Izrael je zatrdil, da bodo prenehali z napadi, če bo enako storil Hamas. Foto: EPA
Izrael je zatrdil, da bodo prenehali z napadi, če bo enako storil Hamas. Foto: EPA

Izraelski obrambni minister Ehud Barak je na javnem radiu Hamasu ponudil premirje in dejal: "Če bodo oni nehali streljati na naša naselja, bomo nehali tudi mi." Povedal je, da bodo svoje odločitve sprejemali na podlagi dogajanja na terenu in da bodo ustavili napade takoj, ko bodo premirje razglasile oborožene skupine v Gazi.

Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu je potrdil Barakove besede in dejal, da bo, "če se bodo nadaljevali napadi na izraelske vojaške tarče in civiliste, Izrael nanje odgovoril s še večjo silo".

Tiskovni predstavnik palestinskega gibanja Hamas, ki nadzoruje območje Gaze, je povedal, da so tudi oni pripravljeni na mir. "Če bo Izrael ustavil napade, bo zavladal mir," je za Reuters povedal Sami Abu Zuhri. Že v soboto je Hamas v Gazi zaradi izraelskih napadov razglasil izredne razmere.

Najbolj krvavi spopadi med sprtima stranema od leta 2009
Nasilje me Palestinci in Izraelom se je povečalo, odkar je pred dnevi protitankovska raketa zadela izraelski šolski avtobus. Predstavniki Hamasa trdijo, da je bilo raketiranje odgovor na umor njihovih voditeljev prejšnji teden in da njihov cilj ni bil šolski avtobus. Izrael vztraja, da bi moral tisti, ki je streljal, vedeti, da gre za šolski avtobus, ker je bil rumene barve.

Spopadi med Izraelom in Hamasom so se nadaljevali tudi v soboto. Palestinci so na Izrael izstrelili kakšnih 50 raket, Izraelci pa so odgovorili z zračnimi napadi, pri tem pa so ubili tri Palestince. V izraelskih napadih na Gazo, ki so bili odgovor na rakete, ki so v Izrael priletele iz Gaze, je umrlo že 18 ljudi. Gre za najbolj krvave spopade po koncu izraelske ofenzive na Gazo konec leta 2008 oziroma v začetku leta 2009.