Japonski premier si je zagotovil še nekaj mesecev vodenja japonske vlade. Foto: EPA
Japonski premier si je zagotovil še nekaj mesecev vodenja japonske vlade. Foto: EPA

Kan je pred glasovanjem o nezaupnici obljubil svoj odstop, potem ko bo vlada izpolnila svoje cilje in bo dosežen občuten napredek pri obvladovanju jedrske krize in obnovi države po potresu. "Želim, da potem ko bom izpolnil svojo nalogo, moje obveznosti prevzame mlajša generacija," je pred glasovanjem povedal premier Kan, ki pa datuma svojega odstopa ni napovedal.

Ta napoved je številne člane njegove Demokratske stranke, ki ima v parlamentu večino, prepričala v to, da so glasovali proti nezaupnici. Od 445 poslancev v sicer 480-članskem parlamentu je proti nezaupnici glasovalo 293 poslancev, za nezaupnico pa 152 poslancev. Z opozicijo sta glasovala le dva člana Demokratske stranke.

Prestalo glasovanje o nezaupnici Kanu sicer omogoča še nekaj mesecev oblasti in vladanja državi, a je njegova vloga predvsem zaradi odpora v lastni stranki, močno oslabljena.

Vlada tarča kritik zaradi slabega odziva na katastrofo
Kanova vlada je bila deležna številnih kritik zaradi počasnega in neprimernega odziva na potres in cunami 11. marca, predvsem pa na jedrsko nesrečo v jedrski elektrarni Fukušima, ki je sledila. V marčevski naravni nesreči je umrlo več kot 15.300 ljudi, 8.400 jih pogrešajo, več kot 100.000 ljudi pa še vedno živi v začasnih bivališčih. Kritik glede vodenja države je bil Kan deležen tudi v lastnem taboru. Nekateri so že zahtevali njegov odstop in grozili, da bodo glasovali z opozicijo.