Izrael je v mesecu dni silovito bombardiral Gazo. Foto: Reuters
Izrael je v mesecu dni silovito bombardiral Gazo. Foto: Reuters

"Strani sta privolili v podaljšanje prekinitve ognja za pet dni," je v Kairu, kjer so potekala pogajanja, povedal vodja palestinske delegacije Azam Al Ahmed, ki je pojasnil tudi, da sta sprti strani podaljšanje dogovora dosegli le nekaj minut pred iztekom prejšnje prekinitve ognja. "Dogovorili smo se, da si bomo vzeli več časa za pogajanja," je še dodal.

Podaljšanje prekinitve ognja je na neposrednih pogovorih med izraelskimi in palestinskimi pogajalci predlagal Egipt, v novo premirje pa so privolile izraelske in palestinske oblasti, pa tudi palestinsko gibanje Hamas.

Egipt upa, da bo premirje kmalu trajno
Egiptovski pogajalec je povedal, da sta v premirje privolili obe strani in da bo palestinska delegacija v četrtek zapustila Kairo, da bi se s predsednikom Mahmudom Abasom pogovorila o nadaljevanju pogovorov. Povedal je še, da sta se pogajalski delegaciji načelno dogovorili o večini odprtih vprašanj o varnosti, a da o izraelski zahtevi za razorožitev Gaze niso govorili. Izrazil je upanje, da jim bo uspelo v prihodnjih tednih doseči trajno premirje.

V Kairu skušajo izraelski in palestinski pogajalci pod taktirko egiptovskih mediatorjev najti dolgoročno rešitev za krizo v Gazi, kjer je bilo od začetka izraelske ofenzive pred več kot mesecem dni ubitih več kot 2.000 ljudi, od tega 1.945 Palestincev, večinoma civilistov, in 67 Izraelcev, večinoma vojakov.

Palestinsko gibanje za dolgotrajno premirje postavlja več pogojev, eden izmed glavnih je umik dolgoletne izraelske zapore Gaze, ki je palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju po mnenju kritikov izraelske politike spremenila v zapor na prostem.

Dve raketi iz Gaze na izraelsko stran
Le dve uri pred iztekom dosedanjega premirja pa sta iz Gaze na jug Izraela prileteli dve raketi, ki nista poškodovali nikogar in nista povzročili škode. Obe raketi sta padli na neposeljeno območje pri južnem izraelskem mestu Aškelon, predtem pa so se na jugu Izraela oglasile sirene.