Nova naselbina bo gostila okoli 300 ljudi. Foto: Reuters
Nova naselbina bo gostila okoli 300 ljudi. Foto: Reuters
Zahodni breg
Na Zahodnem bregu živi okoli 400.000 judovskih naseljencev. Foto: Reuters
Zahodni breg
Izrael za Zahodni breg uporablja svetopisemski imeni Judeja in Samarija. Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je novico o gradnji nove naselbine sporočil prek Twitterja, kjer je objavil tudi fotografijo buldožerja in delavca na gradbišču. Ob tem je zapisal, da bodo nova stanovanja namenjena izgnanim iz Amone.

Iz nezakonite naselbine Amona so februarja izselili več sto judovskih naseljencev, saj je šlo za zasebno palestinsko zemljišče.

Po tem primeru je izraelski parlament potrdil zakon, ki omogoča legalizacijo številnih na črno postavljenih judovskih hiš oziroma divjih naselbin na palestinskih območjih.

Nova naselbina po dolgem času
Tokratna gradnja pomeni tudi začetek prve nove naselbine na okupiranem Zahodnem bregu po približno 25 letih, saj se z gradnjami večinoma osredotočajo na širitev že obstoječih naselbin. V zadnjih tednih je Izrael odobril gradnjo več kot 3.000 domov za judovske naseljence.

Ta teden je v Izrael prispel ameriški glavni pogajalec za mir na Bližnjem vzhodu Jason Greenblatt, ki se bo srečal z Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. V sredo se mu bo pridružil še svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa Jared Kushner.

Trump je že pred časom napovedal, da bo posredovanje na Bližnjem vzhodu zaupal Kushnerju. Pot naj bi bila dogovorjena že pred tedni in je namenjena nadgradnji Trumpovega obiska v Jeruzalemu. Bela hiša na tem prvem srečanju sicer ne pričakuje preboja.

Iz Washingtona so se pred začetkom pogovorov vrstili pozivi, naj Izraelci in Palestinci ustvarijo okolje, kjer je mogoče govoriti o miru. Trump je Netanjahuju celo dejal, naj začasno preneha gradnjo naselbin.

"Izraela ne zanimajo napori ZDA"
Na novo gradnjo so se že odzvali Palestinci. Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Nabil Abu Rudejneh je označil gradnjo za "nevarno stopnjevanje".

Gradnja naselbine je tudi "sporočilo Izraela, da ga ne zanimajo ameriški napori in jih želi spodkopavati", je dodal Abasov tiskovni predstavnik in pozval Trumpa, naj posreduje.

Judovske naselbine na Zahodnem bregu, ki ga je Izrael zasedel po vojni leta 1967, so za večino držav nezakonite, s čimer pa se Izrael ne strinja, saj ima z območjem verske, zgodovinske in politične vezi, poleg tega pa ozemlje sodi v njegov varnostni interes.