Rakete, izstreljene iz Sirije, so v Galileji zanetile samo požare, druge materialne škode pa niso naredile. Foto: EPA
Rakete, izstreljene iz Sirije, so v Galileji zanetile samo požare, druge materialne škode pa niso naredile. Foto: EPA
Izraelski vojaki v Galileji
Izrael mirno opazuje sirsko vojno, v kateri čedalje huje krvavi najnevarnejši nasprotnik IDF-ja Hezbolah. Celotna meja na sirski strani je zdaj pod nadzorstvom upornikov, Izrael pa se obtožuje pomoči, saj prevzema in zdravi ranjene uporniške vojake, tako od FSA-ja, prevladujočih islamistov, kot od Nusre, sirske veje Al Kaide. Foto: EPA

Sirska državna agencija SANA poroča, da je bil v izraelskem povračilnem napadu ubit en človek, več pa jih je bilo ranjenih, napadene pa so bile javne ustanove in transportno središče v provinci Kuneitri, ki pokriva sirski preostanek planote. V petek zjutraj je sledil nov izraelski zračni napad na vozilo, pri čemer so bili ubiti štirje ljudje. Izraelska vojska je objavila, da so bili ubiti štirje pripadniki Islamskega džihada, ki naj bi bil odgovoren za četrtkov raketni napad na Izrael.

Golan je sicer že vse od šestdnevne vojne leta 1967 pod okupacijo Izraela, ki je leta 1981 uradno anektiral 1.200 kvadratnih kilometrov sirskega ozemlja, česar pa ne Združeni narodi ne kakšna druga država ne priznavajo.

Izrael obtožuje Islamski džihad in Iran
Iz Sirije, kjer že štiri leta poteka državljanska vojna, so priletele štiri rakete, dve sta pristali v severni Galileji, dve pa na izraelskem Golanu. Izraelska vojska je za napad obtožila Islamski džihad, palestinsko gverilsko organizacijo, katere sedež je v Damasku. "Rakete so bile izstreljene s sirskega Golana s strani Islamskega džihada, ki ga sponzorira Iran," so Izraelci hkrati obtožili še Iran, nato pa napadli položaje sirskega režima, ki je sicer v Kuneitri zadnje mesece pod pritiskom različnih uporniških skupin.

Vrhovno sodišče razveljavilo pripor Alana
Islamski džihad je zadnje dni grozil s povračilnimi ukrepi, če bo njegov član Mohamed Alan umrl oz. če bo resneje prizadet zaradi gladovne stavke v izraelskem zaporu. A ravno v sredo je Alan prenehal gladovno stavkati, saj je izraelsko vrhovno sodišče razveljavilo odlok o njegovem priprtju. Mohamed Alan je sicer gladovno stavkal kar 65 dni, zdravniki pa predvidevajo, da so pri zaporniku zaradi tega nastale možganske poškodbe.

Predstavnik Islamskega džihada v Gazi je za Reuters zanikal napad na Izrael. "Izrael želi odvrniti pozornost od poraza, ki ga je utrpel zaradi odločnosti junaškega zapornika Mohameda Alana," je stališče islamistično-nacionalistične palestinske organizacije, ki na Zahodu velja za teroristično, podporo pa uživa v Siriji in Iranu.

Izraelci redno bombardirajo Hezbolah v Siriji
Med sirsko državljansko vojno je bilo doslej izredno malo tovrstnih incidentov, da je bilo napadeno izraelsko ozemlje. Vendar Izrael s pridom izkorišča kaotično stanje za občasne napade na libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki je ključni zaveznik režima Bašarja al Asada. Kljub večkratnim letalskim napadom v zadnjih dveh letih pa se niti uradni Damask niti Hezbolah nista nikoli vojaško odzvala z napadi na ozemlje Izraela.