Svet
Leta 2015 je bilo 21,1 odstotka porodov v 169 državah izvedenih s carskim rezom. Foto: Reuters
Carski rez se pri porodu desetkrat pogosteje kot drugod po svetu izvaja v državah Latinske Amerike in Karibov. Foto: Reuters
Pred leti se je na Kitajskem s carskim rezom rodil dojenček, ki je tehtal 5,95 kilogramov. Foto: Reuters
Maroški zdravniki premikajo žensko iz Sirije po izvedenem carskem rezu, ki so ga izvedli v poljski bolnišnici v begunskem kampu Al Zaatari v Jordaniji. Foto: Reuters
Tudi v Braziliji se povečuje število porodov, ki so izvedeni s carskim rezom, leta 2015 jih je bilo 55,5 odstotka. Foto: Reuters

Dodaj v

Izvajanje carskih rezov je v nekaterih državah "alarmantno pogosto"

Več carskih rezov na zasebnih klinikah kot v javnih bolnišnicah
18. oktober 2018 ob 06:46
London - MMC RTV SLO

Izvajanje carskih rezov se je v zadnjih 15 letih po svetu podvojilo, v nekaterih državah je stanje "alarmantno", opozarja raziskava medicinske revije The Lancet. Odstotek carskih rezov tudi v Sloveniji počasi, a vztrajno narašča.

Ugledna medicinska revija Lancet je objavila prvi del tridelne raziskave: Optimiziranje carskih rezov: globalna epidemiologija in razlike v izvajanju carskih rezov (2018), v katero je vključila javno dostopne podatke za leto 2015 iz 169 držav. Ugotovila je določene smernice pri izvajanju carskih rezov in predvsem velike razlike pri izvajanju tega kirurškega posega med bogatimi in revnejšimi državami.

Raziskava navaja, da je bilo od 140,6 milijona porodov v obravnavanih državah 29,7 milijona (21,1 odstotka) izvedenih s carskim rezom, še leta 2000 jih je bilo 12,1 odstotka ali 16 milijonov na 131,9 milijona rojstev. Carski rez se pri porodu desetkrat pogosteje izvaja v državah Latinske Amerike in Karibov (44,3 odstotka) kot recimo v državah zahodne in osrednje Afrike, kjer so istega leta izvedli 4,1 odstotka porodov s kirurškim posegom.

V Dominikanski republiki, Braziliji, Egiptu in Turčiji porodni operativni poseg izvedejo pri več kot 50 odstotkih vseh rojstev – med njimi prednjači Dominikanska republika, v kateri je 58,1 odstotka porodov operativnih. Druga skrajnost je Sudan, v katerem se število giblje pri 0,6 odstotka, še huje je v podsaharski Afriki, kjer tega življenjsko nujnega medicinskega posega sploh ne izvajajo, saj nimajo ustreznega kadra.

Tudi v Sloveniji odstotek carskih rezov narašča
Med letoma 2000 in 2015 se je izvajanje carskega reza podvojilo v vzhodni Evropi in osrednji Aziji. "Tudi v Sloveniji odstotek carskih rezov počasi, a vztrajno narašča," je za MMC pojasnil Gorazd Kavšek, predstojnik KO za perinatologijo Ginekološke klinike.

Gre predvsem za primere poroda v medenični vstavi, starost porodnic, kronično bolnih nosečnic in porodnic, pa tudi pojava debelosti. "Trenutno največji delež elektivnih carskih rezov predstavljajo porodnice, ki so v preteklosti že imele carski rez," še pove sogovornik in doda, da je v Sloveniji med 15 in 20 odstotki porodov, izvedenih kirurško, "kar ocenjujejo kot optimalno … a temu vendar posvečamo vso pozornost".

Življenjski pomen carskih rezov
Sectio caesarea ali carski rez je operativna oblika poroda, ki rešuje življenje ženske in otroka, če je med porodom ali že v nosečnosti zaznan medicinskih vzrok, da je ogroženo življenje ali zdravje porodnice oziroma otroka. Kirurški rez je izveden v spodnjem delu trebuha porodnice v splošni ali regionalni anesteziji, kirurg pa novorojenčka izvleče skozi steno maternice in trebušno steno.

Obstajajo tri vrste carskih rezov: elektivni (na željo matere oziroma iz nemedicinskih razlogov), načrtovani (iz medicinskih razlogov, kot recimo: nepravilna lega ploda, zdrs popkovnice, ločitev posteljice pred rojstvom, posteljica prekriva maternični vrat, prevelika glavica ploda, ogroženo stanje otroka, anomalije ploda) in nujni (zaradi komplikacij med porodom).

Neupravičenost posega
Carski rez v Sloveniji se ne opravlja na željo nosečnice, kot v nekaterih državah - ravno v takem primeru zdravniki opozarjajo na neupravičenost posega.

"Še vedno velja, da je vaginalni porod najbolj varen in zdrav način rojevanja," opozori Kavšek. "Mnoge študije zadnjih let samo potrjujejo tisto, kar v resnici vemo že ves čas. Za pravilno delovanje hormonskih, imunoloških in drugih mehanizmov, ki pomembno in dolgoročno vplivajo na kakovost posameznikovega življenja, je nedvomno pomemben tudi način poroda, v korist normalnega vaginalnega poroda."

Več carskih rezov na zasebnih klinikah
Avtorji raziskave revije Lancet ugotavljajo, da se je izvajanje carskega reza v zadnjih 30 letih zvišalo na od 10 do 15 odstotkov, kar je tudi optimalno. "Kljub temu," pa opozarjajo, "ni dokazov, da carski rez, ki je izveden v več kot 20 odstotkih rojstev, izboljšuje perinatalno (zdravstveno varstvo nosečnice, človeškega ploda, porodnice in novorojenčka, op. p.) ali neonatalno stanje populacije (prve štiri tedne po rojstvu, op. p.)." Prav tako opažajo, da je več carskih rezov izvedenih na zasebnih klinikah kot v javnih bolnišnicah.

Svarilo WHO-ja pred epidemijo carskih rezov
Opozorilo pred "epidemijo carskih rezov" in nove smernice je na začetku letošnjega leta že drugič podala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki poziva, da države ne bi izvedle več kot 15 odstotkov vseh porodov s carskim rezom na leto.

"V nekaterih primerih takšne smernice podpira sam zdravstveni sistem. V Braziliji je brezplačni javni zdravstveni sistem slabše kakovosti, zato pogosto nosečnicam, ki si ne morejo privoščiti oskrbe na zasebnih klinikah, priporočajo poseg, da gredo čim hitreje skozi sistem," je za BBC dejala profesorica Jane Sandall z londonske univerze za sociologijo in zdravje žensk King's College London.

Profesorica Sandall še pojasni, da se primeri razlikujejo od države do države, od bogatih mestnih središč do revnega podeželja: "Na Kitajskem, kjer primanjkuje babic, imajo nosečnice premalo pregledov, kar ne pomeni le, da nimajo opravljenih nujnih zdravniških pregledov, ampak tudi to, da primanjkuje strokovne pomoči pri porodih."

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
mihaing
# 18.10.2018 ob 07:29
No ja, pa naj jaz javno delim zgodbo pri mojem sedaj 5 let starem otroku: Bil je pred porodom obrnjen z ritko navzdol in v LJ niso hoteli narediti carskega reza, ker pravijo, da bi pa MOGOČE le šlo brez tega. Vprašal sem kaj je to mišljeno pod mogoče in pravijo, da bi se lahko zgodilo, da mu polomijo/spahnejo kolke. Če nebi imel s seboj nosečo ženo bi fizično obračunal z porodničarjem. Prisežem da bi!!!

Z napotnico sva odšla v Brežice kjer so naredili carski rez po želji pacienta in po pametni logiki zdravnika. Otrok je super zdrav in brez težav. Pohvalno, da imamo vsaj na izbiro v katero porodnišnico lahko oddideš.porodnišnico
model_kva
# 18.10.2018 ob 07:31
Žal bo zaradi same genetike tega vedno več.
Zakaj? Včasih bi otrok matere s preozkim medeničnim med porodom umrl in geni za ozek se ne bi prenašali naprej. Danes pa tak otrok normalno preživi, ima naprej potomce s partnerjem ki ima mogoče podobne gene in stvar gre naprej.

Seveda to ne pomeni, da bi morali puščati matere in otroke umirat. Ampak dolgoročno se nam glede tega najbržne piše dobro....

(drugač pa ja, sem prebral članek in poudarja predvsem nemedicinske razloge)
hepan
# 18.10.2018 ob 07:25
Mislim, da je bila v primeru iz Postojne krivda jasna
tktktk
# 18.10.2018 ob 08:51
Toliko besed o alarmanten stanju, nobene pa o tem, zakaj je carski rez škodljiv. MMC, malo bolj se pa lahko potrudite.
ginza
# 18.10.2018 ob 08:50
Včasih bi otrok matere s preozkim medeničnim med porodom umrl in geni za ozek se ne bi prenašali naprej.

Pozabljaš, da so včaih matere rojevale po 15 otrok in če je prišlo do komplikacije, je bilo "ozko medenično dno" lahko samo eden od razlogov, pa še to ni imelo veze z "geni", ampak predvsem s pomanjkanje D vitamina, zaradi česar so imele deformirano medenico. Poleg tega se je za nosečnice včasih zelo slabo skrbelo, v bistvu se ni skrbelo. Morale so opravljati težka fizična dela do poroda in potem takoj po porodu, nihče se ni ubadal z njimi. Največkrat so izkrvavele, ali je prišlo do okužbe, pred, med ali po porodu, slabe higienske razmere, tudi slaba higiena samih zdravnikov oz. tistih, ki so ženskam pomagali pri porodu, slaba prehrana, bolezni itd.
ANUŠKA
# 18.10.2018 ob 08:22
Nosečnost in porod se premnogokrat pojmuje kot bolezen, psihira se starše, to je odraz celotne družbe (tudi mišljenje, kako se bo nosečnica zredila), da je pri porodu bolečina prisotna, se marsikatera ustraši.
Vse, kar se tiče rojevanja, se je premaknilo po 30. letu starosti oz. 35. letu starosti, zato tudi večji strah nosečnic glede naravnega poroda, kaj se lahko zgodi.

Pietetnik, se strinjam.
firtoh
# 18.10.2018 ob 07:33
Med leti 2000-2010 je bilo pri nas nenormalno veliko carskih rezov,ker mlade mamice niso hotele bolečih porodov, ne pa zaradi anamneze. Potem pa je zavarovalnica rekla stop.Je pa zdaj skoraj vsak drug porod z epiduralno.
paraBellum
# 18.10.2018 ob 10:29
Simon3333

# 18.10.2018 ob 09:02
Razen to, da carski rezi perdstavljajo nezanemarlji strošek, nisem zasledil nobenega specifičnega argumenta, ki bi dokazoval pozitivne učinke naravnega poroda na otroka, ki jih pri carskem rezu ni. Pač tudi komentar "ljudje se ne ve zavedajo, kako prepleten je razvoj s porodom, stikom z materino floro..." je njabrž osnovan na nekem osebnem mnenju in ni podprt s kakšnimi logičnimi argumenti razen to, "da je naravno zmeraj boljše".


Pri carskem rezu so poškodba tkiv bistveno večja kot pri naravnem porodu (če ta poteka brez komplikacij). Zaradi tega je tudi okrevanje daljše ter daljša oskrba v porodnišnici. Pri carskem rezu je tudi večkrat problem pri vzpostavitvi dojenja. Logika, ki narekuje omejevanje carskih rezov na nujne primere ni neka modna muha, ampak izhaja iz dejstva, da kirurški posegi niso šala in pustijo posledice.
NOPCBS
# 18.10.2018 ob 11:40
Simon3333
Razen to, da carski rezi perdstavljajo nezanemarlji strošek, nisem zasledil nobenega specifičnega argumenta, ki bi dokazoval pozitivne učinke naravnega poroda na otroka, ki jih pri carskem rezu ni. Pač tudi komentar "ljudje se ne ve zavedajo, kako prepleten je razvoj s porodom, stikom z materino floro..." je njabrž osnovan na nekem osebnem mnenju in ni podprt s kakšnimi logičnimi argumenti razen to, "da je naravno zmeraj boljše".

No izvoli argumente (ki so sicer bili omenjeni celo v citatu mojega komentarja!!!) in ja nekateri osebno mnenje oblikujemo na znanstvenih dognanjih ne komfortnih trendih:

med vaginalnim porodom se tekocina iztisne iz novorojenckovih pljuc, zato imajo tako rojeni manj problemov z dihanjem
KLIK

ob vaginalnem porodu plod/novorojenec potuje skozi porodni kanal in pride v stik z materino floro ("dobrimi bakterijami") ki izboljsajo njegov imunski odziv in prebavni trakt
KLIK
KLIK

mati ima veliko hitreje stik z otrokom in ga lahko prej tudi doji in ja te prve ure in dnevi so najpomembnejsi

KLIK
KLIK

in obicajno je omejitev stevila otrok najvec 3 s carskim rezom
miškolinka
# 18.10.2018 ob 10:12
"Nekdaj so nas učili, da je mogoče narediti največ 3 carske reze (zaradi takšne oblike maternice). To pomeni, da tudi malo omejujemo število porodov tistim, ki si želijo več je število otrok. "

Ja, to je res. Kolegica bo zdaj tretjič rodila s CR in ne bo več smela imeti otrok.
miškolinka
# 18.10.2018 ob 10:10
"Sicer pa so se dojenčki z medenično ustavo leta 1985 rojevali vaginalno brez kakršnih koli zapletov, danes pa takoj CS. Od kje takšno nazadovanje?"

Ni res, kot je že nekdo prej napisal, je tveganje, da se pri tem poškodujejo noge - in to se je seveda dogajalo, poznam fanta (oz. moški, rojen v 80tih) - ima že celo življenje težave zaradi tega, ena noga ukrivljenja, že celo življenje šepa...
NOPCBS
# 18.10.2018 ob 07:52
pocasi ne bodo znali delati otrok drugace kot v epruvetah na umetnih posteljicah
pri prasicih jim je to ze uspelo

ljudje se ne ve zavedajo, kako prepleten je razvoj s porodom, stikom z materino floro...
drink_pink
# 18.10.2018 ob 07:46
Pri nas moras imeti ornk razlog, da ti naredijo carski rez.

Kolikor vem gre lahko vsakdo samoplačniško rodit s CS. Med drugim poznam primer, ko je šla ženska rodit s CS v 6.mesecu, ker se ni želela med nosečnostjo zrediti!
Sicer pa so se dojenčki z medenično ustavo leta 1985 rojevali vaginalno brez kakršnih koli zapletov, danes pa takoj CS. Od kje takšno nazadovanje?
paraBellum
# 18.10.2018 ob 10:53
luna med oblaki

# 18.10.2018 ob 10:42
Dvomim, da delajo zdravniki carske reze kar tako, zaradi lepšega. Carski rez je še vedno zahtevna operacija in z njo se rešuje zdravje novorojenčka in matere. Kolikor mi je znano, se ga opravi samo v res kritičnih primerih: napačna vstava otroka, predležeča posteljica ipd. ali če je kako drugače ogroženo življenje matere ali otroka.
Vsi vemo, da je naravni porod najboljši, ampak včasih enostavno ne gre drugače. Boljše je narediti carski rez, kot pa predolgo čakati in potem izpeljati porod na vakum npr. ko lahko pride pri novorojenčku tudi do težkih poškodb glave.
Me pa čudi, zakaj je toliko carskih rezov v Latinski Ameriki.


V nekaterih državah je vsak drug otrok rojen s carskim rezom. To sigurno ne more biti upravičeno iz medicinskih razlogov. Ali obstajajo tako velike fiziološke razlike med državami. Močno dvomim...
luna med oblaki
# 18.10.2018 ob 10:42
Dvomim, da delajo zdravniki carske reze kar tako, zaradi lepšega. Carski rez je še vedno zahtevna operacija in z njo se rešuje zdravje novorojenčka in matere. Kolikor mi je znano, se ga opravi samo v res kritičnih primerih: napačna vstava otroka, predležeča posteljica ipd. ali če je kako drugače ogroženo življenje matere ali otroka.
Vsi vemo, da je naravni porod najboljši, ampak včasih enostavno ne gre drugače. Boljše je narediti carski rez, kot pa predolgo čakati in potem izpeljati porod na vakum npr. ko lahko pride pri novorojenčku tudi do težkih poškodb glave.
Me pa čudi, zakaj je toliko carskih rezov v Latinski Ameriki.
pohorjezeleno
# 18.10.2018 ob 08:32
Splošno znano je, da bolje situirane porodnice hodijo čez mejo v Avstrijo v zasebno kliniko na carske reze. Pa ne iz zdravstvenih razlogov...
wisan
# 18.10.2018 ob 10:02
Nemški mediji so že pred dvemi leti opozorili, da je v Nemčiji že več porodov s CR kot pa natur. Razlog pa ni medicinski ( ker je CR primernejši ), temveč en in edini: po veljavnem ceniku zdravstene zavarovalnice, se za CR plača veliko več, kot pa sicer, pač režejo.
Ceniki storitev, zdravil,...., je pa itak eden glavnih problemov zdravstvenega sistema - omogoča nepotrebno trošenje javnega denarja.
Tetameta
# 18.10.2018 ob 08:41
V dolocenih drzavah in tudi ze pri nas zenske zahtevajo carski rez ker se bojijo poroda, bolecine itd...
Malo pa mora boleti, da sploh veš, da je bil porod :)
Drugače pa...smejalni plin je zakon...
firtoh
# 18.10.2018 ob 07:45
pero-perica
Tudi v Perziji( Isfahan10.st-11.st.n.s) so izvajali carske reze,medtem ko so pri nas zdravili s pijavkami in molitvijo
melanholik
# 18.10.2018 ob 11:30
No ja, pretiravat pa tudi ni treba. V večini razvitih držav, vključno s Slovenijo, mislim da se kar držimo medicinskih indikacij in se sekcij ne dela po nepotrebnem. Mogoče kak sporadičen primer in to je to. Drži pa, in to je tudi tu izpostavljeno, da je to mnogo večji problem v nekaterih drugih delih sveta.
Aja, in govorjenje o naravnosti oz. nenaravnosti je precej deplasirano. Naravno je še marsikaj drugega. Tu je treba govoriti o varnosti in verjetnosti komplikacij. In glede tega je v VEČINI primerov naravni porod še vedno superioren carskemu rezu. Ne pa vedno, jasno.
zeus-zengg
# 18.10.2018 ob 11:20
Svarilo WHO-ja pred epidemijo carskih rezov
Opozorilo pred "epidemijo carskih rezov" in nove smernice je na začetku letošnjega leta že drugič podala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO)
-------------
svarilo je jasno in verjetno tudi umestno . Razen redkih primerov , ko bi drugače prišlo do življensko nevarnih komplikacij tako za otroka kot za mater se ,,moda ,, carskih rezov res ne bi smela širiti . Največkrat posledice naših protinaravnih ravnanj začutimo šele , ko je ali prepozno ali pa jih ne želimo povezovati s pravimi vzroki ....
Kvantni mehanik
# 18.10.2018 ob 07:32
Nisem šel globlje od pregleda vgnezdene ikonografike, ampak tule nekaj smrdi. Za ZDA je naveden delež porodov z operativnim posegom 32,9% in za Brazilijo 55,5%, tj. zelo natančno. Po drugi strani pa je ocena za Kitajsko 4-62%, se pravi, da je širina intervala prek 50%, razmerje med najvišjo in najnižjo možno oceno pa prek 15 (!!!). Kakšni podatki so to? Ali so sploh primerljivi? Glede na to, da gre za prestižno revijo s področja medicinskih znanosti, bi težko verjel, da so avtorji v članek vkomponirali takšne flope, verjetno je nekaj narobe z ikonografiko.
melanholik
# 18.10.2018 ob 10:30
miškolinka
# 18.10.2018 ob 10:10
Prijavi neprimerno vsebino
"Sicer pa so se dojenčki z medenično ustavo leta 1985 rojevali vaginalno brez kakršnih koli zapletov, danes pa takoj CS. Od kje takšno nazadovanje?"

Ni res, kot je že nekdo prej napisal, je tveganje, da se pri tem poškodujejo noge - in to se je seveda dogajalo, poznam fanta (oz. moški, rojen v 80tih) - ima že celo življenje težave zaradi tega, ena noga ukrivljenja, že celo življenje šepa...

Ma ja, to je malo tako. Seveda gre tudi vaginalno, možnost zapletov kaj obstaja. Kaj je bolj varno od česar drugega, je pa spet stvar presoje.
Čeprav bi pa eno stvar vendarle rekel. Tu v komentarjih se non stop pojavljajo neki zapisi o komplikacijah ob "siljenju" z vaginalnim porodom. Glejte, komplikacije se dogajajo tudi ob CR. Še več jih je. Sploh kaka ruptura maternice zna biti zelo zabavna zadeva. Tako da, to, da je nekdo rodil vaginalno, pa je prišlo do zapletov, nikakor ne more biti argument za pogostejše opravljanje sekcij. Ker je možnost zapletov v obeh primerih, in v splošnem pri vaginalnem porodu manjša. Konkretno pa je seveda treba presojat od primera do primera.
seven7
# 18.10.2018 ob 08:21
V dolocenih drzavah in tudi ze pri nas zenske zahtevajo carski rez ker se bojijo poroda, bolecine itd...

Ceprav je naravni porod nekaj najbolj naravnega.

*normalno pa je da bi se carski rez uporbljal v urgentne namene in takrat ko se predvidijo tezave pri naravnem porodu
Geres*
# 18.10.2018 ob 07:13
No ja, ta clanek za Slovenijo ni ravno relevanten. Pri nas moras imeti ornk razlog, da ti naredijo carski rez. Se tako eni (se spomnite primera iz Postojne?) kljub napotnici z jasno oznako carski rez silijo zenske rodit po naravni poti. Vcasih se izide, vcasih pa ne (kriv pa kot po navadi nihce nic).
Bivši uporabnik
# 18.10.2018 ob 10:46
Influencerke pa res ne smejo trpeti bolečin ob naravnem porodu, kot tudi ne imeti razvlečenega portala, saj se s tem preživljajo.
paraBellum
# 18.10.2018 ob 10:42
@Simon3333

Podrobneje si tveganja povezana s carskim rezom lahko prebereš na linku:
link na wiki
whiipi
# 18.10.2018 ob 09:22
Sigurno ni prav da se carski rez povezuje z negativnim pomenom. Jst imam prijatejico, kjer sta pri prvem porodu skoraj oba umrla, ker so kar silili z naravnim porodom. Potem pa ko ji je ginekologinja pri drugem otroku povedala, da so podobne komplikacije je vztrajala. Na koncu so pristali, ampak so ji tako slabo vest nabija, da je brez veze.

Zenska, ki ima otroka s pomocjo carskega reza ni nic slabsa zenska ali mama. Seveda pa ce je vse normalno pa ne vidim razloga proti naravnem porodu. Samo da se v tega ne sili, tudi ko nastanejo komplikacije.
pietetnik
# 18.10.2018 ob 08:14
Carski rez je medicinski poseg.
Naravno rojstvo je najbolj naravno. Tudi ustvarja povezanost matere z otrokom... Vse to vpliva tudi kasneje na dojenje...
Simon3333
# 18.10.2018 ob 16:24
my bad... vzamem komentar nazaj :)
HOR
# 18.10.2018 ob 13:24
Tudi na tem področju se pokaže, da medicina kljub možnostim ni optimalna zaradi nemedicinskih vzrokov oziroma nizkega nivoja moralne kredibilnosti zdravnikov...
bilzerian
# 18.10.2018 ob 08:40
carski rezi se delajo tudi zato, da ženska tudi po porodu ostane ozka.....
Tomazzzinho
# 18.10.2018 ob 07:51
Zaskrbljujoče je, da na Kitajskem, 1,5 mrd ljudi primanjkuje ljudi (npr. babic). Pa ne morjo dost otrok spravit na svet po normalni poti. Res alarmantni. Še dobr, da imajo kirurgov dovolj, da delajo carske reze.
vest
# 19.10.2018 ob 14:07
mile
Carski rezi so res problem, če so neupravičeni. še večji problem so pa splavi. Uf, sem pozabil, to je v Sloveniji verbalni delikt, da me kakšna sufražetka ne toži!

Runkl
Matjaz84
# 19.10.2018 ob 11:08
Luknje so vse bolj ozke :)
Trubadur
# 18.10.2018 ob 11:44
iz muhe se dela slona...
glede na to, da gre tehnika s svetlobno hitrostvjo naprej je v 30letih zvišanje za 10-15% sploh ni veliko.. to je glede na razvoj zelo malo.

Neupravičenost posega
Carski rez se, tudi v Sloveniji, opravlja izključno v nujnih medicinskih primerih, spet v določenih državah na željo nosečnice – ravno v takem primeru zdravniki opozarjajo na neupravičenost posega.


Glede na to, da ima moja generacija stare otroke med 0-7let, lahko povem izkušnje, da zgoraj napisano NE drži. Pri nas so tako tolerantni, da se nosečnica sama odloči. Pa otrok potem nima herpesa.
Po mojem znanju Kavšek ne ve, kaj govori. Pač išče pozornost... primeren za kakšno drugo "smer" v bolnici, ne pa porodničarstvo.
juventina10
# 18.10.2018 ob 08:53
en otrok je imel ovito popkovino,drugi pa nepravilno lego ,v nobenem primeru niso opravili carskega,s tem pa tvegali poškodbo otroka.dve slavni slovenski mamici, sta imeli podoben primer, pa je carski seveda bil.
pietetnik
# 18.10.2018 ob 08:15
So pa zdravniki, ki najraje naredijo carski rez.
Nekdaj so nas učili, da je mogoče narediti največ 3 carske reze (zaradi takšne oblike maternice). To pomeni, da tudi malo omejujemo število porodov tistim, ki si želijo več je število otrok.

Medicina kljub vsemu ni vsemogočna!
MZ
# 18.10.2018 ob 07:45
Povečanje števila carskih rezov je baje močno povezana s spremembo načina prehrane. Weston Price je raziskoval primitivna plemena (pa tudi Eskime), ki niso imela težav, kot jih imamo mi in prišel do zaključka, da je za marsikatero težavo kriva ravno procesirana hrana. Zaradi te se tudi okostje ne formira več čisto pravilno, kar potem prinaša tudi razne težave.
mile952
# 19.10.2018 ob 11:42
Carski rezi so res problem, če so neupravičeni. še večji problem so pa splavi. Uf, sem pozabil, to je v Sloveniji verbalni delikt, da me kakšna sufražetka ne toži!
tupamaross
# 18.10.2018 ob 09:09
Ja, res je. Pri nas naš parlament prepogosto izvaja "carske reze"
na vseh področjih, ki pa so v glavnem neuspešni.
Simon3333
# 18.10.2018 ob 09:02
Razen to, da carski rezi perdstavljajo nezanemarlji strošek, nisem zasledil nobenega specifičnega argumenta, ki bi dokazoval pozitivne učinke naravnega poroda na otroka, ki jih pri carskem rezu ni. Pač tudi komentar "ljudje se ne ve zavedajo, kako prepleten je razvoj s porodom, stikom z materino floro..." je njabrž osnovan na nekem osebnem mnenju in ni podprt s kakšnimi logičnimi argumenti razen to, "da je naravno zmeraj boljše".
Kazalo