Protestniki sporočajo predsedniku Salehu, da je čas za odhod. Foto: EPA
Protestniki sporočajo predsedniku Salehu, da je čas za odhod. Foto: EPA
V Jemnu vse bolj napeto

Mesto Zindžibar na jugu Jemna so konec tedna zavzeli islamski skrajneži iz vrst teroristične mreže Al Kaida, ki si je v zadnjih letih v najrevnejši arabski državi našla svoje zatočišče.

Jemenska opozicija je predsednika Alija Abdulaha Saleha obtožila, da je dovolil zavzetje Zindžibarja in s tem poskušal zanetiti strah pred Al Kaido, da bi znova pridobil mednarodno podporo, ki je močno splahnela zaradi vladnega zatrtja prodemokratičnih protestov.

Oblasti v Sani so zavrnile navedbe opozicije in zračne sile so v ponedeljek napadle položaje pripadnikov Al Kaide vzhodno od Zindžibarja, potem ko je islamski skrajnež z ročno granato ubil dva jemenska vojaka, še pred tem pa so skrajneži iz zasede napadli konvoj jemenskih vojakov v bližini mesta in jih štiri ubili.

Najmanj 20 žrtev
V noči z nedelje na ponedeljek so varnostne sile napadle protivladne protestnike v mestu Taez, ki je eno žarišč protestov proti 33-letni vladavini predsednika Saleha.

V mestu so protestniki že pred nekaj meseci postavili svoj tabor in tam vztrajali vse do danes, ko so jih s streljanjem razgnale vladne sile, pri čemer je bilo ubitih najmanj 20 ljudi in ranjenih okoli 150. Nekatere žrtve je zgazil buldožer, ki so ga oblasti pripeljale, da bi trg očistil protestniških šotorov.

Protesti v Jemnu potekajo od začetka februarja in Saleh jih je poskušal zatreti s silo, a mu to do zdaj ni uspelo. Kljub številni žrtvam, ubitih naj bi bilo okoli 300 ljudi, in pritisku mednarodne skupnosti ostaja Saleh neomajen in zavrača možnost odstopa. Sam zatrjuje, da bi ob njegovem morebitnem odstopu država znova postala zatočišče Al Kaide.

V Jemnu vse bolj napeto