Slovenski premier je pred svetovnim občinstvom spregovoril o katastrofi, ki je prizadela Slovenijo. Foto: EPA
Slovenski premier je pred svetovnim občinstvom spregovoril o katastrofi, ki je prizadela Slovenijo. Foto: EPA

Samo skupaj lahko končamo podnebne spremembe, preden te pokončajo človeštvo.

Janez Janša
Ban Ki Mun
Ban Ki Mun je izrazil 'osuplost' zaradi izredne počasnosti glede sklepanja dogovorov o podnebnih spremembah. Foto: Reuters
Suša v Avstraliji
Suše, poplave, huda neurja, visoke temperature - z vsem tem se spopadajo ljudje povsod po svetu. Foto: Reuters
Srečanje o podnebnih spremembah

V ospredju srečanja s turškim premierjem Tayyipom Erdoganom je bilo slovensko predsedovanje EU-ju v prvi polovici prihodnjega leta, govorila pa sta tudi o Janševem obisku Turčije novembra. Premierja, ki ga v New Yorku spremlja zunanji minister Dimitrij Rupel, čaka še nekaj dvostranskih srečanj; že jutri bo s srbskim predsednikom Borisom Tadićem govoril o statusu Kosova.

Janša je pred dnevi predsednikom držav in vlad držav članic EU-ja poslal pismo v zvezi s Kosovom: Njegova vsebina bo tudi tema pogovora s Tadićem.

Slovenija vključena v misijo ZN-a in EU-ja?
Potem ko je Varnostni svet odobril napotitev mešanih sil ZN-a in EU-ja v Čad in Srednjeafriško republiko, kjer bodo varovali civiliste, je Janša dejal, da je Slovenija izrazila pripravljenost za sodelovanej v misiji, vendar pa je opozoril na omejenost z zmogljivostmi.

Konferenca o podnebnih spremembah
Janša se je udeležil tudi konference ZN-a o podnebnih spremembah, kjer je poudaril, da so te največji svetovni izziv, in spregovoril o nedavnih poplavah v Sloveniji. Slovenski premier je s predsednikom Vzhodnega Timorja in z Nobelovim nagrajencem Josejem Ramosom Horto predsedoval okrogli mizi o vplivu tehnologije na segrevanje ozračja ter predstavil stališča Slovenije in EU-ja. Dejal je, da je podnebne spremembe povzročila tehnologija, a da je ta tudi edina rešitev, zaradi nedavnih poplav v Sloveniji pa je izrazil mnenje, da nikjer na planetu nismo varni pred negativnimi učinki podnebnih sprememb.

Premier je svetovnim voditeljem povedal, da so hude nevihte močno prizadele državo in povzročile izgubo življenj, uničenje hiš in cest in da bo Slovenija potrebovala veliko pomoči, da bo sanirala povzročeno škodo. "V krizi še posebej cenimo vrednost prijateljstva. Slovenci sprejemamo izraze sožalja in solidarnosti z iskreno hvaležnostjo," je še dodal Janša.

Janša je opozoril, da bodo največ škode zaradi podnebnih sprememb in segrevanja ozračja imele države v razvoju, pa čeprav niso prispevale k povečevanju teh težav, in da jim je treba pomagati. Povedal je, da se je treba podnebnim spremembam prilagajati in da je Evropska unija že sprejela nove pobude za iskanje rešitev za zgodnje ukrepanje.

Glavni krivci za podnebne spremembe bi morali pomagati
Že pred zasedanjem je Janša v izjavi za slovenske medije napovedal, da bo poudaril pravično porazdelitev bremena skupne akcije. "Tisti, ki so bolj prispevali k spremembam in negativnim učinkom, imajo tudi večje možnosti, da sodelujejo v boju proti njim, in morajo tudi več prispevati," je dejal in dodal, da resnega uspeha v realnem času brez sodelovanja najbolj razvitih držav ni mogoče pričakovati.

Pobudnik razprave o podnebju Ban Ki Mun
Srečanje o podnebnih spremembah je potekalo pred zasedanjem Generalne skupščine na pobudo generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna, vrha v New Yorku pa so se udeležili predstavniki 150 držav. Ban Ki Mun je pred zasedanjem izrazil upanje, da bo razprava dala temelje za decembrsko okolijsko konferenco ZN-a na Baliju, kjer bodo govorili o novem svetovnem sporazumu o podnebnih spremembah, ki naj bi po letu 2012 nadomestil kjotski protokol. Po mnenju Ban Ki Muna se trenutno stanje glede okolja ne sme vleči v nedogled, zato je čas za odločno ukrepanje.

Ban: ZN mora biti glavni forum za pogajanja o podnebnih ukrepih
Srečanje je sicer odprl generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je v svojem govoru izrazil prepričanje, da so prav podnebne spremembe tisto vprašanje, ki določa našo dobo, in razvitim državam pripisuje odgovornost, da stopijo na čelo svetovnega boja pri segrevanju ozračja. "Podnebne spremembe bodo določale tudi svetovno dediščino, ki jo zapuščamo prihodnjim generacijam. Znanje, potrebno za ukrepanje, imamo, nimamo pa časa," je poudaril Ban.

Bush s svojim srečanjem
Na vrhu ni bilo ameriškega predsednika Georgea Busha. Ta bo v četrtek in petek priredil srečanje 16 držav, ki so največje onesnaževalke okolja, sta pa namesto Busha nastopila kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger in nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore.

Schwarznegger je na vrhu pozval, da morajo tako revne kot bogate države zgladiti vse spore in se s skupnimi močmi bojevati proti podnebnim spremembam. Schwarzenegger je zmanjšanje toplogrednih izpustov postavil za enega ključnih ciljev svoje politike. "Ni pomembno, kdo je odgovoren za preteklost, ne smemo se več ozirati h kjotskemu protokolu."

C. R.

Samo skupaj lahko končamo podnebne spremembe, preden te pokončajo človeštvo.

Janez Janša
Srečanje o podnebnih spremembah