Japonska si še vedno ni opomogla od katastrofalnega potresa pred slabim mesecem, ko jo je zadel močan popotresni sunek. Foto: EPA
Japonska si še vedno ni opomogla od katastrofalnega potresa pred slabim mesecem, ko jo je zadel močan popotresni sunek. Foto: EPA
Japonska
Tudi v jedrski elektrarni Onagava so odkrili odtekanje vode, a oblasti zatrjujejo, da sevanje ni povečano. Foto: Reuters
Nov potres na Japonskem

Za četrtkov potres, ki je imel moč 7,1 stopnje po Richterjevi lestvici, seizmologi predvidevajo, da je bil popotresni sunek po uničujočem potresu, ki je Japonsko stresel 11. marca. To je bil najmočnejši popotresni sunek, njegovo žarišče pa je bilo v globini okoli 40 kilometrov, približno 66 kilometrov od mesta Sendaj in 330 kilometrov od prestolnice Tokio.

Smrtne žrtve je potres zahteval v prefekturah Mijagi in Jamagata, zaradi potresa je zagorelo na najmanj treh lokacijah, japonski mediji poročajo tudi o 13 primerih uhajanja plina, ponekod pa je zastal železniški promet. V potresu so bile poškodovane številne stavbe, več kot tri milijone gospodinjstev je ostalo brez elektrike, prekinjene pa so bile tudi telefonske povezave. Po potresu so oblasti izdale opozorilo pred cunamijem, a so ga uro in pol pozneje preklicale.

Tudi iz jedrske elektrarne Onagava izteka voda
Tohoku, operater jedrske elektrarne Onagava v prefekturi Mijagi, je sporočil, da so v jedrski elektrarni Onagava, ki stoji nedaleč stran od zelo poškodovane nuklearke Fukušima, ugotovili, da iz bazenov z izrabljenim gorivom v prvem in drugem reaktorju ter iz drugih delov objekta izteka voda, kljub temu pa v okolici jedrske elektrarne niso zaznali povečanega radioaktivnega sevanja.

Na tleh vseh treh reaktorskih stavb so našli razlito vodo, vse skupaj naj bi je bilo okoli 3,8 litra. Na osmih lokacijah v elektrarni so ugotovili odtekanje vode, med drugim tudi v reaktorskih stavbah, v stavbi, kjer je turbina tretjega reaktorja, pa so zaznali poškodbo naprave za nadzor tlaka v stavbi. Elektrarna je izgubila tudi tri od štirih zunanjih električnih priključkov, zato so morali začasno ustaviti delovanje hladilnega sistema za bazene z izrabljenim gorivom.

Tokratni potres ni vplival na Fukušimo
Zadnji potres naj ne bi vplival na jedrsko elektrarno Fukušima, kjer se še vedno spopadajo z odtekanjem radioaktivne vode in povečanim sevanjem. Na začetku tedna so v morje začeli spuščati nizko radioaktivno vodo, s čimer želi operater elektrarne TEPCO narediti prostor za močno kontaminirano vodo, delavcem pa je v sredo uspelo zajeziti odtekanje visoko radioaktivne vode v morje skozi razpoko v enem izmed reaktorjev.

Kitajsko skrbi iztekanje v morje
Kitajska je kot sosednja država izrazila zaskrbljenost zaradi izpuščanja radioaktivne vode v morje. Kitajsko zunanje ministrstvo upa, da bo Japonska "v skladu z mednarodno zakonodajo sprejela ustrezne ukrepe za zaščito morskega okolja", od japonskih oblasti pa pričakuje natančno obveščanje o razmerah.

Japonski mediji so poročali, da naj bi vlada razmišljala, da bi območje za evakuacijo okoli Fukušime razširila še čez trenutni 30-kilometrski pas, a podrobnosti odločitve še niso znane.

Hrana iz okolice Fukušime naj bi bila varna
Japonske oblasti so sporočile, da bodo odpravile nekatere omejitve glede živil iz okolice poškodovane jedrske elektrarne Fukušima, ki so jih uvedli zaradi strahu pred radioaktivno kontaminacijo. Tiskovni predstavnik vlade Jukio Edano je pojasnil, da bodo ukinili prepoved prodaje in izvoza mleka iz prefekture Fukušima ter špinače in zelenjave kakina iz prefekture Gunma, saj ta živila izpolnjujejo zahteve za odpravo omejitev.

Po težavah v Fukušimi je več držav prepovedalo uvoz živil iz prizadetih delov Japonske, med njimi tudi Indija, ki pa je prepoved že odpravila. Kljub temu je indijska vlada sporočila, da bo država ob pošiljkah hrane še vedno zahtevala potrdila o tem, da pridelki niso kontaminirani z radioaktivnimi snovmi.

Nov potres na Japonskem