Annan v pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Foto: EPA
Annan v pogovoru z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Foto: EPA
Spregovorila je tudi Hilary Clinton. Foto: EPA
V Siriji še naprej vlada kaos. Foto: EPA
Iskanje rešitve za Sirijo

Na srečanju za zaprtimi vrati, katerega pobudnik je bil Annan, so se srečali zunanji ministri petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a - ZDA, Velike Britanije, Rusije, Kitajske in Francije - ter Katarja, Turčije, Kuvajta in Iraka.

Rusija naj bi bila sicer še naprej odločena, da bo vztrajala pri podpori še zadnji svoji zaveznici na Bližnjem vzhodu, medtem ko druge zahodne države režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada ne podpirajo. Rusija je tako proti zunanjemu vmešavanju v notranje zadeve Sirije, Annanov načrt pa predvideva oblikovanje vlade narodne enotnosti, kar bi pomenilo padec Al Asadovega režima in njegov sestop z oblasti.

Na srečanju naj bi tako skušali najti skupno rešitev, predvsem soglasje med Rusijo in ZDA, s katerim bi pripomogli k uresničevanju Annanovega mirovnega načrta.

Annan je ob začetku srečanja svetovne sile posvaril, da bodo deloma odgovorne za nove smrti v Siriji, če ne bodo zdaj dosegle dogovora o načinu za končanje nasilja v tej državi. "Sirci bodo največje žrtve in njihova smrt ne bo samo posledica dejanj morilcev, ampak tudi vaše nesposobnosti, da premostite razlike med sabo," je opozoril nekdanji generalni sekretar ZN-a.
Dodal je, da obstaja nevarnost, da se kriza iz Sirije, če ne bo rešena, razširi po vsej regiji. "Za zdaj nismo pomagali še nikomur. Prekinimo prakso in bodimo koristni," je še dejal Annan.
Nova konferenca?
Moskva je na današnjem srečanju predlagala novo konferenco o Siriji, na kateri naj bi poiskali rešitev. Konferenca naj bi potekala v Moskvi, na njej pa naj bi sodelovale tudi vse v Siriji sprte strani, je sporočil neimenovani diplomat.

Poznavalci sicer menijo, da so možnosti za konferenco v ruski prestolnici majhne, saj si Moskva prizadeva, da bi k temu pritegnili tudi Iran, ki velja za tesnega zaveznika sirskega režima. Današnje pogovore v Ženevi pa je neimenovani diplomat opisal kot "težavne", a obstaja "možnost za dogovor".

Nasilje se nadaljuje
V Siriji se medtem nadaljuje nasilje. V današnjih spopadih je bilo po vsej državi ubitih že najmanj 25 ljudi, večinoma civilistov, več sto pa jih je ujetih v mestu Duma v bližini Damaska, ki ga je Asadova vojska povsem obkolila, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Opozorili so na "katastrofalne humanitarne razmere" v Dumi, ki je od 21. junija tarča silovitih obstreljevanj provladne vojske. V napadih naj bi bilo po navedbah observatorija ubitih več deset ljudi, ranjenih pa naj bi jih bilo več sto. V mestu pa je še vedno ujetih več kot sto družin, predvsem žensk in otrok, ki zaradi silovitega obstreljevanja ne morejo pobegniti.

Spopadi potekajo tudi v mestu Rastan v osrednji provinci Homs, ki naj bi bil od februarja pod nadzorom upornikov. Po državi je odjeknilo tudi več eksplozij, med drugim v bližini naftovoda v vzhodni provinci Deir Ezor.

Medtem je namestnik generalnega sekretarja Arabske lige Ahmed Ben Heli sporočil, da bo v ponedeljek v Kairu potekalo srečanje sirske opozicije. Na srečanje je povabljenih več kot 200 Sircev, predstavnikov opozicijskih skupin, ter zunanji ministri petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a - Rusije, ZDA, Velike Britanije, Kitajske in Francije. Prav tako so povabljeni Annan ter odposlanci iz Iraka, Kuvajta, Katarja, Turčije in Tunizije.

Sodelovanje drugih držav bo potekalo le na uvodnem in sklepnem delu srečanja, medtem ko bodo predstavniki opozicijskih skupin dva dni zasedali sami. Predtem so tovrstna srečanja na sedežu Arabske lige v Kairu propadla zaradi različnih pogledov sirskih opozicijskih skupin.

Iskanje rešitve za Sirijo