Zapuščene ceste mesta v okolici Fukušime. Tako bo najmanj še nekaj mesecev. Foto: EPA
Zapuščene ceste mesta v okolici Fukušime. Tako bo najmanj še nekaj mesecev. Foto: EPA
Zaprto območje okoli Fukušime

Vlada je prebivalce v okolici Fukušime že kmalu po potresu in cunamiju 11. marca, ki sta poškodovala jedrsko elektrarno, pozvala, naj zapustijo svoje domove, zdaj pa so sprejeli zakon, ki prebivalcem narekuje, da se umaknejo.

Jedrska elektrarna ni varna," je povedal tiskovni predstavnik japonske vlade Jukio Edano. "Prebivalce smo večkrat pozvali, naj zapustijo območje, saj tam obstaja velika grožnja njihovemu zdravju, a nekateri ne upoštevajo naših pozivov in se nočejo umakniti. Danes smo se tako odločili, da območje razglasimo za nevarno na podlagi zakona" je še povedal Edano.

Japonske oblasti so po potresu in cunamiju najprej razglasile 20-kilometrski evakuacijski pas okoli nuklearke, pozneje pa so pas podaljšali še za 10 kilometrov, kjer so ljudem najprej svetovali, naj ostanejo v hišah ali naj se izselijo, nato pa so jih pozvali, naj območje le zapustijo.

Ljudje se bodo lahko vrnili za dve uri
Približno 80.000 prebivalcem območja bodo oblasti dovolile kratko, dveurno vrnitev na domove, da bodo lahko pobrali svojo lastnino. Obisk bodo nadzirale oblasti, ves čas bodo merili tudi stopnjo sevanja, nato pa bodo morali ljudje trajno zapustiti svoja domovanja. Večina ljudi, ki so se umaknili iz okolice Fukušime še vedno živi v začasnih zatočiščih, ki so jih uredili v telovadnicah in šolah. Čakajo, da se bodo lahko vrnili domov, kar pa se po poročanju tujih medijev ne bo zgodilo tako kmalu.

Devet mesecev za odstranjevanje posledic nesreče
Upravitelj poškodovane jedrske elektrarne, družba Tepco, je namreč napovedala, da bodo za to, da bo jedrska kriza znova pod nadzorom, potrebovali do devet mesecev. V treh mesecih želijo zmanjšati stopnjo radioaktivnega sevanja, v prihodnjih treh do šestih mesecih naj bi ohladili reaktorje, po tem obdobju pa nameravajo vso nuklearko zavarovati in zasuti. Šele takrat naj bi se ljudje vrnili na svoje domove.

V katastrofi, ki je prizadela Japonsko, je bil poškodovan sistem hlajenja v štirih reaktorjih. Iz nuklearke tako še vedno uhaja radioaktivno sevanje, povečuje se tudi radioaktivnost v morju pred nuklearko, delavci pa se še vedno trudijo, da bi iz reaktorja izčrpali radioaktivno vodo.

Zaprto območje okoli Fukušime