Lahko po 16 mesecih upora in spopadov v Siriji res nastane vlada narodne enotnosti? Foto: Reuters
Lahko po 16 mesecih upora in spopadov v Siriji res nastane vlada narodne enotnosti? Foto: Reuters
Asad si želi zmage v vojni

Uradna Moskva, kot ena izmed štirih stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a, ki se je doslej vedno upirala ostrejšim sankcijam in ukrepom proti režimu Bašarja Al Asada, zdaj odločno podpira najnovejšo Annanovo idejo.

Nekdanji generalni sekretar je predlagal, da naj Sirija za rešitev krize, ki je prerasla v državljansko vojno, oblikuje vlado narodne enotnosti. "Vključevala bi lahko člane zdajšnje vlade, pripadnike opozicije in druge, pri tem pa v njej ne bi smelo biti tistih, ki bi ogrožali verodostojnost tranzicijskih oblasti ter bi škodovali spravi in stabilnosti," je ruski diplomat povzel Annanov predlog.

Rusi naredili križ čez Al Asada?
Ideja o izključevanju politikov, ki so neposredno vpleteni in krivi za 16-mesečni konflikt v Siriji, se neposredno navezuje na predsednika Bašarja Al Asada, zato ruska podpora Annanovemu predlogu preseneča, kar bi lahko pomenilo preobrat pri vlogi in pritisku mednarodne skupnosti na režim Al Asada.

Svet ZN-a za človekove pravice je v sredo zasedal v Ženevi, kjer so predstavili poročilo o kršitvah v Siriji. Annanov namestnik Jean-Marie Guehenno je posvaril, da se "čas za mirno rešitev v državi izteka".

Na vidiku dolg izčrpavajoč spopad
Nasilje v bližnjevzhodni državi se medtem stopnjuje, državljanska vojna pa je zajela že veliko večino države. Višji predstavnik ameriške obveščevalne službe je za BBC opisal spopad med sirsko vladno vojsko in uporniško Svobodno sirsko armado kot "gugajoč spopad", ki bo trajal dolgo vse do končnega izčrpanja ene strani.

Po podatkih Združenih narodov je v sirskem uporu od marca 2011 umrlo več kot 10 tisoč ljudi, junija pa je sirska vlada sporočila, da je v spopadu umrlo 7 tisoč ljudi, od tega 2.500 pripadnikov sirskih vladnih enot.

Nad Damaskom se vije gost črn dim
V Damasku je opoldne prišlo do silovite eksplozije, ko je prišlo do dveh skorajda simultanih napadov z bombama. Napad se je zgodil pred Sodno palačo v starem delu mesta, po eksploziji pa se je nad mestom vil gost črni dim.

Državna televizija poroča, da gre za teroristični napad, medtem ko žrtvah ali škodi še ne poročajo. Prejšnji mesec je glavno mesto Sirije pretresel silovit napad na sedež vojaške obveščevalne agencije, pri čemer je bilo ubitih 55 ljudi.

Asad si želi zmage v vojni