Privrženci Terre'blanchea so prišli na njegovo kmetijo v Ventersdorpu oboroženi in z znakom, podobnim svastiki, na pasu. Foto: Reuters
Privrženci Terre'blanchea so prišli na njegovo kmetijo v Ventersdorpu oboroženi in z znakom, podobnim svastiki, na pasu. Foto: Reuters
Eugene Terre'blanche
Terre'blanche je v enem svojih zadnjih intervjujev predlagal, naj se svetlopolti v JAR-u odcepijo in oblikujejo svojo državo. Foto: EPA

"V tem trenutku nas preplavljajo zelo močna čustva," je dejal Andree Visagie, prijatelj južnoafriškega skrajnodesničarskega politika, ki so ga v soboto kruto pretepli in nato še razsekali.

"Njegova smrt pomeni napoved vojne svetlopoltim temnopolte skupnosti v Južnoafriški republiki," je dejal in dodal, da jih prepravlja "hud bes". "Mnogi posamezniki so že pozvali k maščevanju za njegovo smrt in grozili, da bodo začeli netiti nasilje. A naše gibanje jih poziva, naj počakajo, dokler se ne bomo organizirali in po vsej državi priredili usklajene akcije."

Visagie je še dodal, "da ne more izključiti nasilja, če jim ne bo ostala nobena druga možnost", pozval pa je celo k tuji pomoči za preskrbo z orožjem. "Druge države naj nam priskočijo na pomoč, da se bomo lažje borili v tej državi, v kateri je svetlopolti človek umorjen vsak dan."

Terre'blanche bil le še obrobna figura
Zastava Terre'blanchevega Afrikanskega odporniškega gibanja (AWB) spominja na nacistično svastiko, med svetlopoltimi Južnoafričani, ki predstavljajo deset odstotkov prebivalstva, pa ima le peščico podpornikov.

Terre'blanchea sta domnevno umorila dva temnopolta delavca, stara 15 in 21 let, na njegovi kmetiji na severozahodu države, ker se je z njima zapletel v spor zaradi plačila.

Leta 2004 prišel iz zapora
Afrikansko odporniško gibanje, ki si je prizadevalo za ohranitev apartheida, je bilo od ukinitve rasnega razlikovanja v JAR-u odrinjeno na obrobje političnega dogajanja, sam Terre'blanche pa je od leta 2004, ko je prestal kazen, ki so mu jo dosodili, ker je skoraj do smrti pretepel temnopoltega moškega, živel v osami. A z njegovo smrtjo so na dan znova privrela podpihovanja o rasnem nasilju, saj so člani gibanja prisegli, da bodo smrt svojega voditelja maščevali.

Zuma: Niso imeli pravice vzeti njegovega življenja
Razgrete strasti poskušajo ohladiti vladajoči politiki. Predsednik države Jacob Zuma je Terre'blanchevo smrt označil za "grozljivo", njegove privržence pa pozval, naj se umirijo. "Južnoafričani ne bodo dovolili, da bodo razni provokatorji izkoristili to stanje in začeli razpihovati rasno nestrpnost. Umor Terre'blanchea je treba obsoditi, ne glede na to, kako njegovi morilci svoje dejanje upravičujejo. Nikakršne pravice niso imeli vzeti tega življenja."

Veliko prahu pa je pred dnevi dvignil tudi mladi voditelj vladajoče stranke Afriški narodni kongres Julius Malema, ker si je drznil na zborovanju javno peti pesem iz dobe apartheida "Kill the Boer" (boer je beseda v afrikaansu, ki pomeni kmet, a pomeni tudi slabšalni izraz za svetlopoltega človeka v JAR-u).