Razmere v Gazi so vse bolj podobne kaosu. Foto: EPA
Razmere v Gazi so vse bolj podobne kaosu. Foto: EPA
Na palestinskih ozemljih je v zadnjih dneh zelo vroče, umrlo pa je že na desetine ljudi. Foto: Reuters
Abas razglasil izredne razmere

"Odlok je podpisan, vlada premierja Ismaila Hanije je odstavljena in na palestinskih ozemljih razglašeno izredno stanje," je povedal svetovalec za medije Nabil Amr. Odločitev o razpustitvi vlade narodne enotnosti je Abas sprejel po dolgotrajnih pogajanjih v Ramali, prvotno pa je to predlagala Palestinska osvobodilna organizacija (PLO).

Predsednik Abas je ob razpustitvi vlade sporočil tudi, da bo razpisal predčasne volitve, ko se bodo razmere na palestinskih ozemljih normalizirale. "Predsednik je odločen, da se bo obrnil na ljudstvo takoj, ko mu bodo to dopuščale razmere," je še povedal Amr.

Hamas Abasov odlok zavrača
Vladno gibanje Hamas je že sporočilo, da zavrača odlok palestinskega predsednika. "Hamas zavrača Abasovo odločitev, saj je ta brez pomena. Premier Ismail Hanija kljub razpustitvi vlade ostaja njen predsednik," je sporočil predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

ZDA razmišljajo o mednarodnih silah
Takoj po razpustitvi vlade je palestinskega predsednika po telefonu poklicala ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice in potrdila podporo ZDA zmernemu gibanju Fatah, ki se zavzema za mirovni sporazum z Izraelom. Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Sean McCormack je povedal tudi, da se bo ameriška administracija posvetovala z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom o vpoklicu mednarodnih sil na palestinska ozemlja.

Hamas nadziral skoraj celotno Gazo
V Gazi že več dni potekajo hudi spopadi med pripadniki gibanja predsednika Abasa Fatah in vladnega gibanja Hamas, ki so terjali na desetine smrtnih žrtev. Po zavzetju dveh central palestinskih obveščevalnih služb in glavnega oporišča Fataha v Gazi je bilo vladajoče palestinsko gibanje Hamas blizu nadzora nad celotnim območjem Gaze.

Hamas je odločno zavrnil tudi predlog nastavitve mednarodnih sil na mejo med Gazo in Egiptom, ki ga je zaradi napetosti v Gazi in tihotapljenja orožja iz Egipta predlagal izraelski premier Ehud Olmert. Mednarodne sile naj bi pomagale ustaviti naraščajoči vpliv Hamasa v Gazi, Hamas pa je sporočil, da bo take sile imel za okupatorje.

Abas razglasil izredne razmere