Na konferenci so potrdili skupno zavezanost spodbujanju dobrososedskih odnosov s sodelovanjem v projektih skupnega interesa in s prizadevanji za reševanje odprtih dvostranskih vprašanj v evropskem duhu. Foto: Reuters
Na konferenci so potrdili skupno zavezanost spodbujanju dobrososedskih odnosov s sodelovanjem v projektih skupnega interesa in s prizadevanji za reševanje odprtih dvostranskih vprašanj v evropskem duhu. Foto: Reuters
Vuk Jeremić
Jeremić se je namesto na Brdo odpravil na obisk na Filipine. Foto: EPA
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Pahor je bil na Brdu kritičen do EU-ja, ki po njegovih besedah podcenjuje priložnosti, ki jih Zahodni Balkan daje celotni celini in EU-ju. Foto: EPA
Odzivi na Zahodno konferenco

Konferenca o Zahodnem Balkanu v organizaciji Slovenije in Hrvaške je po vseh zapletih in nejasnostihv soboto vendarle potekala, a brez navzočnosti srbskega predsednika Borisa Tadića, predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya in španskega zunanjega ministra Miguela Angela Moratinosa. Vabilu Boruta Pahorja in Jadranke Kosor so se odzvali premierji Bosne in Hercegovine, Albanije, Makedonije, Črne gore in Kosova. Evropski komisar za širitev Stefan Füle je sicer na srečanje prišel, a ga že po eni uri zapustil.

Dogodek predvsem v srbskih medijih še vedno precej odmeva. Minister za zunanje zadeve Vuk Jeremić je izjavil, da je bil učinek konference "pod vsemi pričakovanji", a je hkrati poudaril, da je za vse države te regije kljub razlikam značilno skupno gledanje na prihodnost. "Vsi si želimo miren, napreden in integriran Balkan in Evropsko unijo."

"Domačini niso bili pripravljeni spoštovati pravil"
Glede odsotnosti predsednika Tadića pa je poudaril, da je Srbija zahtevala, da se "spoštuje dogovor in predhodno dogovorjena pravila, a domačini jih na žalost niso bili pripravljeni izpolniti". Spomnimo, Beograd je svoj prihod pogojeval s tem, da se Kosovo na srečanju predstavlja v skladu z Resolucijo 1244 Varnostnega sveta ZN-a, ki Kosovo še vedno šteje za del Srbije. "V takih okoliščinah, kot so bile v resnici, pa ni bilo pričakovati, da se pojavijo predsednik Srbije in najvišji predstavniki Evropske unije."

Veliko prahu je v Srbiji dvignila tudi izjava kosovskega premierja Thacija, ki je po pogovorih na Brdu izjavil, da bo Srbija prej ali slej priznala državo Kosovo, in neprihod Tadića ocenil kot "razmišljanje iz preteklosti". Dodal je, da je del preteklosti tudi Resolucija 1244. "Najbolje bi bilo, da Srbija prizna Kosovo, kar se bo prej ko slej zgodilo. Bojkot namreč ni rešitev in s to potezo Beograd sebi ni prav nič pomagal," je dodal Thaci.

Špirić med Thacijevim govorom zapustil prostor
Kosovski premier je še dejal, da bo njegova država sodelovala na vseh regionalnih konferencah in da si tak dogodek želi organizirati tudi Priština. "In takrat bomo k sodelovanju povabili tudi Srbijo." "V februarju leta 2009 je bilo vse odločeno, Kosovo je suverena in neodvisna država," je zatrdil, hkrati pa dejal, da ne zameri predsedujočemu Svetu ministrov Bosne in Hercegovine Nikoli Špiriću, ki je med njegovim govorom zapustil dvorano.

Jeremić je Thacijeve besede komentiral z izjavo, da je to "popoln nesmisel" in da ima kljub različnim pritiskom na konferenci "Srbija jasno mnenje o tem, ki ga ne more spremeniti". "Nadaljevali bomo regionalno sodelovanje, ki je zelo pomembno, saj želimo najboljše odnose z vsemi sosedi. A Kosovo nikoli ne bo naš sosed, Kosovo je sestavni del Srbije," je dejal vodja srbske diplomacije.

Kosorjeva napovedala srečanje Hrvaška-BiH
Hrvaški mediji so konferenci namenili manj prostora. Povzeli so besede premierke Jadranke Kosor, da je veliko simbolike v tem, da sta dogodek priredili Slovenija, ki je že članica Evropske unije, in Hrvaška, ki bo do konca leta končala pogajanja in v začetku leta 2011 podpisala pristopni dogovor.

"Konferenca je potekala ne le v ozračju kulture dialoga, ampak tudi kulture gradnje, saj je mnogo lažje stvari rušiti kot postavljati. Vsi, ki smo skupaj sedeli za mizo, pa smo pokazali, da negujemo kulturo gradnje in da smo se za njo trajno opredelili," je dodala Kosorjeva, ki je napovedala tudi skupni sestanek hrvaške vlade in vlade BiH-a. Pojavile so se tudi govorice, da bi se lahko v kratkem znova srečala "trilaterala" Pahor, Tadić in Kosor.

Hrvaškim novinarjem ni ušlo, da je Kosorjeva na Brdu nosila broško v obliki Hrvaške, ki jo je nosila tudi pri podpisu sporazuma o arbitraži novembra lani. Premierka je sodelujočim podarila tudi prevode dokumentov iz pristopnih pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo, ki so vredni osem milijonov evrov. Dejala je, da bo Zagreb te dokumente poklonil tudi Srbiji, a bo moral Beograd zanje uradno zaprositi.

Odzivi na Zahodno konferenco