Po potresu 11. marca je Japonsko prizadel silovit cunami, v katerem je umrlo ali je pogrešanih okoli 28.000 ljudi. Foto: Reuters
Po potresu 11. marca je Japonsko prizadel silovit cunami, v katerem je umrlo ali je pogrešanih okoli 28.000 ljudi. Foto: Reuters

Epicenter potresa je bil približno 118 kilometrov severno od Fukušime in 40 kilometrov od obale prefekture Mijagi. Tla so se tresla približno minuto, potres pa je bil tako močan, da so se zamajale stavbe tudi v Tokiu, ki je od epicentra oddaljen 265 kilometrov. Sprva so poročali, da bi bil popotresni val lahko visok do dveh metrov.

Japonske oblasti so prebivalstvu, ki živi na območjih, kjer je bilo izdano opozorilo pred cunamijem, ukazale, naj zapustijo obalna območja in se pomaknejo na višje predele. Isto območje sta 11. marca opustošila potres in cunami, ki mu je sledil.

Družba TEPCO, ki upravlja poškodovano jedrsko elektrarno Fukušima, je sporočila, da po najnovejšem potresu na nuklearki, iz katere so evakuirali delavce, ni nobenih nepravilnosti. Prizadevanja za ohladitev reaktorjev 1, 2 in 3 se nadaljujejo. Tudi iz jedrskih elektrarn Onagava in Ibaraki so sporočili, da po potresu niso opazili nepravilnosti.

Potresu 11. marca z magnitudo 9 stopnje je sledilo na stotine popotresnih sunkov, le redki pa so bili močnejši od magnitude 7.