Super zanimiv članek, nekdo se je zelo potrudil in nabral še videoposnetke, več takih prispevkov! A slovnično je žal zmazek, dajte prebrat za sabo in popravit...
elektrupunk
# 27.02.2018 ob 19:08
ja no...tudi med slovenskimi alpinisti je bila kdaj razklanost. Nekaj jih tudi odkriva pravkar izdana knjiga, ki jo je napisal Silvo Karo. če se ne motim je še čisto svež članek tu gor nekje... Ja Denis..hotel je češnjo na torti..zdej je pa izpadel kljukec..pa tak hud alpinist kot je. Škoda..Glavno da je živ.. Bi pa prvoščič v vsakem primeru poljakom da dokončajo to epsko zgodbo z vzponomna vrh (in srečnim sestopom) ..si zaslužijo že zaradi zgodovine zimskega osvajanja najvišjih vrhov.. Škoda da slovenci nismo več tako zagnani kot v 80ih
colnago
# 27.02.2018 ob 19:44
samo občudujem vas lahko,vsaka vam čast
cjed
# 27.02.2018 ob 20:34
Bravo rtvslo, nekaj zelo dobrih člankov zadnje čase o dogajanju v alpinizmu.

Ja, Urubko je poseben tič. Sam ga ne obsojam, ker verjetno ne bomo čisto vedeli kaj je bilo v ozadju. Baje so se konflikti začeli že nekaj časa nazaj, ko se ni strinjal z izbrano Česnovo smerjo (ki so jo kasneje opustili). Je pa to kar je storil vseeno skrajno neodgovorno, sploh glede na to da je bil k odpravi povabljen.

V bistvu je bilo zanimivo, da je sploh šel zraven, glede na to da ni priznaval zadnjih Poljskih zimskih vzponov na Broad Peak in G1. Pa tudi do moderne opreme je bil kritičen - do npr. raznih celic in baterij ki jih uporabljajo. Je še v eni objavi nedolgo nazaj zapisal, da Bieleckega sigurno ne bo zeblo na tej višini, glede na vso elektroniko ki jo ima na sebi.

Konec koncev škoda, saj bi bilo zanimivo videt do kakšne višini bi jim uspelo priti letos.
Bivši uporabnik
# 27.02.2018 ob 23:19
@ultimojan

Mene zanima, če se pri teh vzponih potrebuje dobro fizično pripravljenost, ali je bolj odvisno od opreme, vremena in sreče?

Ah kje! Sploh ne potrebujes dobre fizicne pripravljenosti niti nobenega znanja, oprema pa naj bo samo vrhunska za delat lepe selfije za na FaceBook. In tudi ce je ne znas uporabljat nima pomena, ker je to lazji sprehod kot na Smarno Goro. Dobro vreme narocis preko telefona na aplikaciji SunnyDay in sreco prerokujes pri vedezevalki preko steklene krogle, ki pa ne sme bit Made in China, ker baje da laze. Srecno!
bruhnmici
# 27.02.2018 ob 20:36
@johndeer: nč niso izjema. Fovšije, nagajanja in bitk za odpravarski dnar, pa vrtičkanja po raznih komisijah, je blo še pa še. Da o zgodbicah, kdo je na odpravi basal spalko v ruzak brez kompresijske vreče, da bo zgledal večji, ne pišem.
@rokers: lahko da je letos manj padavin
In Slovenci so še kako zagnani. So serijski osvajalci priznanja "Zlati cepin", vknjigi Himalaya Alpine style, ti pa Štremflja opisujejo kot " master of alpine style". Da Prezlja, Lindiča, Aleša Česna in ostalih super fantov in deklet!!! ne omenjam. Slovenski alpinizem je pa ena zadeva, na katero smo res lahko ponosni.
Bivši uporabnik
# 27.02.2018 ob 20:42
@Umivalnik

Vso ta drama me preseneča, K2 je za svojo višino precej povprečen in spada med srednje zahtevne gore.

A ti si ga "osvojil" v natikacih s pivom v roki preko GoogleEarth-a?
kislec
# 28.02.2018 ob 20:21
" Pa tolk besedičenja o nekakšnem tovarištvu, nesebični pomoči, žrtvovanju za druge, blablabla.
Na prvem mestu je egoizen, lasten uspeh in slava."
1

Blebetaš ti - ko sta na vrat na nos šla reševat že takorekoč "odpisano" Elizabeto, sta egoistično iskala slavo - nista tovariško, nesebično pomagala, a ne?
A ja, tebi manjka zadnji "okrasek" ( žrtvovanje za druge) - da bi ti dokazala neegoizem in neiskanje slave, bi se morala dokončno žrtvovati (izpustiti dušo) in še kilometer višje iskati Tomaža...
WAITAPU
# 27.02.2018 ob 23:23
Pohvala za alpinistične članke, upam, da jih bo še.
Režimek
# 27.02.2018 ob 22:03
Hvala Gospod Valenčič za ta članek,

Novica je lepo umeščena v kontekts in lepo napisana. Žalim si, da bi se še drugi zaposleni zgledovali po vas.
Guzjebescu
# 27.02.2018 ob 18:55
Petelinjenje...
naš človek
# 27.02.2018 ob 21:33
Ja v nekaterih državah, predvsem Rusiji in ex-ZSSR velja, da se letni časi začnejo 1. v mesecu, in te prav debelo gledajo, ko jim razlagaš o enakonočju itd. Ampak za alpinistične dosežke bi pa ja morale biti bolj odločilne vremenske razmere kot datumi. Naj pride Urubko enkrat pogledat burjo in sneg na zaprto primorsko avtocesto sredi marca, pa razloži kako je zime že konec ...
Nikolaj
# 27.02.2018 ob 21:32
Vedno se med ljudmi najdejo tudi osebe, ki so ektremne.
In prav zato se je odkrila Amerika in osvojil Mount Everest.
In tudi med plezalci se najdejo egoisti in ekstremisti, pa vendar: ravno zaradi takih oseb nastajajo presežki v alpinizmu.
johndeer
# 27.02.2018 ob 18:48
Ekstremni šport, ekstremna sebičnost! Slovenski alpinisti so v svetovni alpinistični smetani redka izjema. Res je, radi zavidamo, vendar smo narod, ki ljudem v težavah najhitreje priskoči na pomoč.
slovenkaaaa
# 28.02.2018 ob 09:13
No, partnerji od alpinistov že vedo, v kaj se spuščajo, ko gredo v tako vezo... Jaz ne bi šla, ne bi pa tudi trepetala za njih, mislim za partnerje. Stvar odločitve o življenjskem slogu. Vsak posameznik in par se odloča zase.
kislec
# 28.02.2018 ob 08:03
smer Tom(ot)a Česna
Kai
# 27.02.2018 ob 22:07
Zanimiv članek, ki da dodaten vpogled v ekstremni alpniziem. In druga fotografija je vrhunska panorama. To videt v živo more bit noro doživetje.
kislec
# 28.02.2018 ob 08:04
PS solo (sam)
kislec
# 27.02.2018 ob 21:46
" A slovnično je žal zmazek, dajte prebrat za sabo in popravit..."

Ne vem, če so te morda tačas ubogali - jaz (enako kot rokers) nisem zaznal "zmazka".

Glas razuma, morda te je zbodlo " na osemtisočaka" ?
Veš, Slovenci nekatere sicer "mrtve" objekte, ki jih bolj cenimo, "oživimo/poosebimo" in jih sklanjamo kot bitja.
Tako imaš ali si imel morda tudi ti "golfa" in ne slovnično pravilno golf ( ali pa - če imaš več pod palcem - "mercedesa" in ne mercedes
keka77
# 03.03.2018 ob 08:16
Egotriperji..
Kirenenko
# 01.03.2018 ob 11:59
Prvo pohvala za odličen članek o alpinizmu, še več takih! Mislim, da je bedarija govoriti o egoizmu, če ste prebrali cel članek sta šla na Nanga Parbat v steno in opravila herojsko reševanje. So pa vrhunski alpinisti, ki spadajo res v sam svetovni vrh ponavadi posebneži z zelo jasnimi cilji in načeli. Mislim, da moraš biti takšen če hočeš doseč kar je Denis Urubko. Ni prvič, da je prišlo do razhajanja mnenj pri najboljših plezalcih in vodji odprave in ne zadnjič. Urubko je očitno plezalec, ki mu ne ustreza popolno podrejanje ukazom iz baznega tabora in očitno mu je šla odločitev, da se spustita v bazni tabor močno v nos. Razumem obe strani. Z Morom sta bila res dobra ekipa, sem mislil da bodo tudi K2 pozimi napadli skupaj.
dunbar
# 28.02.2018 ob 08:22
Odličen članek, po dolgem času se spet malo več piše in govori o alpinizmu.
iluvatar
# 28.02.2018 ob 06:35
hehe, Rus je Rus..
celtic1888
# 27.02.2018 ob 22:25
Dober je tale Urubko, še vse prste ima. Egoist, da mu ni para.
marvin42
# 27.02.2018 ob 22:19
temu se reče sabljanje s ku... nad 8000 m.
kislec
# 27.02.2018 ob 22:02
Kar se tiče definicije zime, je pač stvar dogovora in sem bil prepričan, da je to mednarodno ( v sklopu UIAA ali vsaj neformalno med "alpinističnimi patriarhi" posameznih plezalsko močnih narodov) usklajeno.

Sem pa tudi sam mnenja, da bi bila za ta namen primernejša meteorološka (dec - feb) definicija kot pa astronomska.
Vremenske razmere se pač lahko spreminjajo tudi precej drugače, kot naj bi to nakazovali datumski okvirji - ampak brez dvoma je eden bistvenih elementov zime kratek dan - in ta je decembra odločilno krajši kot marca.
cjed
# 27.02.2018 ob 21:50
@kislec
se sicer strinjam z zapisanim, pa vendar je potrebno upoštevati dejstvo, da je Urubko v samem vrhu zimskega himalajizma. Zato vseeno mislim, da je bilo povabilo pri tako zahtevnem vzponu do neke mere na mestu. To mu priznava tudi Simone Moro, ki je vsaj zame ikona zadnjega časa (kar se zimskih vzponov tiče). Škoda da ga žena ne spusti na K2 ;)
XTR
# 27.02.2018 ob 21:43
Samomor, če mene vprašate. Ampak splezati na te 8k gore pa me je že od malih nog fasciniralo.
nim
# 03.03.2018 ob 08:19
@kenzu
http://www.mountainblog.it/redazionale/i
nvernale-al-k2-peggiorano-le-condizioni-meteo-annunciato-forte-rischio-valanghe-oltre-7000-metri/

Sicer v italjanščini ampak Chrome mi je kar dobro prevedel v slovenščino.
Slabo kaže, slabo vreme, plazovi...
Kenzu
# 02.03.2018 ob 13:40
Je ze kaj novega?
Mirko Tipka
# 02.03.2018 ob 12:54
gora ni nora... nor je tisti, ki...
d_a_r_k_o
# 28.02.2018 ob 15:20
Ima prestopno zimo (29. 2.), prestopnik pač.
mapet
# 28.02.2018 ob 07:43
"Česnova" smer na K2 - a je to Tomo Česen smer, ali Aleš Česen smer? Super članek drugače
Binder Dandet
# 28.02.2018 ob 06:40
Tale uredniška politika mi res ni jasna. To je članek za Ture avanture, ne za rubriko Svet.
pero5
# 27.02.2018 ob 21:31
V nekaterih krogih zimskega alpinizma namreč velja prepričanje, da meteorološka zima traja od 1. decembra do 28. februarja, ko je zadnji dan, da se vzpon prizna za zimski, vendar večina alpinistov vseeno priznava za konec zime 21. marec, ko se konča koledarska zima.

Najboljši možen opis modernega alpinizma, ki je vse prej kot to. Žalostno. Vezati stanje v naravi na koledarski datum je v tem spreminjajočem okolju na meji primitivnosti.
elektrupunk
# 27.02.2018 ob 20:22
rokers...na teh višinah je itak skoz temperaturni minus...sam od monsuna je fora, kolk je snega..in predvsem kam ga odpihne..ker skor skoz piha....to je pomoje razlog
gj
# 27.02.2018 ob 22:17
Nekje sm ze slisal ali prebral mislim , da gre takole: "ALPINIZEM EGOIZEM" pa me popravte.
artoum
# 28.02.2018 ob 06:16
ko slišim besedo alpinizem , niti ne pomislim na gore. prvo mi v glavo šinejo žene in otroci. sorodstvo od alpinista. mah briga me , naj uživajo .........
kislec
# 27.02.2018 ob 21:16
Samo mimogrede - s strani - lep pokazatelj, da se slejkoprej maščuje "uvoz" tujih zvezdnikov.

Tisti iz istega "gnezda" se dobro med seboj poznajo in tudi drug za drugega vedo, koliko se lahko eden na drugega zanesejo. In poljsko gnezdo (naše seveda tudi!!) je dovolj veliko, da bi (in je!!) bolje "prišlo skoz" brez vsiljivcev.

Lepše pa je seveda "na vun" videti mednarodno sodelovanje (pri čemer - brez sarkazma - to zares velja, kadar se povežeta po dva ali trije posamezniki - kadar pa gre za državne projekte, pa taka sodelovanja vse preveč zaudarjajo po politiki a la olimpijski komite, združeni narodi ali celo EU).
mb128
# 27.02.2018 ob 19:07
Kako že pravijo? Gora ni nora nor je tisti, ki gre gor oz. kdor ni razumen mora pač občutiti!
Sicer pa sem bral v Večeru o tem. Tele je zapustilo tabor ne samo, da ta tega nihče ni vedel pač pa tudi brez tokivokija. No na poti proti vrhu je le spoznal, bolje tečeno občutil, da je ta njegov vzpon misija nemogoče in se vrnil v tabor!
rdečinavijač
# 28.02.2018 ob 11:23
Želja po prvi zimski osvojitvi K2 močnejša od timskega duha in prijateljstva

Pa tolk besedičenja so nekakšnem tovarištvu, nesebični pomoči, žrtvovanju za druge, blablabla.
Na prvem mestu je egoizen, lasten uspeh in slava.
ultimojan
# 27.02.2018 ob 21:15
Pa še oni s tistim turbanom
zamudnik
# 27.02.2018 ob 20:53
So what? Ali bo dol butnil Urubko ali pa kdo od preostalih. Potem pa bomo spet vsi vzhičeni, ker so šli prostovoljno umret.
Kazalo