Protesti po vsem svetu v znak solidarnosti Palestincem se nadaljujejo. Foto: Reuters
Protesti po vsem svetu v znak solidarnosti Palestincem se nadaljujejo. Foto: Reuters
Haled Mešal
Mešal je dejal, da Hamas ne bo sprejel izraelske ponudbe za premirje. Foto: EPA
Meja z Gazo
Medtem ko izraelska vojska napada Gazo, nekateri izraelski kmetje brezskrbno obdelujejo polja ob meji z Gazo. Foto: EPA
Med žrtvami na palestinski strani je skoraj polovica otrok in žensk. Foto: Reuters
Trnova pot do premirja v Gazi

Mednarodna skupnost, ZN in diplomatski odposlanci v Izraelu so danes v pričakovanju izrednega zasedanja izraelskega varnostnega kabineta, ki naj bi odobril enostransko prekinitev ognja na območju Gaze. Kljub morebitnemu premirju naj bi vojska še naprej ostala na kriznem ozemlju.

"Varnostni kabinet bo po pričakovanjih glasoval za enostransko ustavitev ognja po podpisu memoranduma v Washingtonu in precejšnjem napredku v Kairu," je sporočil visoki predstavnik izraelske vlade. Ob tem je dodal, da bodo izraelske enote ostale na območju Gaze, ki ga obstreljujejo že 21. dan, ni pa povedal, kako dolgo bodo tam ostali.

Predstavnik vojske je še dodal, da naj bi nasilje prekinil tudi Hamas, pri tem pa opozoril, da če se bo Hamas odločil za nadaljnje streljanje, "ne bomo odlašali z odgovorom in nadaljevanjem ofenzive". Priznal je tudi, da je izraelski premier Ehud Olmert zadovoljen z napredkom pogovorov v Kairu, v katerih so odgovorili na temeljne zahteve Izraela glede ustavitve raketnih napadov in dosegli dogovor o usklajevanju med Izraelom in Egiptom o odprtju mejnih prehodov.

Egipt je posredoval
Egipt je sprtima stranema predstavil predlog, s katerim bi se spopadi v Gazi takoj končali za deset dni. Medtem ko bi izraelske sile še ostale v Gazi in bi mejni prehodi ostali zaprti, naj bi skušali vzpostaviti varnostno ureditev, s katero bi preprečili tihotapljenje orožja na območje Gaze.

Hamas zavrnil izraelske pogoje za premirje
Vodja Hamasa Haled Mešal je na regionalnem vrhu v Dohi zavrnil izraelske pogoje za ustavitev ognja na območju Gaze in zahteval takojšnji umik izraelskih sil iz Gaze. Mešal, ki sicer živi v izgnanstvu v Siriji, je zahteval tudi takojšnje odprtje mejnih prehodov v Gazo in naštel zahteve Hamasa za ustavitev ognja. To so ustavitev napadov, popoln umik sovražnika iz Gaze, odprava zapore in odprtje meje na prehodu Rafa z Egiptom. Mešal je poudaril, da Hamas ne more končati bojev, dokler ne bodo znova odprti vsi mejni prehodi z Gazo.

Mešal je pozval arabske države, naj podprejo njegova stališča, napovedo bojkot Izraela in pretrgajo vse vezi, ki jih imajo z judovsko državo. Tako je diplomatske vezi z Izraelom pretrgala Mavretanija, trgovinske vezi z Izraelom pa je prekinil tudi Katar. Na vrhu v Dohi so arabske države Izrael obtožile vojnih zločinov in genocida v Gazi.

ZDA in Izrael proti tihotapljenju orožja
Medtem sta ameriška zunanja ministrica Condoleeza Rice in izraelska zunanja ministrica Cipi Livni v Washingtonu podpisali dogovor o ustavitvi tihotapljenja orožja v Gazo, kar bi po mnenju diplomatov prispevalo k zmanjšanju nasilja v Gazi. Riceova je ob podpisu dejala, da podpis prinaša vrsto korakov, ki jih bodo ZDA in Izrael naredili za zajezitev toka orožja in razstreliva v Gazo, pritrdila pa ji je tudi Livnijeva. "Tihotapljenje orožja v Gazo se mora končati," je dejala izraelska ministrica in dogovor označila kot ključni dejavnik za končanje nasilja na območju.

Nasilje se nadaljuje, žrtev vse več
Izraelske sile so že 22. dan nadaljevale vojaške operacije v Gazi, kjer je število smrtnih žrtev med Palestinci preseglo 1.100, skoraj petkrat toliko pa jih je ranjenih. V noči s četrtka na petek je Izrael izvedel 40 zračnih napadov na to gosto naseljeno območje, vendar je jutro minilo mirno, kar so izkoristili reševalci, da so izpod ruševin potegnili nova trupla.

Izrael hoče Hamas spraviti na kolena
Vse kaže, da je Izrael tokrat odločen, da bo v obračunu s Hamasom nalogo bolje opravil kot poleti leta 2006 v vojni s šiitskim libanonskim gibanjem Hezbolah, ki je zahtevala mnogo žrtev, a zmagovalca ni prinesla.

Izrael kljub silovitem bombardiranju Libanona ni dosegel onesposobitve Hezbolaha, ampak nasprotno - utrdil ga je kot enega temeljnih dejavnikov na vedno nestabilnem političnem prizorišču v svoji severni sosedi.

Takrat je bilo potrebno mesec dni, da je stopnjevanje mednarodnega pritiska doseglo vrhunec in da sta sprti strani spoznali, da je podpis, sicer že vnaprej na krhkost obsojenega sporazuma o premirju in nastavitvi mirovnih sil, še najboljši začasni izhod iz krize.

Proti bližnjevzhodni krizi že skoraj odporna, a nad tragičnimi dogodki vseeno občasno zaskrbljena svetovna javnost lahko zdaj samo upa, da se bo nasilje končalo, še preden število žrtev med Palestinci podre nove mejnike in Izraelci končajo predvolilno kampanjo.

V Izraelu bodo v začetku februarja potekale parlamentarne volitve, na katerih se po odhodu Ehuda Olmerta za premierski položaj potegujejo zunanja ministrica Cipi Livni, obrambni minister Ehud Barak in vodja desničarskega Likuda Benjamin Netanjahu.

"Upajmo, da smo v zadnji fazi," je dejal tiskovni predstavnik izraelskega premierja Mark Regev in pojasnil, da bo vlada odločitev o nadaljnjih korakih sprejela po vrnitvi izraelskih odposlancev iz Washingtona in Kaira.

G. V./B. T./K. S.

Trnova pot do premirja v Gazi