Izraelska vlada je napovedala gradnjo novih 1.500 domov za judovske naseljence na Zahodnem bregu, kar pa je po ministrovih besedah
Izraelska vlada je napovedala gradnjo novih 1.500 domov za judovske naseljence na Zahodnem bregu, kar pa je po ministrovih besedah "šele začetek". Foto: Reuters
Izraelska vojaka pred zidom, ki ograjuje Palestino
Poenotenje in spravo palestinske politike na Zahodnem bregu in v Gazi so podprle tako ZDA kot Evropska unija, kar je še dodatno razburilo Izrael. Foto: Reuters
Aretacija palestinskega protestnika pri nadzorni točki Qalandia v bližini Ramale
Medtem pred nadzornimi točkami na Zahodnem bregu potekajo solidarnostni protesti Palestincev, ki podpirajo gladovno stavko zapornikov, ki so zaprti na podlagi "administrativnega pripora" brez obtožnice, kaj šele obsodbe. Foto: Reuters

V novi palestinski vladi je poleg gibanja Fatah, ki ga ima Izrael za zmernega, tudi gibanje Hamas, ki je za izraelsko vlado teroristična organizacija.

Novo sporno judovsko gradnjo na zasedenih palestinskih ozemljih, do začetka katere je sicer še kar nekaj korakov, je v četrtek napovedal izraelski minister za stanovanjsko politiko Uri Ariel. Kot je pojasnil, gre za "ustrezen sionistični odgovor na oblikovanje teroristične palestinske vlade". Obenem je dodal, da so nova stanovanja "šele začetek", poročajo tuje tiskovne agencije.

Zelena luč za gradnjo 1.800 stanovanj
Samo nekaj ur pozneje je izraelska vlada odblokirala obstoječe načrte za gradnjo 1.800 novih domovanj za judovske naseljence na Zahodnem bregu. Če bi ostalo samo pri prvi odločitvi, bi poteklo še kar nekaj časa do začetka same gradnje, umik blokade pa omogoča skoraj takojšnjo gradnjo spornih stanovanj na okupiranih ozemljih Palestine.


Nove gradnje nesprejemljive za Abasa
Palestinska osvobodilna organizacija (PLO), katere jedro tvori Fatah, je že napovedala, da se bo zaradi izraelske odločitve obrnila tako na Varnostni svet Združenih narodov kot na Generalno skupščino. To je po njihovem prepričanju "ustrezen način za preprečitev te hude kršitve in zagotovitev odgovornosti," je sporočila predstavnica PLO-ja Hanan Ašravi.

Predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je medtem zaradi napovedi novih gradenj zagrozil z odzivom, kakršnega še ni bilo. "Izrael mora razumeti, da je njegova politika gradenj nesprejemljiva," je dejal predstavnik Abasa.

Tehnična vlada s podporo vseh strani
Nova vlada narodne enotnosti je pred Abasom prisegla v ponedeljek. Oblikovana je bila skladno z aprilskim spravnim dogovorom med rivalskima gibanjema Fatah in Hamas. Sestavlja jo 17 ministrov, neodvisnih politikov in strokovnjakov, vodi pa jo premier Rami Hamdalah.

Prehodna vlada, katere glavna naloga bo pripraviti volitve do konca leta, vsaj na papirju končuje razkol med Fatahom in Hamasom, ki je nastal leta 2007, ko je Hamas nasilno prevzel nadzor nad Gazo. Na ponedeljkovi slovesnosti v Ramali je sicer priseglo le 13 ministrov, saj Izrael preostali četverici z območja Gaze ni odobril poti na Zahodni breg.

Izrael že ves čas ostro kritizira spravna prizadevanja Palestincev in vztraja, da je vsako sodelovanje s Hamasom nesprejemljivo.

Američani in Evropejci podprlo novo vlado
Še dodatno je Izraelce razburil odziv ZDA, saj so te izrekle podporo palestinski vladi in dejale, da jo bodo sodile po dejanjih. Po mnenju Izraela lahko ta kapitulacija ZDA ogrozi izraelsko-palestinska mirovna pogajanja. Tudi Evropska unija je naklonjena novi palestinski vladi, ki je po mnenju Bruslja pomemben korak k palestinski spravi.

Ameriški državni sekretar John Kerry je v sredo ob obisku v Libanonu branil to odločitev ZDA in EU-ja. Kot je poudaril, to ni v nasprotju s politiko ZDA in EU-ja, ki sicer prepoveduje sodelovanja s Hamasom, dokler se ta ne odreče nasilju in prizna Izrael ter mirovne dogovore, dosežene v preteklosti.

Kot je poudaril Kerry, je Abas jasno povedal, da je nova tehnična vlada zavezana "načelom nenasilja, priznanju države Izrael in sprejetju prejšnjih dogovorov". Poleg tega po informacijah ZDA nihče izmed novih ministrov ni povezan s Hamasom, je dejal Kerry.