Japonci po vsej državi so se z minuto molka poklonili žrtvam katastrofalnega potresa in cunamija. Foto: EPA
Japonci po vsej državi so se z minuto molka poklonili žrtvam katastrofalnega potresa in cunamija. Foto: EPA

Po vsej državi so se ob natanko 14. uri in 46 minut po tamkajšnjem času, ko je državo pred mesecem dni stresel potres z močjo 9. stopnje po Richterjevi lestvici, z minuto molka poklonili vsem žrtvam potresa in cunamija. Ustavili so se ljudje na ulicah, na delovnih mestih, v šolah in zatočiščih, kamor so nastanili preživele.

Po podatkih oblasti je v potresu in cunamiju umrlo skoraj 28.000 ljudi, približno 150.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo in začasno prebiva v več kot 2.400 zatočiščih po vsej državi.

Kan se je v pismu zahvalil za podporo
Japonski premier Naoto Kan se je v pismu, ki so ga objavili v vseh najpomembnejših japonskih časopisih, ljudem po vsem svetu zahvalil za njihovo podporo. Zapisal je, da jim je podpora povrnila upanje in prinesla pogum v tako težkem času. "Globoko sožalje izrekamo tistim, ki so izgubili svoje najbližje," je še zapisal Kan, tiskovni predstavnik vlade Jukio Edano pa se je za vse nevšečnosti opravičil tistim, ki morajo še vedno živeti v zatočiščih.

Premier Kan je v nedeljo obiskal območje, ki je bilo najbolj prizadeto v katastrofi, in ljudem obljubil, da bo vlada naredila vse, kar je v njihovi moči, da se jim bo pomagala znova postaviti na noge. "Vlada bo vso svojo moč usmerila, da vam bo pomagala. Ne bomo vas zapustili," je Kan povedal preživelim v mestu Išinomaki.