Reševalno akcijo otežujejo zahtevni vremenski pogoji. Foto: Reuters
Reševalno akcijo otežujejo zahtevni vremenski pogoji. Foto: Reuters

Reševalna akcija še poteka. Plaz se je sprožil v ponedeljek zjutraj. Posledice nesreče bi lahko bile še hujše, saj je bila na območju skupina 70 dijakov in učiteljev. Mediji poročajo, da je 30 ljudi poškodovanih, od tega sta dva v kritičnem stanju. Dijaki sedmih šol so bili na smučišču približno 160 kilometrov severno od glavnega mesta Japonske na planinarjenju.

V okolici mesta Nasu, kjer je več smučišč, je v zadnjih dneh zapadlo veliko snega, izdana pa so bila tudi opozorila glede nevarnosti plazov. Reševalno akcijo otežujejo vremenske razmere. Reševalni helikopterji imajo veliko težav doseči prizorišče nesreče. Z nedelje na ponedeljek je zapadlo 30 centimetrov novega snega, kar ob že tako slabem vremenu povzroča dodatne težave. Zaradi otoplitve je nevarnost novih plazov.

Reševalci so dejali, da se na tem območju enkrat ali dvakrat na leto sprožijo plazovi, vendar še nikoli niso bili tako veliki. Japonske oblasti po navadi žrtev ne razglašajo za mrtve, dokler zdravniki ne podajo uradnega obvestila.