V uradni koloni, ki so ji preprečili, da bi se pridružila več deset tisoč ljudem, ki so hodili po vukovarskih ulicah do spominskega pokopališča, je bila tudi nekdanja hrvaška premierka in predsednica HDZ-ja Jadranka Kosor. Foto: Reuters
V uradni koloni, ki so ji preprečili, da bi se pridružila več deset tisoč ljudem, ki so hodili po vukovarskih ulicah do spominskega pokopališča, je bila tudi nekdanja hrvaška premierka in predsednica HDZ-ja Jadranka Kosor. Foto: Reuters
Ivo Josipović
Po besedah predsednika je državni vrh prišel v Vukovar v dobri veri in ocenil, da so bile poteze proti njim tudi poteze proti Vukovarju, Hrvaški, pieteti in spominu na žrtve. Foto: Reuters

"Obveščevalno-varnostne službe se ne smejo vmešavati v politiko, morajo pa oceniti varnostne razmere in skrbeti za zaščito varnosti državljanov, tudi za varnost političnega vrha," je dejal Josipović v pogovoru za hrvaški časopis Večernji list.

Spomnimo, 18. novembra so v Vukovarju počastili 22. obletnico padca mesta. Spominskega dneva so se poleg Josipovića udeležili tudi predsednik hrvaškega sabora Josip Leko in premier Zoran Milanović.
Predstavniki političnega vrha so se želeli na spominskem pokopališču pokloniti žrtvam domovinske vojne v Vukovarju, a so jim to preprečili pripadniki Štaba za obrambo Vukovarja. Tega so ustanovili najbolj goreči nasprotniki postavitve dvojezičnih napisov v mestu.

"Presenečen sem nad brutalnostjo in brezobzirnostjo, s katero so zlorabili občutke državljanov. S tem so zabili klin tistemu delu hrvaškega naroda in družbe, ki so bili osredotočeni na Vukovar in njegove žrtve. Pljunili so na tragedijo in zato sem bil zelo žalosten," je izjavil Josipović, ki meni, da za incidentom stoji HDZ.

"Vse kaže na to. Poleg tega pa so bili na shodu vsi člani HDZ-ja, ki so ustanovili Štab za obrambo hrvaškega Vukovarja. Zastopniki sabora in državni predstavniki niso bili v prvih vrstah, temveč so bili v koloni, ki je začela hoditi že prej, in očitno je bila ta kolona vodena in dirigirana. In če pogledamo, kateri ljudje so bili povezani z organizacijo dogodka, nam stvar zelo hitro postane jasna."

S premierjem Milanovićem, ki je sicer zanj predvidljivi dogodek obžaloval in dejal, da to zanj "ni tekma, naj se igrajo sami", se Josipović še ni pogovarjal. Se pa bo v prihodnjih dneh.

Prav tako je zavrnil pisanje nekaterih hrvaških analitikov, da so bili dogodki v Vukovarju pravzaprav le priprava na puč. "Na Hrvaškem državni udari niso mogoči, saj imamo trdno in stabilno demokracijo."

Glede zbiranja podpisov za referendum o ukinitvi cirilice in dvojezičnih tabel, pa je hrvaški predsednik dejal, da cirilica ni simbol zločina. "Če rečemo, da je cirilica simbol zločina, potem imajo vsi tisti, ki pišejo v cirilici, oznako zločincev, to pa preprosto ni tako," je še dejal Josipović, ki je dodal, da mora biti vsakdo, ki izvede zločin, pa naj bo srbske ali katere koli druge narodnosti, za to ustrezno kaznovan.