Eno letalo F-35 naj bi stalo 100 milijonov dolarjev. Foto: EPA
Eno letalo F-35 naj bi stalo 100 milijonov dolarjev. Foto: EPA
F-35
Leta 2015 so poročali, da F-35 manjka manevrirnih zmožnosti in mu v bitki v zraku ni uspelo premagati F-16. Foto: Reuters

Poveljnik izraelskih letalskih sil generalmajor Amikam Norkin je povedal, da so letalo uporabili na dveh različnih frontah, več podrobnosti pa ni navedel. "Z F-35 letimo po vsem Bližnjem vzhodu in smo že dvakrat napadli na dveh različnih frontah," je dejal Norkin na srečanju s predstavniki 20 tujih zračnih sil, ki so se zbrali v Izraelu.

Po poročanju domačih medijev je Norkin pokazal tudi fotografijo izraelskega F-35 med poletom nad libanonsko prestolnico Bejrut.

Izrael je od začetka vojne v Siriji že večkrat napadel cilje na njenem ozemlju, pri čemer so bili po njihovih navedbah napadeni položaji iranskih sil in konvoji ter skladišča orožja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, ki se bojuje na strani sirskih vladnih sil. Izrael trdi, da so z napadi preprečili prevoz orožja v sosednji Libanon za borce Hezbolaha.

Izraelske letalske sile naj bi posredovale tudi v Egiptu na Sinajskem polotoku, kjer naj bi bili tarča napadov islamski skrajneži. Prav tako naj bi izvedel napade v Sudanu, kjer naj bi bili tarča tihotapci orožja za palestinsko gibanje Hamas.

Drag, dražji, najdražji
Radarjem slabo opazno lovsko letalo izdeluje ameriško podjetje Lockheed Martin in projekt velja za najdražji oboroževalni program v zgodovini. Program naj bi potekal do leta 2070 in do takrat stal 1.500 milijard dolarjev.

Po Lockheed Martin je letalo uporabno za misije, na katerih so v preteklosti potrebovali različna, specializirana letala.

Poleg visokih stroškov, ki naraščajo iz leta v leto, je bilo letalo tarča kritik zaradi bojne učinkovitosti. Po mnenju poznavalcev je osredotočenje na slabo radarsko zaznavnost terjalo svoj davek pri učinkovitosti v zraku.

Izrael je bil prva država zunaj ZDA, ki je nabavil letala F-35. Decembra leta 2016 je v uporabo prejel prvi dve letali, do danes pa so jih po navedbah izraelskih medijev prejeli že devet. Do zdaj je Izrael naročil 50 omenjenih letal, vendar pa bi se lahko ta številka povzpela na 75.