Odnosi med Izraelom in Palestinci so spet vse bolj napeti. Foto: EPA
Odnosi med Izraelom in Palestinci so spet vse bolj napeti. Foto: EPA
Izrael ne zavrača niti vojne. Foto: EPA

Olmert je govoril na srečanju izraelskega kabineta le nekaj dni po koncu šestmesečnega premirja med Izraelom in Hamasom.

Abas hvalil napredek Čečenije
Medtem pa se je palestinski predsednik Mahmud Abas danes v prestolnici ruske republike Čečenije, Grozni, sestal s čečenskim predsednikom Ramzanom Kadirovom. Ob tem je pohvalil napredek, ki ga je dosegla nemirna ruska republika na severu Kavkaza, obenem pa namenil nekaj ostrih besed palestinskemu gibanju Hamas.

Abas, ki je v Groznem začel tridnevni obisk v Rusiji, je pohvalil razmere v ruski republiki in ji napovedal "bleščečo prihodnost". Abas je med obiskom na pretežno muslimanskem severnem Kavkazu poudaril, da skrbno spremlja dogajanje v Čečeniji, ki ima po njegovih besedah s Palestinci veliko skupnega.

Obsodba Hamasa
Poleg tega je Abas ostro kritiziral palestinsko gibanje Hamas. Zloraba vere za dosego politični ciljev je po njegovih besedah nedopustna. Kot je dejal, so za to, da islam trenutno v svetu uživa tako malo spoštovanja, v prvi vrsti krivi skrajneži, teroristi pa po njegovem nimajo nikakršne zveze z vero, je še poudaril Abas.

Abas je medtem že odpotoval v rusko prestolnico, kjer se bo v ponedeljek sestal z Medvedjevom. Pogovarjala naj bi se predvsem o ruski vlogi v bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

K. S.