Donald Trump trdi, da so mediji napačno interpretirali njegovo izjavo. Foto: Reuters
Donald Trump trdi, da so mediji napačno interpretirali njegovo izjavo. Foto: Reuters
Trump poskrbel za novo razburjenje

Na zborovanju v Severni Karolini je Trump omenil, da bo njegova demokratična protikandidatka v tekmi za predsednika ZDA Hillary Clinton ukinila drugi amandma ameriške ustave - čeprav sama to zanika -, ki se nanaša na pravico do nošenja orožja.

"Če bo pri glasovanju o tem nastavila še svoje sodnike - potem ne morete prav nič narediti," razlaga Trump polni dvorani podpornikov, medtem ko se v ozadju slišijo vzkliki neodobravanja množice. "Čeprav obstaja drugi amandma, ljudje, in se morda lahko kaj naredi glede tega, ne vem. Povem pa vam, da bo to strašen dan ... Če bo Hillary nastavila svoje sodnike. Trenutno sva v bitki izenačena, saj vidite, kako je."

Izjava je sprožila zgražanje, predvsem na spletu, saj mnogi Trumpa obtožujejo širjenja nasilja, poroča BBC. Z obsodbami so se odzvali tudi v demokratičnem taboru. Vodja kampanje v štabu Clintonove Robby Mook je dejala: "Zelo preprosto je - Trumpove besede so nevarne. Oseba, ki želi postati predsednik ZDA, ne bi smela v nobenem pogledu spodbujati nasilja."

Na Twitterju so se pojavila sporočila v smislu, da Trumpa poslušajo tudi čustveno neuravnovešeni ljudje, ki imajo orožje in bi lahko napadli Clintonovo. "Ne jemljite tega kot politični spodrsljaj. To je grožnja z napadom, ki resno omogoča možnost za nacionalno tragedijo in krizo," je na Twitterju zapisal Chris Murphy, senator iz ameriške zvezne države Connecticut, kjer je leta 2012 prebivalce pretreslo streljanje na osnovi šoli Sandy Hook v Newtownu.

Napačna interpretacija
Trumpova ekipa je v njegovo obrambo pozneje pojasnila, da je hotel z izrečenimi besedami le spodbuditi zagovornike nošenja orožja, da bodo šli na volišča in sprejeli politično spremembo. Tudi sam Trump je pozneje za Fox News pojasnil, da je imel s tem v mislih politično gibanje, ki je nastalo zaradi drugega amandmaja in ki ga želi umakniti iz ustave.

Novinar Sean Hannity ga je vprašal: "Torej pravite, da obstaja močno politično gibanje, ki je nastalo zaradi drugega amandmaja, in če se ljudje mobilizirajo in volijo, lahko s tem ustavijo Hillary, da ne bi v nadaljevanju izkoristila svojega vpliva na sodišču. Vendar pa mediji zgodbe niso speljali v to smer. Kaj pravite na to?" povzema pogovor Guardian.

"No, slišal sem za to in bil presenečen, saj nihče v tisti dvorani ni razumel drugače, kot sem rekel. To je politično gibanje. To je močno politično gibanje, drugi amandma ... Druge interpretacije ni. Celo novinarji so mi tako dejali - ah, dajte no," je dejal v svojo obrambo Donald Trump.

Trump poskrbel za novo razburjenje