Več kot 40 let je bila jedrska energija ključna pri oskrbi Japonske z elektriko. Foto: Reuters
Več kot 40 let je bila jedrska energija ključna pri oskrbi Japonske z elektriko. Foto: Reuters
Fukušima
Na Japonskem je 18 jedrskih elektrarn s skupno 57 delujočimi reaktorji. V Fukušimi Daiči so bili ob cunamiju uničeni 4 od šestih tamkajšnjih reaktorjev. Ob tem je trenutno na Japonskem tudi zaustavljena gradnja petih novih reaktorjev. Foto: EPA
Japonska brez jedrske energije

Po katastrofalni nesreči v Fukušimi Daiči, kjer se je 11. marca lani po silovitem potresu in cunamiju zgodila druga najhujša civilna jedrska nesreča v zgodovini, so na Japonskem ukazali preventivno zaustaviti vse jedrske elektrarne.

Uradno gre za redno vzdrževanje, a dejansko vseh 57 delujočih reaktorjev v 18 jedrskih elektrarnah po vsej državi testirajo, ali zdržijo silovite potrese in morebitne cunamije. Kljub obsežnemu varnostnemu preizkušanju niso po nesreči znova zagnali še nobenega reaktorja, saj morajo v to po novem privoliti tako lokalne oblasti kot prebivalstvo.

Pred nesrečo 30 odstotkov jedrske elektrike
Po letu 1970 je tako Japonska prvič ostala brez elektrike, pridobljene v jedrskih elektrarnah, pri čemer so še lani pred nesrečo v Fukušimi kar 30 odstotkov vse elektrike dobivali iz jedrskih reaktorjev.

V središču Tokia se je zbralo več kot pet tisoč ljudi, ki so pozdravi ta trenutek, komentatorji in analitiki pa že ugotavljajo, da če 128 milijonom Japoncev uspe preživeti poletje, ko se tradicionalno porabi največ elektrike, se bo močno povečal pritisk javnosti, da se država v celoti odpoved jedrski energiji.

Strah pred poletnimi izpadi elektrike
Vlada je prebivalstvo že opozorila na prihajajoče električne mrke, industrija, ki si še ni povsem opomogla po lanskemu potresu in cunamiju, pa opozarja na nove izpade proizvodnje, če ne bo zadosti elektrike. Japonska je izgubljeno elektriko iz JEK-ov nadomestila z močno povečano proizvodnjo elektrike v plinskih elektrarnah, znova so v omrežje vključili vse že zaprte elektrarne, ki so jih ohranili za nujne primere, kot je tokratna kriza po jedrski nesreči v Fukušimi.

Gospodarstvo svari pred popolno energetsko odvisnostjo Japonske, saj država nafto in plin v celoti uvaža iz tujine. V letu 2011 so Japonci uvozili 18 odstotkov več zemeljskega plina kot v letu 2010, pri čemer pa je bil račun višji kar za 52 odstotkov. "Trajno zaprtje reaktorjev ni mogoče za Japonsko, saj bo tako manj zaposlenih in gospodarstvo se bo znova skrčilo," svari profesor Takeo Kikava iz univerze Hitocubaši.

Japonska brez jedrske energije