Obama je z vrhom nakazal, da bo jedrska varnost na svetu ena izmed prednostnih nalog njegove administracije. Foto: EPA
Obama je z vrhom nakazal, da bo jedrska varnost na svetu ena izmed prednostnih nalog njegove administracije. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je kot odgovor na ameriški jedrski vrh napovedal svoje srečanje na to tematiko. Foto: EPA
Jedrski vrh končan z zavezami

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je bil gostitelj srečanja, je dejal, da bo skupna akcija, za katero so se dogovorili na vrhu, resnično prispevala k varnejšemu svetu. V skladu s sprejetim načrtom bo vsaka država z varovanjem poskrbela, da občutljivi jedrski material ne bo prišel v roke teroristom, vendar pa ukrepi za države udeleženke niso zavezujoči.

Po Obamovih besedah je jedrski vrh prispeval tudi k večji ozaveščenosti glede jedrskega terorizma in prinesel zaveze za boljše varovanje jedrskega orožja in materiala. Obama je na novinarski konferenci po vrhu izpostavil Rusijo in še nekateer države v nekdanji Sovjetski zvezi, ki so napovedale korake za uničenje zalog jedrskega materiala, nakopičenega še iz obdobja hladne vojne.

ZDA in Rusija so se zavezale, da bodo predelale 68 ton obogatenega plutonija (iz vsake države po 34 ton), ki bi bil lahko uporabljen za izdelavo jedrskega orožaj. Omenjena količina zadostuje za izdelavo najmanj 17.000 jedrskih konic, zdaj pa bodo te zaloge porabili za gorivo v civilnih reaktorjih za proizvodnjo električne energije. Američani bodo za predelavo ruskega plutonija Moskvi prispevali 400 milijonov dolarjev.

Strah pred "jedrskimi" teroristi
Jedrski terorizem je ena izmed najbolj perečih groženj današnjega časa, je dejal ameriški predsednik, ki pričakuje, da bodo novi varnostni ukrepi zagotovili, da se do jedrskih materialov ne dokopljejo teroristi in kriminalci. Zaveze vrha so za Obamo dokaz, kaj se lahko doseže, če države stopijo skupaj v duhu partnerstva, da bi delile skupno odgovornost in se spopadle z izzivi.

Države so se v skupni izjavi zavezale, da bodo okrepile sodelovanje z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) in med seboj delile pomembne podatke o nahajanju ter trgovanju jedrskih materialih.

Skupna izjava poudarja, da povečani varnostni ukrepi ne bodo posegli v pravice držav do razvoja in uporabe jedrske energije v miroljubne namene. O uresničevanju sklepov tokratnega vrha se bodo pogovarjali čez dve leti v Južni Koreji.

Kitajska skrbijo sankcije proti Iranu
Iran, ki se ni udeležil vrha in je z zahodnimi državmi v sporu zaradi svojega jedrskega programa, je napovedal, da bo konec tedna sam organiziral jedrskih vrh, na katerem pričakuje zunanje ministre 15 držav.

Vrh je bil tudi priložnost za pogovore o novem svežnju ukrepov proti Iranu, za katere se najbolj zavzemajo ZDA, najbolj zadržana pa je Kitajska. O tem je Obama govoril s kitajskim predsednikom Hu Džintaom, ki je zagotovil, da bo Peking pomagal pri pogajanju o novih sankcijah, čeprav ima do njih še vedno zadržke zaradi negativnih gospodarskih učinkov.

Jedrski vrh končan z zavezami