Netanjahu (v sredini) je za smrt najstnikov takoj okrivil Hamas, palestinskega predsednika Abasa pa je pozval, naj prekliče spravni dogovor med Fatahom in Hamasom. Izrael mu je ostro nasprotoval že pred njegovo sklenitvijo aprila letos. Foto: EPA
Netanjahu (v sredini) je za smrt najstnikov takoj okrivil Hamas, palestinskega predsednika Abasa pa je pozval, naj prekliče spravni dogovor med Fatahom in Hamasom. Izrael mu je ostro nasprotoval že pred njegovo sklenitvijo aprila letos. Foto: EPA
Izraelska vojska je uničila domova Palestincev, ki ju sumi odgovornosti za umor najstnikov. Na sliki dom enega izmed njiju. Foto: Reuters
Izraelska vojska je v času iskanja izginulih najstnikov na okupiranem Zahodnem bregu izvedla obsežno operacijo, v okviru katere je aretirala okoli 600 Palestincev in jih šest tudi ubila. Foto: EPA
Izrael Palestincem napovedal maščevanje

Naftalija Frenkela (16), Gilada Šara (16) in Ejala Jifrača (19) so pogrešali od 12. junija zvečer, ko so se vračali s predavanj v judovskem naselju Guš Etzion med Jeruzalemom in Hebronom na okupiranem Zahodnem bregu. Kot je sporočil izraelski javni radio, so trupla odkrili na polju blizu vasi Halhul, okoli 10 minut vožnje stran od kraja, kjer so jih zadnjič videli.

Izraelski premier Netanjahu je po odkritju trupel ponovil, da je za smrt najstnikov krivo palestinsko gibanje Hamas. "Hamas je odgovoren in Hamas bo plačal," je dejal. "Ugrabile in hladnokrvno umorile so jih človeške živali," je dodal. Hamas, ki je domnevno ugrabitev sicer pozdravil, je vpletenost v izginotje najstnikov zanikal.

Izraelski pozivi k atentatom
Nekateri izraelski visoki politiki so pozvali k izvensodnim pobojem pripadnikov Hamasa. "Ne vem, koliko voditeljev Hamasa bo preživelo to noč," je dejal namestnik zunanjega ministra Tzachi Hanegbi, poroča Al Džazira.

Brez dokazov, vzrok smrti ni znan
Da so najstnike ubili "Hamasovi teroristi", je dejal tudi namestnik izraelskega obrambnega ministra Danny Danon, ki je pozval k "izkoreninjenju" tega islamističnega gibanja, poroča BBC. Izraelske oblasti sicer niso predstavile nikakršnih dokazov o krivdi za izginotje in smrt najstnikov, za osumljenca pa so označile Marvana Kavasmeja in Amerja Abuja Eišeja, člana Hamasa iz Hebrona. Oba sta še na prostosti, izraelska vojska pa je danes uničila njuna domova.

Tudi vzrok smrti najstnikov še ni znan. Predstavnik izraelske vojske Peter Lerner je komentar o vzroku smrt zavrnil, poroča Guardian.

Hamas medtem sporoča, da Izrael "zgodbo" o ugrabitvi izkorišča, da bi upravičil vojno proti Palestincem. Predstavnika gibanja Samija Abuja Zuhrija je Izrael ob tem posvaril, da si bo "odprl vrata pekla", če bodo njegove sile "stopnjevale nasilje ali sprožile vojno".

Gaza že čuti posledice
Izrael je ponoči izvedel več kot 30 letalskih napadov na Gazo, kot je sporočila izraelska vojska, pa gre za odgovor na 18 raket, ki so iz Gaze priletele v južni Izrael od nedelje.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da so bili v napadu na policijsko postajo v osrednji Gazi ranjeni najmanj štirje ljudje. Tarče izraelskih napadov so bili med drugim centri za urjenje Hamasa in Islamskega džihada, pa tudi električna infrastruktura, zaradi česar so v Gazi nastali obsežni električni mrki.

Izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman je medtem že pozval k razmisleku, ali ne bi bilo bolje, če bi Izrael obnovil popolno okupacijo Gaze. Od leta 1967 do leta 2005 je imel Izrael v Gazi namreč tako svojo vojsko kot judovske naseljence, po umiku leta 2005 pa popolnoma nadzoruje mejo, zračni prostor in ozemeljske vode Gaze, sicer v celoti obdane z zidom.

V iskanju najstnikov aretiranih okoli 600 in ubitih šest Palestincev
Izrael je po izginotju najstnikov začel obsežne vojaške operacije na zasedenem Zahodnem bregu, v okviru katerih je vojska aretirala okoli 600 Palestincev in jih šest ubila. Med aretiranimi je tudi več poslancev in predsednik palestinskega parlamenta Aziz Dveik.

Medtem je izraelska vojska na severu Zahodnega brega v begunskem taborišču Dženin med racijo ustrelila 16-letnega Palestinca, Jusufa Abuja Zagerja. Iz izraelske vojske so sporočili, da je šlo za Hamasovega operativca, ki je nameraval v vojake, ki so ga hoteli aretirali, vreči bombo. Palestinski varnostni viri so po poročanju Guardiana dejali, da naj primer ne bi bil povezan z izraelskimi operacijami na jugu Zahodnega brega.

Netanjahu: Smrt najstnikov posledica sprave med Hamasom in Fatahom
Netanjahu je smrt najstnikov tudi že pripisal "partnerstvu" med Hamasom, vladajočim v Gazi, in rivalskim palestinskim političnim gibanjem Fatah, ki vlada na Zahodnem bregu. Izrael je namreč ostro kritiziral spravni dogovor, ki sta ga gibanji po letih razkola dosegli aprila letos. Prejšnji mesec sta Hamas in Fatah tudi oblikovala vlado narodne enotnosti.

Netanjahu je palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, vodjo Fataha, pozval, naj dogovor s Hamasom prekliče.

Izrael Palestincem napovedal maščevanje