Za dvig statusa Palestine v Generalni skupščini ZN-a je glasovalo 138 držav, devet jih je bilo proti, 41 pa vzdržanih. Foto: EPA
Za dvig statusa Palestine v Generalni skupščini ZN-a je glasovalo 138 držav, devet jih je bilo proti, 41 pa vzdržanih. Foto: EPA

Zadržana sredstva, vredna približno 120 milijonov dolarjev, namerava Izrael porabiti za plačilo dolga, ki ga palestinske oblasti po njegovem prepričanju dolgujejo za dostavljeno elektriko.

Kot je v nagovoru ministrom na sestanku vlade še dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu, palestinske besede v Združenih narodih predstavljajo očitno kršitev dogovorov, sklenjenih z izraelsko vlado. Po njegovem mnenju ne bo palestinske države, dokler Izrael ne bo priznan kot judovska država in dokler Palestinci ne bodo razglasili konca konflikta.

Odgovor: nove gradnje
Izrael se je v petek, po prepričljivi večini na glasovanju za Palestino kot državo nečlanico opazovalko v Generalni skupščini ZN-a, odločil tudi za gradnjo 3.000 novih stanovanjskih enot za judovske naseljence v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu, s čimer je sprožil kritike mednarodne skupnosti. Oglasila se je tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki je poudarila, da načrtovana gradnja predstavlja oviro na poti k miru.