Kajenje marihuane je za rastafarijance nekaj popolnoma običajnega in celo sestavni del njihove religije. Foto: Reuters
Kajenje marihuane je za rastafarijance nekaj popolnoma običajnega in celo sestavni del njihove religije. Foto: Reuters
Rastafarijanec ob kajenju trave
Jamajka je glavna pridelovalka marihuane na Karibih. Foto: Reuters

Sedemčlanska vladna komisija raziskuje možnosti za spremembo karibskega zakona proti mamilom, zaradi katerega naj bi bila jamajška sodišča in zapori natrpani s primeri, vezanimi na marihuano.

"Pogovarjali smo se o tem, zdaj pa pripravljamo poročilo, ki ga bomo predstavili premierju," je povedal namestnik premiera Kenneth Baugh.

Prvi predlog splaval po vodi
Vladna komisija je sicer leta 2003 že priporočila legalizacijo marihuane v majhnih količinah za osebno rabo. A poslanci predloga niso sprejeli iz strahu, da bi zaradi uzakonitve te mehke droge izgubili ameriški certifikat proti mamilom. Države, ki ta certifikat izgubijo, namreč tvegajo gospodarske sankcije.

Po poročilu ameriškega State Departementa je Jamajka največja pridelovalka marihuane na karibskem območju in glavno razpečevalsko središče za ameriško tržišče.

Bliže božanstvu
Pripadniki rastafarijanskega gibanja, ki se je na Jamajki razvilo v 30. letih prejšnjega stoletja kot odgovor na zatiranje temnopoltih, že dolgo lobirajo za uzakonitev marihuane, za katero trdijo, da jih približuje božanstvu.

Po vsem svetu naj bi bilo okoli 700.000 rastafarijancev, od katerih jih večina živi na 2,6-milijonski Jamajki.

Marihuana ali kanabis je sicer po večini držav prepovedana, so pa izjeme ali delne omejitve - raba v majhnih količinah je tako, denimo, dovoljena na Nizozemskem, Danskem, v Bangladešu in Kanadi, celo v ZDA pa ga ponekod dovoljujejo v medicinske namene.

K. S.