V Bejrutu je več tisoč protestnikov zažgalo danski konzulat. Foto: EPA
V Bejrutu je več tisoč protestnikov zažgalo danski konzulat. Foto: EPA
Protest v Bejrutu
Jezni muslimani so se zaradi karikatur znesli nad evropskimi veleposlaništvi. Foto: EPA
Protest v Pakistanu
V zadnjem tednu so muslimanski protestniki redno zažigali danske in druge evropske zastave. Foto: EPA
Protest v Libanonu
Jezni muslimanski protestniki so nosili tudi napise, s katerimi so dali vedeti, da opravičilo ni dovolj, in zato zahtevajo ukrepe. Foto: Reuters

Že v soboto so sirski protestniki v Damasku zažgali dansko in norveško veleposlaništvo ter poškodovali poslopje švedskega veleposlaništva, v petek pa so jezni indonezijski muslimani napadli dansko veleposlaništvo v Džakarti.

Napadli tudi cerkev
V krščanski četrti Bejruta, kjer je poslopje danskega konzulata, so protestniki s kamenjem napadli neko cerkev in poškodovali lastnino. Pri požigu danskega konzulata je eden izmed protestnikov zagorel, nato pa umrl, ko se je vrgel s tretjega nadstropja konzulata.

Policija je aretirala 60 protestnikov, med katerimi je večina Sircev in Palestincev, na protestih pa naj bi se zbralo 20.000 ljudi. Zaradi pričakovanja protestov je osebje danskega konzulata že v soboto zapustilo Libanon, danska vlada pa je vse Dance v Libanonu pozvala, da zapustijo državo.

Libanonski notranji minister je zaradi nemirov napovedal odstop.

Objava protijudovskih karikatur
Belgijski in nizozemski muslimani so na spletu objavili protijudovske karikature, s katerimi želijo preizkusiti svobodo govora. Karikature prikazujejo Adolfa Hitlerja v postelji z znano nizozemsko žrtvijo nacizma Anno Frank, objavili pa so jih na spletni strani Arabske evropske lige.

Združenje belgijskih in nizozemskih muslimanov je na spletni strani zapisalo, da karikature niso objavili zaradi vsebine, ampak hočejo preizkusiti svobodo izražanja. Tudi evropski časopisi, ki so zadnje dni objavili karikature preroka Mohameda, so ob njih podali podobno obvestilo.

Danci tarča v Iraku?
V iraškem mestu Ramadi so uporniki, ki naj bi bili vojaško krilo Vojske pravičnosti, med protesti delili obvestila, na katerih pozivajo k napadom na danske in druge nemuslimanske tarče v Iraku. Danska ima v Iraku 550 vojakov.

Na karikature se je odzval tudi Iran in iz Danske odpoklical svojega veleposlanika.Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je ob tem dejal, da mora svobodo spremljati odgovornost, in zatrdil, da bodo preverili pogodbe z državami, ki so objavili sporne karikature.

Oster odziv Norveške in Danske
Danska in Norveška sta ostro obsodili Sirijo, ker ji ni uspelo ustaviti napadov na njuni veleposlaništvi v Damasku. Obe državi sta še pozvali svoje državljane, naj zapustijo Sirijo. Švedski veleposlanik je sporočil, da uslužbenci niso bili poškodovani, saj so zdaj vsi na dopustu.

ZDA obsojajo napade
Tudi ZDA so se pridružile kritiki in sporočile, da je neopravičljivo, da diplomatske misije doživijo takšno škodo. Pred dnevi so sicer ZDA podprle muslimane, saj se niso strinjale z objavljanjem karikatur Mohameda v medijih in so jih označile za žaljive do muslimanov.

Protesti so potekali tudi v drugih mestih po svetu: Islamabadu, Kabulu, Bagdadu, Kartumu in Džakarti. Iran je zaradi spora iz Koebenhavna odpoklical svojega veleposlanika.

Karikature preroka Mohameda so objavili tudi časopisi v Bolgariji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Jordaniji, Španiji, Švici, na Madžarskem, Novi Zelandiji, Norveškem in Poljskem.
Prva karikatura objavljena septembra
Muslimani po svetu s protesti in z napadi izražajo svoje nezadovoljstvo z objavo karikatur preroka Mohameda kot terorista najprej v danskih, nato še drugih medijih.

Prvič je bila karikatura objavljena septembra v enem od danskih medijev, ki se je že opravičil, danska vlada pa je dogodek obžalovala, vendar pa se ni želela opravičiti, saj bi se po svojem mnenju vmešala v politiko časopisa in tako kršila svobodo medijev. Pozneje so karikature objavili tudi drugi evropski mediji, da so se solidarizirali z danskimi in tako protestirali proti cenzuri.