Kadar Izrael zapre mejo z Gazo, je to območje, ki ga nadzoruje Hamas, praktično popolnoma odrezano od sveta. Foto: MMC RTV SLO
Kadar Izrael zapre mejo z Gazo, je to območje, ki ga nadzoruje Hamas, praktično popolnoma odrezano od sveta. Foto: MMC RTV SLO

Predstavnik izraelskega obrambnega ministrstva je sporočil, da je prehod Kerem Šalom na jugu območja Gaze prečkalo že 40 tovornjakov s hrano in zdravili, ki jih je za Palestince prispevalo več držav in mednarodnih organizacij. Še 40 tovornjakov pa je preko prehoda Kami na območje prepeljalo večinoma pšenico.

Preko prehoda Nahal Oz so medtem na območje Gaze dostavili nekaj industrijskega dizelskega goriva za elektrarno ter plin za gospodinjstva.

Izraelska televizije je poročala, da so se oblasti za odprtje prehodov z Gazo za človekoljubno pomoč odločile po številnih pozivih mednarodne skupnosti, predvsem Francije, Velike Britanije in sosednjega Egipta. Na območju Gaze živi 1,5 milijona ljudi, Izrael pa prehode s tem območjem pogosto zapre zaradi napadov Hamasa.

Sicer je v četrtek Izrael sporočil, da se bo odločno odzval na raketno obstreljevanja z območja Gaze, po poročanju medijev pa naj bi pripravljali vojaško operacijo proti Hamasu. Vlada naj bi vojski že prižgala zeleno luč za vrsto operacij, ki med drugim vključujejo ostre zračne napade na cilje Hamasa in Islamskega džihada, in tudi usmerjene kopenske akcije.

M. R.