K novi 72-urni prekinitvi ognja je pristopil tudi Izrael. Foto: Reuters
K novi 72-urni prekinitvi ognja je pristopil tudi Izrael. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu
Izraelski premier Netanjahu je na današnji seji vlade sporočil, da se bo operacija še nadaljevala. Foto: Reuters
Gaza
Obstreljevanje Gaze se nadaljuje že od petka, ko se je končala prekinitev ognja. Foto: Reuters

V Kairu na pobudo Egipta potekajo pogajanja, ki naj bi vodila k trajni prekinitvi ognja med izraelsko in palestinsko stranjo. Če je na začetku kazalo precej slabo, pa je egiptovskim pogajalcem le uspelo doseči dogovor o novi prekinitvi spopadov. "Izraelska in palestinska stran sta se dogovorili o novi 72-urni prekinitvi ognja, da bosta lahko začeli resna pogajanja, ki bi vodila do trajnega premirja," je povedal uradnik, ki je blizu glavnemu egiptovskemu pogajalcu.

Dogovor o prekinitvi ognja so že potrdile vse strani, tako palestinska vlada kot gibanje Hamas, pa tudi izraelska stran, ki je ob tem obljubila, da se bo v Kairo vrnila v ponedeljek zjutraj, če bo prekinitev ognja držala. Premirje bo začelo veljati ob 23. uri.

Izraelci zapustili pogajanja
Pogajanja v Kairu so se začela precej klavrno. Izraelski pogajalci so namreč zapustili Egipt in sporočili, da se ne bodo vrnili za pogajalsko mizo, dokler ne bo konec palestinskega izstreljevanja raket na izraelsko ozemlje. Ob tem je Izrael sporočil še, da se ne namerava pogajati "v ognju" in da bo njihova vojaška strategija trajala dalj časa. Po poročanju Jerusalem Posta naj bi eden od izraelskih uradnikov celo dejal, da bodo, če se bo obstreljevanje nadaljevalo, "na mizi vse možnosti", ne le zračni napadi.

Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki med napadom na Gazo uživa izjemno veliko javnomnenjsko podporo, je ob zasedanju vlade napovedal, da se bo izraelska vojaška operacija nadaljevala, dokler Izrael ne doseže svojih ciljev, med katerimi je tudi zlom vojaške moči Hamasa v Gazi. "Operacija se bo nadaljevala, dokler ne dosežemo svojih ciljev - povrnitve miru za daljše obdobje. Potreben bo čas in moramo biti potrpežljivi," je še povedal.

Palestinski pogajalci so ob tem dejali, da ne bodo čakali v nedogled, da se izraelska stran vrne za pogajalsko mizo, ter da bodo pogajanja zapustili, če bo Izrael za mizo sedel z vnaprejšnjimi pogoji. Hamas od Izraela zahteva končanje blokade Gaze, ki tamkajšnjim prebivalcem onemogoča normalno življenje.

Izrael v petek nadaljeval z napadi na Gazo
Prejšnja 72-urna prekinitev ognja se je iztekla v petek in od takrat dalje je izraelska vojska znova bombardirala cilje v Gazi. V današnjih napadih Izraela na cilje v Gazi so umrli trije Palestinci, od petka je Izrael po navedbah vojske napadel 150 ciljev v Gazi, Palestinci pa so na Izrael izstrelili približno sto raket. V izraelskih napadih je umrlo 14 Palestincev, v soboto sta bila med ubitimi tudi 13-letna deklica in 10-letni deček, danes pa 14-letnik in 11-letnik.

Izjave za nadaljevanje pogajanj z vseh strani
Že v soboto so zunanji ministri Francije, Velike Britanije in Nemčije Laurent Fabius, Philip Hammond in Frank-Walter Steinmeier sporočili, da je edina možnost za rešitev konflikta s pogajanji. "Obe strani v konfliktu pozivamo, naj se takoj vrneta k prekinitvi ognja. Zato v celoti podpiramo prizadevanja Egipta v tej smeri," so zapisali v skupni izjavi. Podobni izjavi so pred tem podali že Združeni narodi in ZDA.

Proti izraelskemu vojaškemu posredovanju v Gazi je včeraj v več mestih po svetu, med drugim v Londonu, Dublinu, Parizu, Cape Townu, Sydneyju in Melbournu, protestiralo več deset tisoč ljudi. Približno 150 protestnikov se je kljub izraelski prepovedi tovrstnih zbiranj zbralo tudi v Tel Avivu. Večstoglava množica Palestincev, ki so vpili protiizraelska gesla, se je zbrala tudi v Hebronu in Ramali na Zahodnem bregu, kjer so pokopali žrtvi izraelskega petkovega strelskega posredovanja proti demonstrantom.