V napadu so bili ranjeni trije Izraelci, med njimi sta dva policista hudo poškodovana. Foto: Reuters
V napadu so bili ranjeni trije Izraelci, med njimi sta dva policista hudo poškodovana. Foto: Reuters
Vzhodni Jeruzalem
Izrael je Vzhodni Jeruzalem zasedel leta 1967 in ga razglasil za del Izraela, česar mednarodna skupnost ne priznava. Foto: Reuters
Napad na policiste v Vzhodnem Jeruzalemu

ubili dva izraelska policista. Policija je nato napadalce ubila.

Policija je sporočila, da so trije strelci po streljanju zbežali v smeri mošeje, kjer so jih ustrelili in ubili policisti, poroča Al Džazira. En napadalec je bil star 29 let, druga pa 19. Palestinska tiskovna agencija Maan news poroča, da sta bila ubita policista pripadnika izraelske manjšine Druzi.

Agencija navaja očividce, ki so dejali, da je policija napadalce sprva ranila, nato pa naj bi reševalnim službam preprečila dostop do njih.

Zaradi incidenta je izraelska policija preklicala petkove molitve v svetišču, v okviru katerega sta tretja najsvetejša mošeja Al Aksa in kupola na skali iz sedmega stoletja. Vsak petek tam moli več tisoč Palestincev. Izraelski dnevnik Haaretz poroča, da so bile petkove molitve odpovedane prvič v več letih, veliki jeruzalemski mufti šejk Mohamed Husejn pa je za Maan News dejal, da gre za prvi primer, ko je Izrael muslimanom preprečil petkove molitve v Al Aksi po letu 1967.

Pogovor Abas-Netanjahu
Po incidentu sta po telefonu govorila izraelski premier Benjamin Netanjahu in palestinski predsednik Mahmud Abas. Kot je poročala palestinska tiskovna agencija Wafa, je Abas obsodil napad in zavrnil vsakršno nasilje, še posebej na svetih krajih, Netanjahu pa je vse strani pozval k miru. Telefonski pogovor so potrdili tudi v Netanjahujevem uradu.

Napad na okupiranem ozemlju
Napad se je zgodil v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ga je Izrael okupiral leta 1967 in ga pozneje pripojil, česar mednarodna skupnost ne priznava.

Medtem so v petek izraelske sile med racijo v begunskem taborišču Al Duhejša v Betlehemu na zasedenem Zahodnem bregu ubile 18-letnega Palestinca.

Od septembra 205 so izraelske sile po poročanju Al Džazire ubile več kot 254 Palestincev, pri čemer so jih večinoma označile za napadalce. Palestinski napadalci pa so ubili 43 Izraelcev ter dva ameriška in britanskega turista.

Napad na policiste v Vzhodnem Jeruzalemu