Protiizraelski protesti v Iranu. Foto: EPA
Protiizraelski protesti v Iranu. Foto: EPA
Peres napoveduje napad na Iran

"Tajne službe vseh držav vedo, da se čas izteka, in opozarjajo svoje voditelje," je po poročanju izraelskega časnika Haaretz dejal Peres.
Izrael in zahodne države domnevajo, da Iran pod krinko civilne rabe jedrske energije izdeluje atomsko bombo. Iran pa te domneve stalno zavrača in v primeru napada grozi z "apokaliptičnim" odzivom.

Ta teden je Haaretz poročal, da naj bi izraelski premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Ehud Barak v izraelski vladi iskala podporo za napad na iranske jedrske objekte.
Jedrska bomba v pol leta?
Kot je po današnjem poročanju Haaretza povedal Peres, naj bi Iran že v šestih mesecih izdelal atomsko bombo. Po njegovih besedah ima svet dolžnost do Izraela, da ustavi iranske jedrske načrte.
"V času, ki nam še ostane, moramo prisiliti druge države sveta k ukrepanju in jim povedati, da je prišel čas, da izpolnijo obljube, ki so nam jih dali, ter izpolnijo svojo dolžnost ali s pomočjo strogih sankcij ali pa s pomočjo vojaškega posredovanja," je poudaril.
Pred dnevi je britanski časnik Guardian poročal, naj bi se Velika Britanija pripravljala na vojaški napad na iranske jedrske objekte, pri čemer bi šlo za podporo morebitnemu ameriškemu napadu na Iran.
Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo prihodnji teden objavila poročilo, ki bi lahko razkrilo morebitne nove dokaze o obstoju iranskega programa za jedrsko orožje. Po poročanju izraelskih medijev bo vsebina tega poročila velikega pomena za nadaljnje ukrepe zoper Teheran.

Peres napoveduje napad na Iran