Foto:
Foto:
Papež Janez Pavel II. je sprejel palestinskega premierja Ahmeda Kureja.
Hamas je Izraelu napovedal povračilne ukrepe zaradi sredinega napada v Gazi.

Ministri so odločitev sprejeli nekaj ur za tem, ko so pravni strokovnjaki predlagali vladi zavrnitev sodelovanja na zaslišanju. To je le še okrepilo nenaklonjenost do poziva sodišča.


Svoje mnenje o dogajanju na Bližnjem Vzhodu lahko izrazite na forumu.

Meddržavno sodišče s sedežem v Haagu bo zaslišanja v zvezi z gradnjo spornega zidu na Zahodnem bregu začelo 23. februarja. Postopek je zahtevala Generalna skupščina Združenih narodov, da bi ugotovila, ali je Izrael pravno obvezan k odstranitvi zidu.

Sveti oče znova obsodil gradnjo zidu
Papež Janez Pavel II. je sprejel palestinskega premierja Ahmeda Kureja in znova obsodil gradnjo izraelskega varnostnega zidu. Papež je dejal, da Sveta dežela potrebuje odpuščanje namesto sovraštva ter mostove namesto zidov.

Kurej na turneji po Evropi
Palestinski premier se je v torek srečal z italijanskim zunanjim ministrom Francem Frattinijem. Kurej je na pogovorih zatrdil, da je pripravljen sodelovati na neposrednih pogajanjih z Izraelom. Frattini je Izrael pozval, naj znova razmisli o gradnji varnostnega zidu, ki ji Rim odločno nasprotuje. Palestinski premier bo v okviru evropske turneje obiskal še Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo in Belgijo.

Ubit član Hamasa
Izraelski vojaki so v vasi severno od Ramale ubili aktivista palestinskega gibanja Hamas. Vojaki naj bi vdrli v vas, da bi moškega prijeli. Ta se ni odzval na klice v hebrejščini in arabščini ter na opozorilne strele. Ko je poskušal pobegniti, so ga ustrelili.

Hamas napovedal povračilne ukrepe
Izraelska policija je sicer končala akcijo v Rafi, ki jo je začela v sredo. V njej je ubila tri Palestince in popolnoma uničila deset hiš. Poškodovane naj bi bile tudi tri šole. Izraelska vojska je v sredo v Gazi ubila 12 Palestincev. Hamas je napovedal povračilne ukrepe, zato je Izrael razglasil visoko stopnjo pripravljenosti.