Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump je v ponedeljek doživel nov hladen tuš. Foto: Reuters
Republikanski kandidat za predsednika ZDA Donald Trump je v ponedeljek doživel nov hladen tuš. Foto: Reuters
Pomembni republikanci Trumpu odrekli podporo

50 pomembnih predstavnikov republikanske stranke, predvsem strokovnjaki za nacionalno varnost, so Trumpa v javnem pismu označili za grožnjo nacionalni varnosti. Trump jim je že posmehljivo odgovoril, da "so elita, ki se boji za svojo oblast".


"Nihče od nas ne bo volil Trumpa"

Kot so zapisali, naj bi bil Trump "najbolj nepremišljen predsednik v ameriški zgodovini". "Prepričani smo, da bi bil nevaren predsednik, ki bi ogrozil nacionalno varnost naše države," so zapisali podpisniki v pismu, objavljenem v New York Timesu, ki so delovali pod republikanskima predsednikoma Richardom Nixonom in Georgeem Bushem mlajšim, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med podpisniki sta prvi in drugi sekretar za domovinsko varnost pod Bushem mlajšim, Tom Ridge in Michael Chertoff, nekdanji direktor Nacionalne obveščevalne službe John Negroponte in direktor obveščevalne službe Cia pod Bushem Michael Hayden, pa tudi nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ameriškega podpredsednika Dick Cheney. Pismo sta podpisala tudi svetovalca predsednika za zunanjo trgovino Eric Edelman in Robert Zoellick, ki je bil tudi predsednik Svetovne banke, še navaja AFP.

Ob tem sicer niso napovedali, da bodo podprli Trumpovo demokratsko tekmico Hillary Clinton - pravzaprav so prav tako izrazili nekaj dvomov o njeni kandidaturi, vendar pa so jasno zapisali: "nihče od nas ne bo volil Donalda Trumpa".

Nabor slabih lastnosti
Zapisali so, da Trump "nima dobrega značaja, vrednot in izkušenj, da bi bil predsednik". Kritizirali so njegovo "skrb vzbujajoče ignoriranje osnovnih dejstev" mednarodne politike, hkrati pa da tudi ni pokazal pripravljenosti, da bi se podučil o zunanjih zadevah oziroma grožnjah nacionalni varnosti, ampak "deluje vihravo", brez samonadzora.

"Ni sposoben ali pa ne želi ločiti resnice od laži," so še zapisali v pismu in dodali, da ima Trump "nabor nevarnih lastnosti", zaradi katerih ne bi smel biti predsednik. "Prepričani smo, da bi bil v ovalni pisarni najbolj nepremišljen predsednik v ameriški zgodovini," so ocenili. Dodali so še, da je "ekscentrično vedenje" političnega novinca razburilo najtesnejše ameriške zaveznike in da Trump ne razume nujnosti tovrstnih diplomatskih odnosov.

Trump udarja nazaj
Trump se je na pismo že odzval in skupino označil za "nič več kot propadlo washingtonsko elito, ki se boji za svojo oblast". Napadel jih je, da bi pravzaprav morali nositi odgovornost za to, ker je svet manj varen.

"Ti insajderji - skupaj s Hillary Clinton - so avtorji katastrofalnih odločitev za invazijo na Irak, so dopustili smrt Američanov v Bengaziju in so tisti, ki so dopustili vzpon IS-ja," je dejal. "Ponujam boljšo vizijo za našo državo in zunanjo politiko - tako, ki je ne bo vodila družinska dinastija," se je še odzval kontroverzni republikanski kandidat.

Pomembni republikanci Trumpu odrekli podporo