Vsak dan se z Zahodnega brega na delo čez mejo odpravi več tisoč Palestincev. Foto: AP
Vsak dan se z Zahodnega brega na delo čez mejo odpravi več tisoč Palestincev. Foto: AP

Ideja naj bi zrasla v glavi izraelskega obrambnega ministra Mošeja Jalona, ki je pred dnevi zatrdil, da bo ta ukrep omogočal "boljši nadzor nad Palestinci in tistimi, ki zapuščajo Izrael, ter zmanjšal varnostna tveganja". V skladu s trimesečnim pilotnim projektom bi se morali Palestinci, ki delajo v Izraelu, od danes zjutraj vračati čez isti prehod, ne bi pa smeli uporabljati avtobusov, ki jih uporabljajo izraelski prebivalci Zahodnega brega, je sporočil neimenovani predstavnik.

Nekaj ur pozneje ga je izraelski premier Benjamin Netanjahu označil za "nesprejemljivega" in zadržal njegovo uresničevanje. Tudi humanitarne skupine so ukrep označile za "sramoten" in "rasističen". Opozicijski voditelj Jicak Hercog je na svojem Facebooku zapisal, da gre za "nepotrebno ponižanje", ki pomeni madež za ugled države, poleg tega pa nima to ničesar opraviti z varnostjo.

Jariv Oppenheimer iz aktivistične skupine Peace Now pa je izjavil: "Če je nekaj videti kot apartheid in smrdi kot apartheid, potem to tudi je apartheid."

Z zasedenega Zahodnega brega se dnevno v vsak dan na delo odpravi več tisoč Palestincev, ki popolnoma zakonito služijo kruh v Izraelu, večinoma delajo v gradbeništvu. Že do zdaj so za vsak prehod potrebovali posebno dovoljenje, ki so ga dobili na nadzornih točkah. Najnovejši ukrep jim je nalagal, da se ne smejo na Zahodni breg več vrniti s katerim koli avtobusom, ampak le s tistimi, ki gredo mimo iste nadzorne točke, čez katero so vstopili v Izrael. S tem so jim preprečili uporabo "mešanih" avtobusov, ki se na omenjenih točkah ne ustavijo, ter tako ločili judovske in palestinske potnike.

Izraelski naseljenci z Zahodnega brega so sicer že več let pozivali, da se tamkajšnjim Palestincem prepove uporaba javnega prevoza, češ da njihova prisotnost pomeni varnostno tveganje.

Netanjahu si je premislil glede ločevanja na avtobusih
Netanjahu si je premislil glede ločevanja na avtobusih