Bombardiranje je za seboj pustilo pravo opustošenje. Foto: Reuters
Bombardiranje je za seboj pustilo pravo opustošenje. Foto: Reuters

Koalicija, ki v dve leti in pol trajajoči vojni s Hutiji podpira jemensko vlado, zadnjih napadov še ni komentirala, je pa v preteklosti zanikala, da bi namerno ciljala civiliste ali infrastrukturo. S tem se ne strinjajo človekoljubne organizacije in zunanji opazovalci, ki opozarjajo, da Savdska Arabija redno bombardira šole, bolnišnice, tržnice in stanovanjske soseske.

Poročevalska agencija Saba, ki je sicer pod nadzorom upornikov, poroča, da sta bila v času napadov hotel in tržnica v Saharju polna delavcev in krošnjarjev. V obstreljevanju je bil hotel popolnoma porušen, stojnice uničene v prah, izstrelki pa so v tleh pustili krater.

Zdravniško osebje je za Reuters povedalo, da je bilo ubitih od 26 do 29 ljudi, pretresljive fotografije s kraja napada pa prikazujejo ožgana trupla in obupane poskuse posameznikov, da bi rešili svojce izpod ruševin.

Savdijci na črnem seznamu
Prejšnji mesec so savdsko koalicijo dodali na ZN-ov črni seznam tistih, ki v oboroženih spopadih pobijajo in pohabljajo otroke. Ob tem so zapisali, da so dejanja koalicije samo lani povzročila 683 smrti otrok, obtožili so jo, da je izvedla 38 napadov na šole in bolnišnice. Na seznam so sicer uvrstili tudi jemenske provladne sile, Hutije in podružnico Al Kaide na Arabskem polotoku.

Od marca 2015 je bilo v Jemnu ubitih že več kot 8.670 ljudi, od tega 60 odstotkov civilistov, ranjenih pa 49.900, navaja ZN. Konflikt je prizadel 20,7 milijona ljudi in ustvaril eno največjih humanitarnih kriz ta hip, pri čemer številni posredovanje Savdijcev v Jemnu označujejo za popolnoma nesmotrno.