Al Karama je zadnja od desetih ladij, ki so nameravala prebiti blokado Gaze. Foto: Reuters
Al Karama je zadnja od desetih ladij, ki so nameravala prebiti blokado Gaze. Foto: Reuters

Izraelski komandosi so se vkrcali na ladjo, ki je skušala prebiti izraelsko pomorsko zaporo in doseči območje Gaze, ter jo preusmerili proti pristanišču Ašdod. Izraelski mornarji so več ur pred samim vkrcanjem na ladjo skušali vzpostaviti dialog s posadko Al Karame, ko je bila ta od Gaze oddaljena še dobrih 60 kilometrov, a je ladja vztrajala na svoji poti.

Mornarica se je za operacijo odločila, ker je 16 propalestinskih francoskih aktivistov na krovu ladje preslišalo večkratne pozive, naj spremenijo smer plovbe. Operacija je potekala mirno in brez žrtev. Lani se je podoben poskus preboja izraelske zapore končal krvavo. V spopadu z izraelskimi komandosi, ki so napadli ladjo, je umrlo devet turških aktivistov.

"Militantna logika izraelske politike"
"Vojaki so delovali v skladu s pravili in upoštevali vse nujne previdnostne ukrepe, da bi zagotovili varnost tako aktivistov kot vojakov," je sporočila izraelska vojska. Skupina Platforma Palestina, ki ji pripadajo aktivisti na zaseženem plovilu, je sporočila, da zaseg ladje kaže na "izrazito militantno logiko izraelske politike, ki govori le jezik moči". Aktivisti so poudarili, da je bila ladja v mednarodnih vodah in da niso bili v stiku z njo. Njena plovba je le "politično sporočilo", saj na krovu ni imela pomoči za Palestince v Gazi, so dodali. Zajetje ladje je obsodil tudi Hamas.

Izrael je napovedal, da bo preprečil vsak poskus kršitve pomorske zapore Gaze, ki jo je uvedel pred štirimi leti, da bi preprečil tihotapljenje orožja za palestinsko gibanje Hamas. Al Karama je bila del večje skupine ladij, ki so skušale iz protesta zaradi izraelske zapore doseči Gazo. Drugim ladjam so grške oblasti pred tedni preprečile izplutje.