Po zadnji izstrelitvi severnokorejskega satelita leta 2009 je Varnostni svet ZN-a sprejel resolucijo, v kateri Severni Koreji prepoveduje
Po zadnji izstrelitvi severnokorejskega satelita leta 2009 je Varnostni svet ZN-a sprejel resolucijo, v kateri Severni Koreji prepoveduje "vsako izstrelitev s pomočjo balistične raketne tehnologije". Foto: EPA
Seul
Med 53 državami udeleženkami srečanja v Seulu so bile ZDA, Rusija, Francija, Kitajska, Velika Britanija, Indija in Pakistan, ki imajo jedrsko orožje. V Seulu je bil tudi predstavnik Izraela, ki naj bi prav tako imel jedrsko orožje. Foto: EPA

Napoved iz Pjongjanga je prišla nedolgo za tem, ko so Barack Obama in drugi voditelji, med njimi tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in kitajski predsednik Hu Džintao, obsodili načrt Severne Koreje ne le kot provokacijo in kršitev resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, temveč tudi kot zapravljanje na milijone dolarjev, ki bi jih lahko porabili za nakup hrane za lačno severnokorejsko ljudstvo.

Pjongjang je Obamo označil za "izzivalnega", neodkritega in žaljivega. "Nikoli se ne bomo odpovedali izstrelitvi satelita za miroljubne namene," je zapisalo severnokorejsko zunanje ministrstvo, katerega predstavnik je Obamovi administraciji svetoval, "naj sprejme drzno odločitev in prizna, da imamo tudi mi pravico izstreliti satelite".

ZDA in njene zaveznice verjamejo, da Severna Koreja z izstrelitvijo satelita razvija tehnologijo medcelinskih balističnih raket in znanje, kako jih opremiti z jedrskimi bojnimi konicami. Japonska in Južna Koreja sta opozorili, da utegneta sestreliti razbitine severnokorejske rakete, če bi kršila njun zračni prostor.

"Znaten napredek" od prvega vrha
Jedrski vrh v Seulu se je končal s sprejetjem sklepne izjave. Voditelji 53 držav in predstavniki več mednarodnih organizacij so se dogovorili, da bo naslednje srečanje leta 2014 na Nizozemskem. Zavezali so se k boju proti jedrskemu terorizmu, vključno z zmanjšanjem civilne uporabe visoko obogatenega urana, ki se lahko uporablja za izdelavo jedrskih bomb, na najmanjšo možno mero.

"Jedrski terorizem ostaja ena največjih groženj mednarodni varnosti, ki jo lahko preprečimo le z ostrimi ukrepi na nacionalnih ravneh in z mednarodnim sodelovanjem," je zapisano v sklepni izjavi. Voditelji so pozdravili "znaten napredek", ki so ga države dosegle od prvega vrha o jedrski varnosti pred dvema letoma v Washingtonu.

Jedrski material ne sme v roke teroristov
Poudarili so, da je ključna odgovornost vseh držav, da zavarujejo svoj jedrski material in preprečijo, da bi prišel v roke teroristov. Vse države so pozvali, naj pristopijo k mednarodnim konvencijam o zavarovanju jedrskih snovi, in izpostavili ključno vlogo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA). Voditelji so se zavzeli za zmanjšanje uporabe visoko obogatenega urana za civilne namene in tudi za boljšo zaščito nizko radioaktivnih materialov.

Obama, ki je dal pobudo za prvo tako srečanje pred dvema letoma, je posvaril pred zlorabo jedrskih materialov. "Grožnja ostaja. Svetovna varnost je odvisna od naših dejanj," je dejal. Gostitelj srečanja, južnokorejski predsednik Li Mjung Bak, se je zavzel za okrepitev mednarodnega sodelovanja, da bi odkrili nezakonito trgovino z jedrskimi snovmi, ji sledili in jo preprečili.

Kako zavarovati jedrske objekte?
Voditelji so pozdravili napredek, ki je bil storjen v zadnjih letih. Od prvega jedrskega vrha v Washingtonu je namreč več kot deset držav uničilo kakih 400 kilogramov visoko obogatenega urana, iz katerega bi lahko izdelali 16 jedrskih bomb. Rusija in ZDA sta v tem času uničili 48 oziroma sedem ton obogatenega urana.

Voditelji so zaradi lanske nesreče v japonski nuklearki Fukušima govorili tudi o tem, kako zagotoviti varnost jedrskih objektov v primeru naravnih nesreč. Razprave o jedrskih programih Severne Koreje in Irana sicer ni bilo na uradnem dnevnem redu srečanja, je pa o tem beseda tekla ob robu. Med drugim sta se Obama in Hu dogovorila, da uskladita odgovor na "provokacijo" Pjongjanga.