Izrael bo omilil svojo zaporo Gaze, a le preko kopenskih meja. Pomorska zapora bo ostala. Foto: EPA
Izrael bo omilil svojo zaporo Gaze, a le preko kopenskih meja. Pomorska zapora bo ostala. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Omilitev blokade Gaze je odobrila vlada pod vodstvom Benjamina Netanjahuja. Foto: EPA

O omilitvi zapore Gaze je izraelski varnostni kabinet razpravljal že v sredo, a so razpravo prekinili in jo preložili na danes. Iz kabineta premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili, da bodo liberalizirali sistem, prek katerega prihajajo na območje Gaze življenjske potrebščine, in razširili uvoz materialov za civilne projekte, ki so pod mednarodnim nadzorom.

Z načrtom bodo tako omogočili dostavo približno sto dodatnih dobrin, med njimi tudi gradbenega materiala, ki jih bo Izrael v prihodnje dovolil dovažati v Gazo, a le čez mejne prehode na kopnem. Pomorska zapora Gaze bo ostala. Ob tem naj bi Izrael še naprej ohranil varnostne postopke za preprečitev vnosa orožja in vojaškega materiala na območje.

Izrael na območje Gaze trenutno dopušča dostavo približno 130 proizvodov, med več tisoč prepovedanimi zaradi "varnostnega tveganja" pa so celo tako banalni, kot sta toaletni papir in ingver.

Mednarodni pritiski na Izrael
O omilitvi blokade Gaze je izraelska vlada začela razmišljati, potem ko so izraelske sile konec maja napadle konvoj ladij, ki je v Gazo peljal človekoljubno pomoč. Mednarodna skupnost je po napadu pritisnila na Izrael, naj omili zaporo palestinskega območja. Da bi Izrael lahko omilil svojo zaporo Gaze, je pred dnevi že nakazal posebni odposlanec Združenih narodov za Bližnji vzhod Tony Blair.

Palestinska stran z ukrepom ni zadovoljna
Palestinsko gibanje Hamas, ki ima nadzor nad Gazo, je odločitev zavrnilo in zahtevalo popolno odpravo zapore. Eden izmed vodij Hamasa Ismail Radvan je povedal, da Hamas zavrača odločitev, ki pomeni "poskus sprostitve napetosti in nadaljevanje obleganja Gaze". "Zahtevamo popolno odpravo zapore, tako da bo omogočena popolna svoboda gibanja brez vmešavanja sionističnega sovražnika," je dodal.

Z omilitvijo zapore ni zadovoljna niti vlada palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Njegov glavni pogajalec Sajeb Erekat je ocenil, da bi moral Izrael zaporo odpraviti v celoti, saj to pomeni "kolektivno kaznovanje".

Zapora Gaze od leta 2007
Izrael je gospodarsko zaporo Gaze uvedel, potem ko je oblast na ozemlju prevzelo skrajno palestinsko gibanje Hamas, in tako je 1,5 milijona Palestincev na območju Gaze že tri leta prepuščenih resnemu pomanjkanju. Izraelske oblasti trdijo, da je namen zapore preprečiti, da bi v Gazo prihajala vojni material in orožje ter da v Gazo vsak teden prepeljejo 10.000 ton človekoljubne pomoči. Združeni narodi ob tem vztrajno trdijo, da je to samo četrtina pomoči, ki bi jo Palestinci potrebovali, tudi ustavitev dostave orožja na območje in oslabitev Hamasa pa Izraelu ni uspela. Mreža podzemnih predorov do Egipta je namreč postala kanal za orožje in trgovsko blago, ki se prodaja na črnem trgu.