Pred vrhom Arabske lige sta Bližnji vzhod obiskala generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in ameriška državna sekretarka Riceova. Foto: EPA
Pred vrhom Arabske lige sta Bližnji vzhod obiskala generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun in ameriška državna sekretarka Riceova. Foto: EPA
Palestinski vojak
V zameno za ustanovitev palestinske države so arabske države pripravljene priznati državo Izrael. Foto: EPA

Za izraelski radio je Perez povedal, da so za premostitev izraelsko-arabskih razlik potrebna pogajanja. "Nemogoče je zgolj reči: Sprejeti morate, kar vam ponujamo, tako kot je," je dodal Peres in poudaril, da z diktatom Palestinci in Arabci ne bodo dosegli sporazuma.

Arabski voditelji so na vrhu Arabske lige v Rijadu soglasno podprli oživitev pet let starega mirovnega načrta in se zavzeli za diplomatsko ofenzivo za rešitev spora na Bližnjem vzhodu.

Arabska pobuda, ki jo je Savdska Arabija predstavila že na vrhu lige v Bejrutu leta 2002, predvideva, da bi arabske države priznale Izrael v zameno za umik judovske države na meje pred šestdnevno vojno leta 1967, ustanovitev palestinske države in "pravično rešitev" vprašanja palestinskih beguncev iz leta 1948.

Izrael pri arabski pobudi najbolj motijo določbe o vračanju palestinskih beguncev in meje prihodnje palestinske države. Izraelski predstavniki ocenjujejo, da bi bil lahko arabski načrt izhodišče za pogajanja, če bo natančno opredelil vrnitev palestinskih beguncev na območje pod palestinskim nadzorom, in ne v Izrael.

Na Zahodnem bregu ubit palestinski najstnik
Izraelske enote so v bližini mesta Janin na Zahodnem bregu ustrelile 16-letnega Palestinca in lažje ranile dva druga, ker so po besedah tamkajšnjih prebivalcev metali kamenje v izraelske vojake. Izraelska vojska pa je sporočila, da so njeni vojaki med svojim obhodom streljali na oboroženega moškega, ko je ta začel streljati na njih.