Kot vse kaže, bo Japonsko od ponedeljka naprej vodil Jukio Hatojama, predsednik demokratske stranke. Foto: EPA
Kot vse kaže, bo Japonsko od ponedeljka naprej vodil Jukio Hatojama, predsednik demokratske stranke. Foto: EPA
Japonska
Morda bodo Japonci po tokratnih volitvah postali politično dejavnejši in politično zavedni. Foto: EPA
Taro Aso
Asova liberalna stranka lahko na nedeljskih volitvah pričakuje hud poraz. Če bo tako, kot napovedujejo raziskave, bodo ostali z le nekaj več kot sto poslanci. Foto: EPA
Japonska
Javnomnenjske raziskave napovedujejo rekordno volilno udeležbo - nad 90 odstotki. Foto: EPA

Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo največja opozicijska stranka, Demokratska stranka Japonske (DPJ), dobila približno 320 od skupno 480 sedežev v spodnjem domu parlamenta, Liberalnodemokratski stranki premierja Tara Asa pa grozi, da bo doživela hud poraz, izgubila večino v spodnjem domu parlamenta in imela le še okoli sto poslancev.

Liberalni demokrati so Japonski neprekinjeno vladali od leta 1955. Potem ko je stranka neuspešno vodila gospodarstvo, ki zadnjih 20 let stagnira in je izgubilo status gospodarske velesile, ter ko se ji ni uspelo spopasti s pastmi svetovne gospodarske krize, so se Japonci odločili, da je čas za spremembo. Vprašanje, ki se zastavlja, je: ali so Japonci na spremembe pripravljeni?

Številne obljube demokratske stranke
Opozicijska demokratska stranka si prizadeva dokazati, da si je zaslužila priložnost, ki ji bo, kot vse kaže, ponujena, in obljublja, da bo državo popeljala v novo smer. Stranka pod vodstvom Jukia Hatojame se predstavlja kot stranka, ki skrbi za preprostega človeka, se zavzema za zmanjšanje vpliva vladne birokracije, ki po mnenju stranke preveč zapravlja denar davkoplačevalcev, obljubljajo pa tudi zvišanje otroškega dodatka in odpravo šolnin in cestnin, zajamčen najnižji dohodek kmetom ter davčno razbremenitev malih in srednje velikih podjetij.

Obljubljajo večjo socialno varnost, ki naj bi zmanjšala vse večje neenakosti med Japonci, nakazali pa so tudi rahel odmik od Združenih držav Amerike. A največ upanja Japonci polagajo v Demokratsko stranko zaradi obljube, da bo spremenila japonsko politiko in jo naredila bolj transparentno in odzivnejšo, kar bi bil popoln odmik od zahrbtne politike, ki jo je pol stoletja vodila Liberalna stranka.

Japonci si želijo sprememb, ki bodo oživile japonsko politko
Volivci so sicer nezaupljivi do vseh obljub Demokratske stranke, saj niso prepričani, da se bodo znali spopasti s pravimi težavami, ki tarejo Japonsko. A ostaja upanje, da bo, če bodo Japonci zmago resnično namenili demokratom, to dalo nov zagon japonski politiki, ki je pod dolgo vladavino liberalcev zakrnela.

"Bolj kot politično opcijo bi radi spremenili dinamiko japonske politike," je povedal Katsuja Okada, generalni sekretar Demokratske stranke, in dodal, da bo že sam prenos oblasti z ene na drugo stranko predstavljal veliko spremembo, česar se veselijo po vsej Japonski. Zadnja javnomnenjska raziskava je pokazala tudi, da naj bi se volitev v nedeljo udeležilo več kot 90 odstotkov prebivalcev, kar za 20 odstotkov presega udeležbo na zadnjih volitvah pred štirimi leti.

Japonska politično apatična
Odkar je Japonska pred več kot stoletjem vzklila kot moderna država, so bile politične stranke v senci tega, kar se je dogajalo na gospodarskem področju, ki je resnično poganjalo državo, poleg tega pa so državo vodili cesarji, nato pa je bila po porazu v drugi svetovni vojni prepuščena ZDA. Vse to je japonsko javnost spremenilo v apatično, tokrat pa se jim prvič ponuja možnost, da bodo sami izbrali politično opcijo, ki obljublja spremembe.

Politični analitiki so prepričani, da bosta samo možnost izbire in sprememba prinesli velike spremembe v japonsko politično kulturo, in državo, ki ji je ves ta čas manjkala trdna vodstvena figura, pognalo naprej.

Kdo bo boljši, Hatojama ali Aso?
62-letni Hatojama, ki vodi demokratsko stranko, je premožen politik, ki prihaja iz stare japonske dinastije politikov: njegov ded je bil japonski premier, njegov oče zunanji minister, njegov mlajši brat, ki je sicer član LDP-ja, pa je bil notranji minister. Politični analitiki ga označujejo kot kompromisnega politika, ki se bo zavzemal za enotnost stranke in se izogibal prevelikemu vplivu v stranki, a ki je dovolj vpliven, da ga bodo upoštevali. Na drugi strani je Taro Aso politik brez večjega vpliva, ki mu volivci ne zaupajo več in ki liberalne stranke ni znal preroditi, da bi lahko zmagala na volitvah.

Nedeljske volitve pomenijo tudi ponovitev zgodovinske tekme, saj sta bila deda Hatojame in Asa, Ičiro Hatojama in Šigeru Jošida, po drugi svetovni vojni huda tekmeca na začetku nastajanja liberalne stranke in v boju za položaj predsednika vlade. Kdo bo boljši in pepričljivejši, bomo videli v nedeljo.