Novinarki sta svojima družinama po telefonu povedali, da bosta izpuščeni, če v Severno Korejo pride Bill Clinton. Foto: Reuters
Novinarki sta svojima družinama po telefonu povedali, da bosta izpuščeni, če v Severno Korejo pride Bill Clinton. Foto: Reuters
Vrnitev novinark v ZDA

Letalo z novinarkama in Clintonom je na poti iz Pjongjanga najprej pristalo v ameriškem oporišču na severu Japonske, kjer je dotočilo gorivo, nato pa se napotilo proti Kaliforniji, kjer je pristalo na letališču v Los Angelesu. Visoki neimenovani vir iz ameriške administracije je sporočil, da sta obe novinarki v dobrem zdravstvenem stanju.

Iz Bele hiše so sporočili, da je bila njuna izpustitev dogovorjena še pred Clintonovim obiskom, nekdanji predsednik pa je moral pred obiskom obljubiti, da v Pjongjangu ne bo načenjal vprašanja spornega jedrskega programa Severne Koreje.

"Osvoboditev, če pride Clinton"
Predstavnik ameriške administracije je novinarjem v Washingtonu razkril nekaj podrobnosti nenapovedanega obiska nekdanjega predsednika v Pjongjangu. Dejal je, da sta novinarki, sicer obsojeni na 12 let prisilnega dela, v telefonskih pogovorih z njunima družinama povedali, da ju bodo izpustili, če bo v Severno Korejo prišel Clinton.

Washington je presodil, da je ponudba smiselna, zato so skupaj z zunanjim ministrstvom in uradniki iz Bele hiše skupaj načrtovali njegovo srečanje s severnokorejskim voditeljem. Srečanje je trajalo več kot tri ure.

To je bil najvišji obisk kakega ameriškega predstavnika v Severni Koreji po letu 2000, ko je državo obiskala takratna zunanja ministrica iz Clintonovega kabineta Madeleine Albright.

Vrnitev novinark v ZDA