Šinzo Abe je v letu dni na oblasti obiskal vseh deset članic Adeana. Foto: EPA
Šinzo Abe je v letu dni na oblasti obiskal vseh deset članic Adeana. Foto: EPA
Vrh se bo zaključil v nedeljo. Foto: EPA

Z velikodušno ponudbo želi Japonska pridobiti Asean na svojo stran v ozemeljskem sporu s Kitajsko. "Skupaj z Aseanom želim zgraditi prihodnost Azije, kjer bodo nagrajeni zakoni, ne pa moč, pravila in ljudje, ki trdo delajo, kar bo vodilo v družbo blaginje z vzajemnim spoštovanjem," je dejal japonski premier.

Abe, ki je v letu dni, odkar je prevzel oblast, obiskal vseh deset članic Aseana, je očitno ciljal na spor s Kitajsko glede nenaseljenega otočja v Vzhodnokitajskem morju. Razmere so se še zaostrile, ko je Kitajska pretekli mesec na Vzhodnokitajskem morju, vključno s spornimi otoki, razglasila območje zračne obrambe.

Peking od vseh letal, ki vstopijo v območje, zahteva, da predložijo načrt poleta in upoštevajo navodila kitajskih oblasti. Poznavalci razmer menijo, da je samo še vprašanje časa, kdaj bo Kitajska območje zračne obrambe razglasila tudi nad Južnokitajskim morjem, kjer je v sporu z vsemi okoliškimi državami.

Prosto gibanje po nebu
Japonska in države Aseana so se na srečanju dogovorile, da bodo zagotovile prosto gibanje po nebu. Kot je pojasnil Abe, so se dogovorili za "okrepitev sodelovanja za zagotovitev svobode preletov in varnost civilnega letalstva". Abe je dejal, da je japonska pomoč v vrednosti 20 milijard dolarjev mišljena v širšem kontekstu.

"Na tem vrhu želim razpravljati o odnosih med Japonsko in Aseanom v kontekstu mednarodne skupnosti in ne samo dvostranskih odnosov," je poudaril. Ob tem je izrazil upanje, da bodo sprejeli srednje- in dolgoročno vizijo, s katero bi določili način sodelovanja med Japonsko in Aseanom v prihodnosti.

Opazovalci menijo, da bo japonski poziv naletel na ugoden odziv v vsaj štirih članicah Aseana, ki so prav tako vpletene v ozemeljske spore s Kitajsko - Filipini, Vietnam, Malezija in Brunej. Organizacija, v kateri so še Kambodža, Indonezija, Laos, Mjanmar, Singapur in Tajska, se sicer izogiba odprtim sporom s Kitajsko, katere gospodarstvo je ključnega pomena za celotno regijo.